Krönika. Johan Ehrenberg.

2014-03-24 06:00
Framtiden. 49 procent av alla kvinnor som går i pension blir omgående fattigpensionärer. Hur hamnade vi i det här? Bild: Magnus Attefall
Framtiden. 49 procent av alla kvinnor som går i pension blir omgående fattigpensionärer. Hur hamnade vi i det här?

Ehrenberg: De sista knapra åren

Jag har fastnat i pensionsträsket. Kanske inte privat (inte än) men politiskt.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Jag har nämligen tittat på hur mycket fattigare framtidens pensionärer kommer att bli på grund av det nya pensionssystemet.

De första tecknen har vi redan sett. 49 procent av alla kvinnor som går i pension blir omgående fattigpensionärer. Det vill säga, de har under 10 600 kronor  i inkomst per månad. Hur hamnade vi i det här?

Den stora förändring som har gjorts handlar egentligen om något enkelt.

Före 1998 var det staten som tog hand om våra pensionspengar. Den investerade och byggde och sen fick alla pension utifrån hur mycket man hade jobbat och vad man hade tjänat. Det viktiga är att vi alla visste att det var vi gemensamt, staten, som betalade ut pensionen. Och att det som i grunden gav pension var vilken skatt vi betalade in.

För så är det med all pension.

Det är inte sparade medel som plockas fram för att betala pensioner. Det finns ingen guldkista som öppnas när man fyller 65 år och där vi månad för månad gör en liten utbetalning. All pension kommer i stället från skatt i dag, från dem som jobbar nu. Så har det alltid varit. Det går inte att spara till pension, det enda sättet att få trygg ålderdom är att många har jobb då och därmed kan betala skatt.

 

Det här har det nya pensionssystemet försökt bluddra bort. Genom fonder och sparande ska man få pension på ”avkastningen”.

Men det stämmer inte. Alla våra fonder är bara små krusningar på ytan. AP fondernas 900 miljarder räcker bara till några få års pensioner, sen är de slut. Skulle det vara fonden som betalade din pension skulle den behöva vara gigantisk, mycket större än hela Sveriges BNP.

Vi sparar oss helt enkelt inte till pension. Vi får pension via skatt från dem som arbetar nu.

Det där sparandet är en skenlösning där vi skickar pengar till börser och andra finansmarknader i stället för att använda pensionsavgifterna till investeringar här och nu. Pensionssystemet i dag handlar mer om att föda börser än skapa jobb.

Och det är därför du kommer att få lägre pension.

 

Varje år försvinner 3 miljarder extra i avgifter och administration från pensionssystemet jämfört med tidigare. En absurd avtappning som går direkt till banker och försäkringsbolag.

Varför?

Tja, den enkla förklaringen är att politiken nu kan skylla på ”utvecklingen” när pensionen sänks. Om börserna går illa slår ”bromsen” till.

Men pension är något vi styr genom att omfördela i samhället. Från medelålders med jobb, till äldre som inte längre arbetar.

Hur stor pensionen ska vara är ett samhällskontrakt mellan medborgarna, inte en fråga för börsmäklare. Det handlar alltså om politik.

Och visst är det lite pinsamt att det är just det politiken försöker undvika. Pensionsöverenskommelsen mellan S och Alliansen handlar mer om att slippa vara ansvarig för framtidens pensioner än om ”trygghet och stabilitet”.

 

Våra politiker kämpar för att slippa prata politik.

Slutresultatet av det är i dag tydligt.

Du får lägre pension.

De sista ljuva åren blir för de flesta de sista knapra åren.

Var det verkligen det vi ville?

PS. På www.etc.se finns en längre aktuell genomgång av pensionerna från Dagens ETC.

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg