Krönika. Annelie Carlsson.

2017-09-26 06:00

Affärsmännen – en riktig snyftare

Åsikten att affärsmännen är ansvarstagande och facket Kommunal skurkar matas nu in i tankesmedjorna och vidare ut till allmänheten.

Svenskt näringsliv har genom åren donerat miljoner till stiftelsen Fritt näringsliv som bedriver tankesmedjorna Timbro, Frivärld och Reforminstitutet. Tankesmedjorna pumpar sedan ut affärsmännens åsikter i tidningar, radio och tv. När fakta blandas med åsikter och känslor blir det allt svårare att reda ut vad i mediebruset som är sant.


KOM TILL BOKMASSAN !

ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister. All information: ETC.se/Bokmassan


Under det senaste året har det skrivits mängder av texter om personlig assistans, men knappast något alls om personliga assistenter. I stället hör vi hur staten nästan inte betalar ut någon assistansersättning alls och att affärsmännen därför inte har pengar till samma löneökningar för personliga assistenter som för övriga på arbetsmarknaden.

Men är det sant?

För att få en opartisk bild av branschens ekonomi beställde facket Kommunal tillsammans med motparten Vårdföretagarna en undersökning inför årets löneförhandlingar inom privat personlig assistans. Båda sidor överraskades nog när det visade sig att företagen gjorde en snittvinst på 13 kronor per assistanstimme. Regeringen har dessutom beslutat höja ersättningen med ytterligare fyra kronor per timme så då finns ju utrymme för löneökningar. Tänkte Kommunal.

Nja, sa Vårdföretagarna då och ifrågasatte nu i stället undersökningen de själva beställt. Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv, skrädde inte orden. Hon gick ungefär samtidigt ut och anklagade regeringens vinstutredare för att presentera ”alternativa fakta”.

Men är det sant?

Förhandlingarna mellan Kommunal och Vårdföretagarna tog sedan flera månader. Kommunal lade efter sommaren ett varsel, statliga medlare kallades in men fick snart ge upp. De konstaterade att parterna stod långt ifrån varandra. Parterna fick då själva börja om på nytt. Men nu gav också Kommunal upp och hellre än att skriva på för sämre villkor vägrade de helt att alls teckna något centralt kollektivavtal. Då skrev Vårdföretagarna äntligen på för samma löneökningar för sina personliga assistenter som för övriga på arbetsmarknaden.

Det gick som ett sus genom hela Kommunal, ja, genom hela LO. Men hur långt utanför dem nådde egentligen historien, gick den ens fram till de personliga assistenterna? Fick de någonsin höra om hur undersköterskan Lenita Granlund lyckades få till detta avtal med affärsmännens företrädare? Hamnade hon i tv-soffan? Nej. För där satt ju redan olika representanter för affärsmännen och tankesmedjorna och förklarade världen.

Åsikten att affärsmännen är ansvarstagande och facket Kommunal skurkar matas nu in i tankesmedjorna och vidare ut till allmänheten. Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund anklagar till och med Kommunal för ”rena maffiametoder”.

Vårdföretagarna gick snabbt ut med ett pressmeddelande om att Kommunal lämnat sina egna medlemmar i sticket och att affärsmännen nu i stället fick rycka in för att trygga deras villkor. Trots att de egentligen inte har råd. Snyft. Och de hade ju aldrig ens motsatt sig att höja lönerna.

Men är det sant?

Bäst & sämst

Bäst just nu: Filmen ”The Square” – för att Ruben Östlunds är så bra på narrspeglar. Fick Guldpalmen för tusan!

Sämst just nu: Stockholms läns landsting, inte nog med att de 2010 skrev ett avtal som skapade världens dyraste sjukhus – sedan tecknade de underavtal på 22 år där ett dörrbyte kostar 1,2 miljoner kronor.

Annelie Carlsson
Annelie Carlsson 

Annelie Carlsson är skribent och problemlösare. Har jobbat inom hemtjänsten i många år parallellt med sitt skrivande. Kan höras på satirpodden ”Readymades”.