Krönika. John Arthur Ekebert.

2015-04-25 10:52

Alla vill vara med för det goda

En riktig manifestation har det blivit. Polistillstånd och allt. Artister i mängd. Alla vill vara med. För det goda. Stort!

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det finns Kanelbullens dag, Kyndelsmässodagen och Konungens födelsedag. Allt i den svenska almanackan plus 600 namn ungefär. Där finns ändå plats för en dag att hedra en grupp som verkligen behöver lyftas!

Min gode vän Svenne Hellsten som driver ”den goda musikbutiken” Hellstone Music gick och fnulade i tankarna om att göra en almanacka. Men inte en traditionell, nej, nej. Svenne tyckte att mina hemlösa vänner skulle passa bra att lyfta fram för en gångs skull.

Svenne och jag beslöt gemensamt att inte själva tjäna några stålar utan att i stället ge överskottet tillbaka till hemlösa. Hemlösa hjälper till ekonomiskt att hjälpa hemlösa.

Strålande! Jag blev dunderpeppad och super­inspirerad!

Knallade till mina polare gatufolket och frågade om någon måhända hade lust bli fotomodell! Givetvis ingick normalt modellarvode. ”Jaa!” ropade Kurre och 19 till!

”Nä du e för söt ”sa jag till Kurre. ”Du ser ju ut som den dirre du e på stan ju! Det funkar inte!”

Då klev Robban fram: ”Jag ställer upp och vill vara januaripojken fastän jag är född i april!

Sagt och gjort. Dagarna gick och snart var de tolv månadsmodellerna fotograferade: Humlan, Mikke, Lars, Jerkka, Conny, Tomas, Classe, Sadde, Kentha, Danne, Roffe och Robban så klart – klippan själv, en redig man i alla kvarter.

Så stod vi efter två månaders intensivt försäljningsarbete av mig i butiken, plötsligt med ett överskott på 100 000 svenska spänn. Jag ”ockuperade” entrégången i butiken så ingen kom undan mig. Dessutom är jag ju van att kränga grejor på plattan, som en polare skojade om.

Vi valde att gå med pengarna till en klädbutik i kvarteret, jeansbutiken Ever Blue. Jag klev in: ”Så ni säljer presentkort! Bra, jag tar presentkort för 100 000 kronor och så här ska det stå på dem: Till gästen på Bostället på Högbergsgatan 51, Stockholm Stadsmissionen. Från Johnny & Hellstone Music.” Valörer 100, 500 och 1 000 kronor.

Att låta en utsatt hemlös få något litet extra som sprillans kläder lyfter upp självkänslan. Det skriver jag under på!

Mitt i allt kom en god tanke från en annan god vän till mig, fotografen Lars Epstein: ”Gör en manifestation av det hela!” Våra vägar korsas titt som tätt ute på stan när vi är på gatorna och spanar. Jag ser honom som en mentor. Det klingade positivt inne i örat, Manifestation! Ska jag bli arrangör nu också?

Svenne och jag slog åter ihop våra två bowlingklot till ett klockrent klingande skott rakt upp i klykan. Smack! En riktig manifestation har det blivit. Polistillstånd och allt. Artister i mängd. Alla vill vara med. För det goda. Stort!

Robban fick aldrig se almanackan klar. Robban dog, endast 50 år gammal, den 5 oktober 2014. Robert Esperi växte upp på Södermalm. Svenne och jag har skrivit in Robbans födelsedag 21 april i Årets almanacka 2015, Johnny och hans vänner som ”De utsattas dag”. En dag som vi hädanefter ska hedra varje år. I år läggs manifestationen den närmsta lördagen, alltså i dag!

Vila i frid, bästa Robban! Du är med oss i dag!

Gatufest: De utsattas dag

• Håkan Juholt inleder gatufesten. Sedan spelar bland andra Mats Ronander, Sofia Karlsson, Toni Holgersson, Patrik Isaksson, Heavy Tiger och Jens Hult.

• Den sista almanackan auktioneras ut till högstbjudande, samt en signerad affisch av Jan Lööf. Pengarna går till gatufolket.

När: Lördag 25 april kl 13.00–15.00.

Var: Götgatsbacken, utanför Hellstones musikaffär.

John Arthur Ekebert
John Arthur Ekebert 

Författare, fotograf, bloggare, överlevnadsgeni, före detta hemlös. Se också www.ekebert.se