Krönika. Annelie Carlsson.

2017-11-21 06:00

Det är ju inte de ensamkommande som skickar dickpicks

Se där, den svenska kulturen i sin prydno. Mer svensk än någonsin stångstörtning och varpa.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Allas vår Martin Timell. Jag minns honom främst från ungdomsprogrammet Bullen där han var programledare tillsammans med Cissi Elwin. De där filmerna som illustrerade tonåringars brevfrågor, handlade just om sex, olycklig kärlek, mobbning eller om varför man bara vill dö. Tonåringar körde ut föräldrar från tv-rummen för att få vara ensamma med Martin och Cissi och dessa känsliga ämnen.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Men flera folkkära män faller nu likt Martin i spåren efter #metoo. För dessa goa gubbar verkar ha hållit på med någonting helt annat bakom kulisserna. Flera trevliga svenska män tycks ha en så rutten kvinnosyn att vi alla måste fråga oss vad vi egentligen menar när vi ber invandrare ta seden dit de kommer. Att inte komma dragandes hit med sina unkna kvinnoförtryckande normer.

Hur ska vi kunna förmedla den svenska normen till invandrarkillar när vi helt misslyckats med att se hur det faktiskt fungerar här? För någon månad sedan hade väl ingen höjt på ögonbrynen om Martin tagit in några invandrarkillar i sin nu stoppade programserie, för att lära dem svensk kultur och svenska normer. För vem är väl mer svensk kultur än Martin Timell? En händig man som aldrig tröttnar på att bygga ännu en altan i sommar-Sverige.

Vi läser att svenska landslagsspelare skickat dickpicks till en kvinnlig chef på Svenska fotbollförbundet. Svenska landslaget i fotboll måste väl ändå vara svensk kultur? Men jag tror ändå inte att det är dem som SD syftar på när de anklagar maktelit, politiker och akademiker för att tycka att svensk kultur är töntigt och skambelagt. SD tänker i stället på varpa, folkdans, stångstörtning och vävning som de menar är svensk kultur.

EU-domstolen har kommit fram till att företagsregler som förbjuder huvudduk inte är diskriminering. Men vad anser EU-domstolen då om dickpicks? Är det månne lättare att se ett kvinnoförtryck i en hijab än i de dickpicks som skickas runt på arbetsplatser och skolor? Det är ju inte precis de ensamkommande som skickar dessa dickpicks.

Jag kommer att tänka på ”En svensk tiger”. Propagandaaffischen från 1941 med en blågulrandig tiger. Sveriges grannländer låg då antingen i krig eller var ockuperade och neutraliteten ansågs sårbar. Morgontidningarna fylldes med ledare där vikten av att hålla tyst framhölls. #Metoo-kampanjen 2017 är precis tvärtom och skandalerna som kantar dess framfart handlar om våra egna unkna normer och beror på att vi lärt oss knipa käft. Knappast på muslimska värderingar.

Att Martin Timell kunnat bete sig svinigt mot kvinnor på jobbet beror på en tysthetsnorm. Svenska kvinnor har fortfarande lägre lön och riskerar att bli juckade mot när våra händer är upptagna av annat. Vi har bara målat över alltsammans i något slags fräscht vitt på händigt Martin Timell-manér för att vi så gärna ville vara på den Goda sidan. Se där, den svenska kulturen i sin prydno. Mer svensk än någonsin stångstörtning och varpa.

Vill man vara en del av vårt land måste man anpassa sig, säger Jimmie. Visst, men till vad?

Bäst & sämst

Bäst just nu: Att jag snart kan se Shaun Tans fantastiska illustrationer, film och måleri – vernissage den 25 november på Konsthall Märsta.

Sämst just nu: … för övrigt anser jag att hemtjänsten borde förstatligas.

Annelie Carlsson
Annelie Carlsson 

Annelie Carlsson är skribent och problemlösare. Har jobbat inom hemtjänsten i många år parallellt med sitt skrivande. Kan höras på satirpodden ”Readymades”.