Nyheter.

2014-03-07 17:50
 • Gosia Witowska med mamma Morria, dottern Hania och sonen Wojtek tycker att det bästa är lugnet och närheten till naturen här. ”Det är bra för barnen.” Bild: Carlos Zaya
  Gosia Witowska med mamma Morria, dottern Hania och sonen Wojtek tycker att det bästa är lugnet och närheten till naturen här. ”Det är bra för barnen.”
 • ”När jag är i Bollnäs och berättar att jag är AIK:are tror alla att jag är huligan. Det är för att media har valt att fokusera på det istället för på vår fina supporterkultur,” säger fritidsledaren Gernas Basdas. Bild: Carlos Zaya
  ”När jag är i Bollnäs och berättar att jag är AIK:are tror alla att jag är huligan. Det är för att media har valt att fokusera på det istället för på vår fina supporterkultur,” säger fritidsledaren Gernas Basdas.
 • Grannarna Erik Annerborn och Sara Kaaman är två av personerna bakom klubben Vårbergs dansservice som lockar folk från hela staden. ”Det är viktigt att det finns kultur även utanför city.” Bild: Carlos Zaya
  Grannarna Erik Annerborn och Sara Kaaman är två av personerna bakom klubben Vårbergs dansservice som lockar folk från hela staden. ”Det är viktigt att det finns kultur även utanför city.”
 • Turbo och Josef hänger i centrum efter skolan. ”Det är här vi träffar vänner. Våra föräldrar har inga problem med att vi är här, de litar på oss.” Bild: Carlos Zaya
  Turbo och Josef hänger i centrum efter skolan. ”Det är här vi träffar vänner. Våra föräldrar har inga problem med att vi är här, de litar på oss.”
 • Shatoo Mohammed har växt upp här och sett att fler ungdomar börjat använda narkotika. ”Men det har blivit värre i alla områden.” Bild: Carlos Zaya
  Shatoo Mohammed har växt upp här och sett att fler ungdomar börjat använda narkotika. ”Men det har blivit värre i alla områden.”

”Vi i Vårberg är som en enda stor familj"

De senaste veckorna har Vårberg utnämnts till Sveriges Christiania. 30-40 ungdomar använder centrum för att langa droger. Men frågar du Vårbergsborna själva får du en helt annan bild. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Det är tidig eftermiddag i Vårbergs centrum. Niondeklassarna Josef, Turbo och Leone hänger utanför presentaffären i inomhuscentrumet.

– Vad som är bäst med Vårberg? Allt!

– Vi har kärlek här, säger Turbo och tar upp ett munspel och börjar spela.

Centrum är platsen där Josef, Leone och Turbo hänger efter skolan och träffar sina vänner. Det är också platsen som medier den senaste tiden har utsett till Sveriges Christiania. Polisen menar att 30 till 40 tonåringar säljer knark här och har ökat sin närvaro med både civila och uniformerade poliser. Ungdomar stoppas och visiteras. Fram till 24 februari hade 47 stycken fått lämna urinprov, 33 var positiva.

– Det är skitjobbigt att polisen är här. Det känns som om vi sitter i häktet, säger Josef. 

”Rasistiska föreställningar”

Många Vårbergsbor tycker att mediebilden av Vårberg är helt fel. 17-åringen Shatoo Mohammed som går i gymnasiet i Skogås har märkt att folk där har förutfattade meningar om hennes hemort.

– Nu blev de bekräftade. Till viss del tror jag att polisen kunde gå ut med den felaktiga nyheten om åttaåringen för att de också styrs av rasistiska föreställningar om hur invandrare är.

Sarah Ben Seddik som är på väg hem från skolan håller med.

– Polisen borde ha haft all fakta innan de sa att en åttaåring hade langat knark. Det ger oss dåligt rykte. Min familj blev helt chockade av det vi läste, särskilt pappa. Nu måste jag vara hemma klockan åtta varje kväll.

Startade egen tidning

Men mediebilden är inte ny. Bilden som målas upp följer nyhetsmallen för de flesta förorter, där många som inte är födda i Sverige bor och där arbetslösheten är hög. Det var den bilden som fick Vårbergsbon Rouzbeh Djalaie att starta lokaltidningen Södra Sidan för åtta år sedan.

– Jag flyttade hit och skulle få barn. Jag ville att min familj skulle få rötter här. För att göra det ville jag veta hur det lokala samhället såg ut, berättar han.

Men i morgontidningarna och lokaltidningen Mitt i fick han bara den polisiära bilden av området.

– Jag fick veta vilka platser som jag skulle akta mig för. Till slut tänkte jag att jag inte kunde gå omkring och gnälla längre, säger Rouzbeh.

Åtta år senare fyller Södra Sidan en annan funktion, menar han. Här får Botkyrkabor och Skärholmsbor en större del av verkligheten och tidningens reportrar blir igenkända överallt. 

– Vi fyllde verkligen ett enormt behov, säger Rouzbeh som i dag driver tidningen Norra Sidan i Järva. 

Får hjälp att söka jobb

Inne på Vårgårdens parklek håller föreståndaren Gernas Basdas på att förbereda dagens aktiviteter efter ett sportlov med superbingo, bowling, simhallsbesök och fotbollsturnering. Han är trött på att ge intervjuer istället för att ägna sin tid åt barnen och ungdomarna. 

– Det här är femte intervjun jag gör på två veckor. Kan ni inte skriva om det vi gör här istället?

Hit till parkleken är alla välkomna, i snitt kommer 50 personer varje dag. Förutom de vanliga fritidsaktiviteterna kan man få hjälp med att skriva cv:n och söka jobb. 

– Under mars har vi särskilt fokus på sysselsättning och skolan eftersom det är dags att söka sommarjobb och skriva nationella provet, säger han. 

Gernas vet att det finns en del narkotika i området, något som fritidsgården arbetar för att motverka. 

– Men jag tror inte att polisen är lösningen på sociala problem. Satsa pengarna på att skapa sysselsättning och gör så att ungdomarna kan komma in på arbetsmarknaden.

Rouzbeh håller med.

– Man måste jobba från grunden. Kolla på skolorna här, många går ut nian utan behörighet till gymnasiet. Alla vet att barnen här inte får samma chanser i livet.

Stadsdelsnämndens ordförande Jan Jönsson (FP) hittar också lösningen i skolorna och orsakerna i socialt utanförskap.

– Det är en viktig förklaring. Om alla blev behöriga till gymnasiet och hade arbete skulle narkotikaförsäljning inte bli attraktivt. 

Socialsekreterarna står redo

Samtidigt finns hjälp att få. Socialsekreterarna står redo med öppna armar för den som vill ta sig ur en negativ livsstil, menar han. 

I Vårbergs centrum finns förutom två frisörer, flera mataffärer, den stora loppisen, gym och vårdcentral också flera restauranger och barer. På Angelos Bar började grannarna Sara Kaaman och Erik Annerborn hålla klubben Heta Linjen i höstas. Samtidigt startade Sofia Neves och Gonzalo Vargas också en klubb på samma bar. 

– Nu har vi gått ihop och tagit namnet Vårbergs dansservice. När miljonprogrammen byggdes var tanken att allt skulle finnas lokalt. Vi vill att man ska kunna festa på hemmaplan också, om man vill det, säger Sara som tycker att det är skönt att ha nära hem när kvällen är slut.

I fredags kom 170 personer hit från hela staden för att lyssna på musik, dricka öl och dansa.

Så vad är då bäst med området?

– Vårbergstoppen på sommaren! Men absolut bäst är alla vänner och att alla här hjälper varandra. Vi är som en stor familj, säger niondeklassaren Sarah Ben Seddik.

– Viljan som finns hos många ungdomar att engagera sig och alla fritidsaktiviteter, svarar Shatoo Mohammed. 

Nämndordföranden Jan Jönsson lyfter fram blandningen.

– Vårberg har stadsdelens dyraste villaområden, hyresrätter i centrum och nära till vattnet.  

Journalisten Rouzbeh Djalaie har ingen speciell favoritplats utan pratar om en känsla.

– Det bästa är min dotters kompisar. Det här är första platsen jag känner mig hemma på i Sverige.

Klubbarrangören Erik Annerborn håller med.

– Jag har bott i Stockholm i sex år. I Vårberg 2,5 år och det är först nu jag känner mig hemma. Vårberg är som en liten småstad. Och man ska inte glömma att det är förorterna som gör Stockholm till en storstad.

Vårberg

Behöriga till gymnasiet 2011 (procent):
Vårberg: 75,7
Stockholm: 89,4 

Arbetslöshet 16-64-åringar 31 oktober 2013 (procent):
Vårberg: 6,6
Stockholm: 3,4

Utländsk bakgrund (procent):
Vårberg: 66,2
Stockholm: 33,2


Medelinkomst:
Vårberg: 215 800 kr
Stockholm: 314 000 kr

Ekonomiskt bistånd (procent):
Vårberg: 6,8
Stockholm: 3,3 

 • 69,2 procent av lägenheterna i Vårberg ägs av en privatvärd. 12,6 procent av allmännyttan.
 • 25,6 procent av Vårbergsborna med arbete jobbar inom vården. Det kan jämföras med 9,1 procent i hela Stockholm.

Källa: Statistik om Stockholm.