Krönika. John Arthur Ekebert.

2015-05-24 08:13

Alla med hepatit C ­borde ha rätt till medicin

Det sitter som en skruvad ond hullig tagg i mitt hjärta att veta om att när som helst får jag skrumplever. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En god vän berättade att han sedan 30 år lider av en svår leversjukdom och nu har levern börjat bli sämre. Den gör att han blir trött och skäms över sina plötsliga, blixtsnabba trötthetsattacker. 

Sjukdomen heter hepatit C och är en kronisk infektion som drabbar levern. Först blir det ärrbildning på levern som sedan går över till skrumplever och till sist levercancer. Det finns olika sätt att få sjukdomen: via blodtransfusioner och icke-steril medicinsk utrustning. Det är alltså inte bara gamla sprutnarkomaner som har hepatit C. 

Jag brukar uttrycka mig som så, att jag har självmedicinerat intravenöst för en massa år sedan då jag mådde så dåligt att jag mer eller mindre var tvungen att ”stänga av”. 

Varför en människa hamnar i missbruk är en gåta. Det finns inget facit riktigt. Det är så mycket som spelar in; sociala arvet, psyket, livssituationen med mera och mer därtill. Om vi hade lösningen ändå, men den har vi inte. Det finns nog lika många orsaker till missbrukssjukdomar som det finns individer.

Närmare 45 000 personer i Sverige bär på hepatit C. I hela världen är det cirka 200 miljoner som har denna obotliga sjukdom. Hitintills har det inte funnits någon medicin som fungerat. 

Det är även en sjukdom som inte prioriteras då den uppfattas som en knarkarsjukdom. Vi människor är i samhällets och andra människors ögon olika värda. 

Men nu under 2015 har det äntligen kommit en medicin, Sofosbuvir som verkligen fungerar. Det går att bli av med hepatiten. Något som har varit omöjligt tidigare. Behandlingstiden ligger på endast tre månader och nästan alla blir friska. Medicinen kostar 360 000 kronor per patient. Hutlöst dyrt men den botar och räddar alltså liv. 

Polaren beställde tid hos läkaren för att få denna nya botande medicin. Han har inte fått skrumplever än. Men han står där på stupkanten. Det är bara en tidsfråga. Men tji för botande medicin till honom. Det är endast de patienter som har hunnit utveckla skrumplever som får den nya fungerande medicinen informerades han om.  

Jag har läst på: 95 procent blir botade med hjälp av Sofosbuvir. 

Men det är endast runt 10 000 patienter som får den utskriven i Sverige. För att få den måste du först fått en dödsdom. 

Professor Hans Rosling menar att det är ett lagbrott att inte ge alla hepatit C-sjuka den nya medicinen. Jag håller med. Landstingen bryter dessutom mot smittskyddslagen när de väljer att inte bekosta dyr men effektiv behandling för hepatit C-patienter.

Min gode vän är ingen mindre än jag själv. Det sitter som en skruvad ond hullig tagg i mitt hjärta att veta om att när som helst får jag skrumplever. 

Det gnager något fruktansvärt i skallen. Psyket sviktar titt som tätt. Ångesten ligger där som en permanent giftig dimma. Jag tänker: Jag har gått genom eld och vatten hela mitt liv.

Äntligen har jag hittat hem, funnit mitt kall. Äntligen drar jag mitt strå till stacken. Äntligen lever jag på ett sätt som stärker min kropp. Men hepatit C går inte över av sig själv och processen i min lever pågår även i mitt nya liv. Tröttheten tar mig, drar mig. 

Självklart ska patienter behandlas innan de är i dödens närhet. Jag ger inte upp, jag står ju fortfarande på benen!

Bäst & Sämst

Bäst just nu: Den gamle Mad Max.

Sämst just nu: Den nye Mad Max.

John Arthur Ekebert
John Arthur Ekebert 

Författare, fotograf, bloggare, överlevnadsgeni, före detta hemlös. Se också www.ekebert.se