Krönika. John Arthur Ekebert.

2017-09-05 06:00

Alla har inte råd att fika bara för att man är pissnödig

Det är så märkligt, slarvigt och dumt att staden inte ser till att det finns toaletter till folket!

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För bara några år sedan fanns det endast tre offentliga toaletter efter långa Götgatan. Där passerar hundratusentals medborgare varje dygn, och bra många har väl behov av en toalett, eller? Alla tre wc:ar som fanns vid Götgatan tills nyligen var samlade vid Medborgarplatsen.

I dag finns det endast en jävla toalett där. Ja, hela staden saknar offentliga toaletter vid naturliga mötesplatser. Södra Station till exempel är helt rensad på toaletter, fy va sne ja blir.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det är så märkligt, slarvigt och dumt att staden inte ser till att det finns toaletter till folket! Jo det finns flera wc efter Götgatan, men de är bara till för restaurangbesökare.

Undrar hur många hundratusentals medborgare som passerar på Götgatan varje dygn och där finns endast en offentlig toalett som dessutom är totalt överbelastad.

Jag, och säkert många med mig, tycker att det är både jobbigt och tidskrävande att försöka hitta en wc, som inte finns. Ibland när jag behöver kasta vatten och inte har pengar måste jag värre än en hund smyga in i någon dold buske. Men ändå kan någon råka se mig och skriker på mig och det kan vara någon med hund också. Hundar om några pissar ju ner stan. Vet inte om jag ska skratta eller gråta, haha!

Så mitt förslag är ganska enkelt och faktiskt en vettigt bra lösning! Låt för tusan medborgarna använda alla toaletter som finns på restauranger. De kan ju locka nya matgäster dessutom. Och restauranger har ju redan vanan att ta hand om besökare på ett bra sätt.

Så här ska vi ju givetvis göra: När ett nytt utskänkningstillstånd skall beviljas till en restaurang ska det ingå att restaurangen även måste ta mot icke matgäster som besökare till toaletterna. Samtidigt så får de ju stor möjlighet att få nya matgäster. Och eftersom det finns så många restauranger så kan ju trycket inte bli märkbart, ja i alla fall nästan inte märkbart.

I en så pass stor stad som Stockholm – som dessutom växer så det brakar – är det ju naturligt att folket lättsamt skall hitta en wc som dessutom ska vara gratis.

I dag måste jag – som bland annat har prostataförträngning – hela tiden förflytta mig i stan där jag vet att det finns en wc. Och jämt måste jag ha tre tior och tre femmor i växel.

Jag hoppas av hela mitt hjärta att någon kan lägga in en motion eller vad det heter så det blir en positiv förändring för alla som blir nödiga, för det blir vi förr eller senare då vi vistas i stan. Alla har fan inte råd att gå in och fika för 80 spänn bara för att man är skit- eller pissnödig.

För övrigt är det mycket som hackar i staden. Smutsen stinker, bullret når övre gränser, bilar tutar och tränger sig, folk springer som vettvillingar i tunnelbanan. Och det saknas hur många bänkar som helst på långa sträckor i vår kära huvudstad.

Tack för kaffet, eller hur fröken ur!

Bäst & sämst

Bäst just nu: Vitabergsplanket.

Sämst just nu: Sommaren är kort.

John Arthur Ekebert
John Arthur Ekebert 

Författare, fotograf, bloggare, överlevnadsgeni, före detta hemlös. Se också www.ekebert.se