Krönika. John Arthur Ekebert.

2015-11-22 08:09

Alkisen är en loser

Då jag ser barnen på dagis mingla med saftglasen ser jag det som en inskolning till vår tyngsta drog.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vilken blind och dubbelmoralisk värld vi lever i. Snacka om att sila mygg och svälja kameler. Jag tänker på hur narkotikan diskuteras i samhället. Hur föreställningar om narkotika sätter sina spår i folks uppfattning om den utslagna människan. Visst, du ser gubbarna på bänken med sina öl i handen. Du tänker: ”vicka losers”. Och det har du alldeles rätt i. Vi är losers, vi som sitter där med en öl på bänken. Samhället och gemene man ser ölgubbar och knarkare med olika ögon.  Det finns ändå ett visst försprång för brukaren på bänken jämfört med sprutnarkomanen på den offentliga toaletten. För till skillnad från narkotikan är alkohol fullkomligt accepterat av samhället! 

Visst, det röks en hel del hasch på bänkarna. Jag kan personligen säga det här och nu att det har hänt att jag själv rökt i mig en holk men det dör man i alla fall inte av som spriten. Spriten, som utlöser stroke så att pulsådern spricker. Jag har varit brukare av alla de olika drogerna ända sedan barnsben. Jag växte upp i missbruket. Vid 15 års ålder satt jag och krökade med mina föräldrar. Det har under årens lopp hänt att en och annan polare hamnat på psyket och att det diagnostiserats som haschpsykos. Men min erfarenhet säger mig att där skulle just de personerna troligtvis hamnat ändå.

Det är inte helt ok, tycker jag, att lagen säger att den som har narkotika i kroppen ska bli straffad, det bäddar för dubbelmoral. En polare som varit fri från ”missbruk” några år kände sig sömnlös och gick för en gångs skull till plattan för att köpa sig en sömntablett. Snuten kom och han blev haffad för en tablett. Det ledde till att polaren återigen blev registrerad i systemet samt bötfälld för narkotikabrott. Polaren som precis fixat sin övriga situation blev svag och föll när han återigen förlorade allt han försökt bygga upp för att komma in i det normala samhället. 

Alkohol är den tyngsta drogen någonsin. Trots, eller kanske just för att det är accepterat av hela samhället. Det största jävla rävgiftet som finns är det du häller i dig! Alkoholen som rinner ner i din strupe är samhällets största drog.  Då jag ser barnen på dagis mingla med saftglasen ser jag det som en inskolning till vår tyngsta drog.

Fortsätt att påstå att haschet är det som leder till fördärv och tyngre droger om du vill leva kvar i ett falskt antagande! Det som dödar människor mest är varken hasch eller heroin utan det är spriten, den tyngsta drogen som finns i vår kultur.

Mina polare, alltså den äldre generationen som är så kallade bänknötare, på de få bänkar som finns kvar, blandar ofta öl och brass. En hel del överlever till sextio års ålder men de flesta alkoholister dör redan innan femtio. Efter 16.00 är bänkarna tomma. Klockan 20 drar Svensson igång och vrålar på stan som förvuxna idioter. Spyor hittar du på morgonen vid alla T-banestationer. Ropstens station före Lidingö är värst. Jag bodde där på Värtahemmet ett par perioder. 

Sen funderar jag på om det inte är lite väl mycket daltande med heroinisterna. Det dör mer folk av spritens baksida och abstinens. Av horse-abstinens kan du inte dö. Den som dricker alkohol har större risk att dö av abstinens, för du kan DÖ av alkoholabstinens. Det är ett pris vi i samhällets utkant betalar, vare sig vi vill vara en del av bänknötarna eller ej. Jag säger inte att vi en gång valt att vara där. Men väl där är det svårt att komma därifrån. Då gäller det att stå ut så länge du kan. Vägen ut är lång och det tar många, långa och svåra år innan individen kommit ur skiten. Det är inte brukaren av hasch som polisen bör jaga utan det är storlangarna och tillverkarna. För alkoholen går ju inte att göra något åt. Eller?

Bäst & Sämst

Bäst just nu: Filmen Tjuvheder.

Sämst just nu: Omställning till vintertid.

John Arthur Ekebert
John Arthur Ekebert 

Författare, fotograf, bloggare, överlevnadsgeni, före detta hemlös. Se också www.ekebert.se