Krönika. Johan Ehrenberg.

2014-05-16 15:00

Det är du som har betalat för SD:s valaffischer

Just nu väller det stora affischer från SD över svenska folket. I tunnelbanan i Stockholm får partiet skriva att de ska stoppa det organiserade tiggeriet. Som om det fanns.

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Från

 kr

Från

 kr

Eftersom de tiggare som dykt upp under de senaste två åren ofta är romer, så är det ingen tvekan om att SD syftar på just den kopplingen, den myten, den lögnen som några ledande kommunalpolitiker, SD:are, moderater och sossar spridit kring just romer. ”De kommer i Mercedes och lurar folk”. Källa: ”Det har jag hört av andra.” Eller: ”Det har jag hört i radio, men jag minns inte var.”Eller: ”Det bygger på att jag pratat med hundra tiggare och fått veta deras liv och bakgrund och därför kan…” Nej självklart, det har man aldrig gjort. Men bara vräker ur sig lite förakt och hat. Folkhets i reklamslogans.

Det sorgliga med SD:s valaffischer är att det är du som har betalat för dem. Partiet lever på att centralt sno åt sig allt lokalt partistöd, man gör inget med stödpengarna (utom ger lite extradusörer till ledningen) man samlar på hög och nu är man iväg i valrörelsen med en jättekassa på 50 miljoner.

Skattebetalarnas pengar så klart.

I Sverige betalar inte rasister sin verksamhet själv.

En vän berättade i veckan om ett besök på ICA. Utanför satt en kvinna med ett kort på sin dotter. Ut ur affären kommer en biff till man, ja en jätte med stora biceps och tajt t-shirt och ett gigantiskt köttstycke under armen. Ett ben av något slag.

När mannen ser tiggaren går han fram, knycklar ihop sitt kvitto och kastar det i kvinnans mugg. Sen stegar han bort.

”Det där var väl onödigt. Ingen ska behöva ta emot sådan förnedring” sa min vän och blev sen blekare i ansiktet när mannen kom tillbaka. 

”Vasadu sadu?” 

Och hans hand skakade av ilska, han knöt den och ropade ”va, va, VA?”.

Min vän är dock till åldern kommen och upprepade därför sitt påpekande, böjde sig ner och tog upp kvittot ur kvinnans knä.

”Ingen ska behöva bli behandlad så där bara för att man ber om hjälp”.

Du kan se bilden framför dig. Liten man i keps och böjd rygg mot stor jätteman med alldeles för mycket adrenalin även för en sådan kropp. Det maler i hans huvud… kan man slå ner en sextioåring med keps på öppen gata?

Jätten skriker.

”Jamen ge kärringen en hundring då för fan” och går sen iväg.

En annan vän hör två äldre kvinnor förklara för varandra hur oerhört hemskt det är att mannen som spelar dragspel (riktigt bra) får finnas här. Ja, det har blivit så, man kan plötsligt höra reaktionära fördomar högt utsagda och det kanske inte är så underligt när man samtidigt kan läsa dem på väggen i jätteaffischer som skyddas av lokaltrafikens ägare, för i Sverige är det en laglig RÄTT att förolämpa ett folk.

Nej, det är det ju inte. Men fegheten inför fascismens framkrypande i Sverige är förbluffande.

Coop gör nu webbannonser där man vill att du ska fråga Sverigedemokraterna vad de vill göra för mer ekologiska varor. Som om SD var ett vanligt parti, som om Coop genom att inkludera dem skulle neutralisera hatet? För det är ju hat SD lever på som parti.

Rädsla och hat. Varför fiskar Coop i de vattnen? Är man rädd att förlora SD:s väljare som kunder annars?

Och varför försvarar skolor nynazisters rätt att ha bokbord i väntrummen. Sverige, landet där nynazister behandlas ”som alla andra”. 

Men vad är det för budskap till killen med utländska föräldrar som nassarna ger? Vad får en flyktingtjej med ”osvenskt utseende” för berättelse från dem i ”informationen”.

Måste vi verkligen använda skolan för att hjälpa nazister hata och förolämpa unga elever? Ska vi verkligen behöva hoppas på att äldre män med keps orkar ta sig in även där och ställa sig framför hatarna?

De demokratiska institutionerna är vilse i Sverige. De förstår inte att de är en del i en kamp för demokratin, de tror att de är tomma kärl som kan fyllas av vad som helst och därmed ha gjort sitt uppdrag. Men när myndigheter, företag och skolor inte klarar sitt uppdrag får vanliga människor göra det istället.

För det är inte olagligt för skolungdomar att själva ockupera en skolentré och hindra nazister att komma in.

Det är försvar av demokratin. På riktigt.

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg