Reportage.

2016-11-22 09:25
 • På Kafé 44:s minimala scen har artister som Kent, Latin kings och The Hives stått. Nadja Labbart, som är med och driver kaféet, är orolig för att verksamheten hotas.  Bild: Gustav Gelin
  På Kafé 44:s minimala scen har artister som Kent, Latin kings och The Hives stått. Nadja Labbart, som är med och driver kaféet, är orolig för att verksamheten hotas.
 • Här ska den nya byggnaden ligga. Bild: Gustav Gelin
  Här ska den nya byggnaden ligga.
 • Konstnären Sara Casten Carlberg och översättaren Cecilia Franklin i samlingsrummet på Kapsylen. Bild: Gustav Gelin
  Konstnären Sara Casten Carlberg och översättaren Cecilia Franklin i samlingsrummet på Kapsylen.
 • Eva Larsson är rädd för att det nya huset ska förstöra de unika ljusförhållandena i sin atelje. Bild: Gustav Gelin
  Eva Larsson är rädd för att det nya huset ska förstöra de unika ljusförhållandena i sin atelje. 
 • Bild: Gustav Gelin
 • Bild: Gustav Gelin
 • Bild: Gustav Gelin

Unikt kulturhus hotas av nybygge

Räcker att en granne klagar

– Det drabbar oss jättehårt. Det räcker ju med att en granne klagar så är det kört för verksamheten, säger Per Liedner. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Enligt Elena Kakavandi på Stadsbyggnadskontoret är det svårt att ta hänsyn till musik på hög volym i en detaljplan. 

– En detaljplan hanterar inte ljudstörningar och den typen av olägenheter, det gör miljöbalken. Och vi vet ännu inte om det kommer att bli bostäder eller kontor i den nya fastigheten. Inget är bestämt än, det är SKL som är fastighetsägare och det är inte heller något som hanteras i detaljplanen. Så det är väldigt svårt att säga något nu om  eventuella ljudstörningar, säger Kakavandi. 

"Det är oerhört otäckt"

I en soffa i det gemensamma samlingsrummet på tredje våningen av Kapsylen-huset sitter konstnären Sara Casten Carlberg och översättaren Cecilia Franklin. De har båda varit på Kapsylen mer eller mindre sedan starten på 70-talet och är oroade för vad som ska hända med deras älskade hus. 

– Det är oerhört otäckt, säger Sara Casten Carlberg. 

Tillsammans formerar ”kapsyliterna” ett motstånd. De har skrivit brev till och varit på besök hos Stadbyggnadskontoret. Och de försöker göra vad de kan för att påverka byggplanerna. 

– Vi finns ju här. Vi är faktiskt också husägare här. Men de säger i stort sett bara att de inte är intresserade av vår kultur, säger Sara Casten Carlberg. 

– De hör vad vi säger, men de lyssnar inte, säger Nadja Labbart. 

– Det här huset har betytt så mycket för så många genom åren. Ibland när jag har jobbat sent en tisdagskväll och går härifrån så är det lång kö utanför kaféet av ungdomar som ska in och se konsert. Det är något unikt, säger Cecilia Franklin. 

– Vi är sjukt stolta över huset och oerhört oroliga över vad som ska hända. Det är så girigt, med den här hårda exploateringen av varenda tom yta i staden, säger Sara Casten Carlberg. 

I början av december ska ärendet tas upp i Stadsbyggnadsnämnden. Om ett bygglov antas då har Kapsylen och övriga som har gett synpunkter rätt att överklaga beslutet. 

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter