Krönika. Annelie Carlsson.

2017-01-29 05:02

Borde vi inte prata mer om hållbart mode?

Att Expressen och kungahuset på detta sätt bidrar till vårt växande textilberg känns faktiskt ganska Trump.

Utbudet av lyxiga barnkläder har under senare år ökat i Stockholm, detta är en marknad som har vuxit fram samtidigt som kraven på ett hållbart mode har ökat. Eller borde ha ökat. Är det inte märkligt hur båda kan rymmas samtidigt?


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Världen är en motsägelsefull plats och det är väl just det som gör den så älskvärd. Det är svårt att leva och samtidigt så lätt – bara att andas egentligen. Än så länge är luften gratis även om flera storstadsbarer upptäckt att även syre går att kränga, preparerat med lite olika dofter.

Samtidigt som många pratar om Trump som ett hot mot klimatet eftersom han fullständigt förnekar människors påverkan på det, blir det märkligt att läsa om hur vår egen konsumtion ökar. Till skillnad från Trump inser ju vi smarta svenskar att vår egen konsumtion är ett hot mot miljön. Ändå kunde julhandeln slå ännu ett rekord och klädförsäljningen ökade i augusti 2016 med 11,8 procent jämfört med augusti 2015.

Naturvårdsverket har gjort en plockanalys av restavfallet, alltså de cirka 7,5 kilo textilier vi svenskar årligen slänger i den vanliga soppåsen. 60 procent av dessa textilier är hela och oslitna och skulle kunna återanvändas. Omkring 10 procent var dessutom riskavfall och innehöll farliga ämnen. Mer än hälften av kläderna var i ren bomull som vid odling slukar mängder av sötvatten och har stor kemikalieförbrukning.

När prinsessan Madeleine den 10 januari lade upp vinterbilder på barnen på sin Facebook blev det, enligt Expressen, köprusch till butiken där kläderna säljs. Expressen passade samtidigt på att namnge butiken och utnämna prinsessbarnen till "stilikoner". Tre dagar efter att bilderna lagts ut var kläderna slutsålda. 

I januari har väl de flesta föräldrar som behöver och har råd redan köpt overaller till barnen. De kungliga kläderna köptes troligen bara av dem som har råd att köpa ännu en overall. En overall som de egentligen inte behöver. 

Men borde vi inte snacka mer om hållbart mode år 2017? Borde inte prinsessan Madeleine som länge kallats stilikon av medierna själv ta den diskussionen? Eftersom prinsessan har rätt till apanage kan hennes officiella Facebook ses som en avlönad statlig blogg. Staten som gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över textilåtervinningen borde väl också ställa krav på sina kungliga stilikoner. 

Små barn sover så mycket att de inte hinner nöta sina kläder, och hållbart mode behöver inte vara mer komplicerat än att ärva kusinernas kläder. Att förebygga avfall genom att inte köpa nytt är det absolut mest miljövänliga alternativet. Textilmaterial belastar miljön hårt och vi måste öka vår återanvändning och materialåtervinning av samtliga textilier. Både Tyskland och Holland återvinner mångdubbelt så mycket kläder som Sverige.

Att Expressen och kungahuset på detta sätt bidrar till vårt växande textilberg känns faktiskt ganska Trump. En hållbar stilikon borde ligga mer rätt för Sverige i tiden än en trumpig slit och släng. 

Bäst & Sämst

Bäst just nu: Börjar det inte bli lite, lite ljusare ute nu?

Sämst just nu: Stockholms nya finanslandstingsråd Irene Svenonius (M), som inte ser någon jävsproblematik i att hon som egen företagare haft flera uppdrag åt det privata vårdföretaget Aleris.

Annelie Carlsson
Annelie Carlsson 

Annelie Carlsson är skribent och problemlösare. Har jobbat inom hemtjänsten i många år parallellt med sitt skrivande. Kan höras på satirpodden ”Readymades”.