Nyheter.

2017-11-24 06:00
 • Det färdiga typhuset är Sabos så kallade ”Kombohus Mini” med små yteffektiva lägenheter.  Bild: SABO
  Det färdiga typhuset är Sabos så kallade ”Kombohus Mini” med små yteffektiva lägenheter. 
 • Tyresö bostäder köper in färdigprojekterade hus från Sabo, vilket är en av anledningarna till att priset kan hållas nere. Bild: Mats Andersson / TT
  Tyresö bostäder köper in färdigprojekterade hus från Sabo, vilket är en av anledningarna till att priset kan hållas nere.
 • Första officiella spadtaget togs i mitten av september. Bild: Press
  Första officiella spadtaget togs i mitten av september.
 • Kvarteret Temyntan ska bestå av cirka 140 lägenheter med inflytt våren 2018. Bild: Press
  Kvarteret Temyntan ska bestå av cirka 140 lägenheter med inflytt våren 2018.

Tyresö bygger billigaste hyresrätterna i länet

Kommunala bostadsbolaget Tyresö bostäder visar att det går att bygga nytt med rimliga hyror. I det nya bostadsprojektet i Temyntan bygger de 140 hyreslägenheter som blir billigast i hela Stockholms län. Delvis tack vare det statliga investeringsstödet.

Det byggs mer än på flera decennier i Stockholm. Samtidigt sjunker bostadsrättspriserna, larmet om bostadskrasch ringer allt högre och beståndet av hyresrätter ökar förvisso kraftigt, men hyrorna i nyproduktion är ofta väldigt dyra.

Men det finns undantag som visar att går att bygga relativt billigt.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


I Tyresö har kommunala bostadsbolaget Tyresö bostäder startat ett nytt projekt med 140 hyreslägenheter till rimliga hyror.

Runt 6 000 kronor för en nybyggd tvårumslägenhet, 5 000 för en etta och 8 000 för en trea. Det är de billigaste nya hyresrätterna som byggs i Stockholms län just nu.

– Det är garanterat lägst både under 2016 och 2017, säger Jan Hedberg, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen region Stockholm till tidningen Hem och hyra.

Yteffektiva lägenheter

Det finns flera skäl bakom att ­Tyresö bostäder lyckats bygga relativt billigt.

– Det är en kombination av olika delar. Dels så äger vi en ganska stor del av marken själva, säger Maria Öberg, vd på Tyresö bostäder, till ETC Stockholm.

Hon fortsätter:

– Sedan så köper vi färdigprojekterade hus som har handlats upp av Sabo. Då får man ner priserna.

Det färdiga typhuset är Sabos så kallade ”Kombohus Mini” med små yteffektiva lägenheter. Totalt fyra flerbostadshus ska byggas, med 35 lägenheter i varje. De flesta ettor och tvåor. En etta är på max 35 kvadratmeter, en tvåa på max 45. Husen är nyckelfärdiga, vilket innebär att de är färdigbyggda och inte kommer att bli dyrare av krav från kommunen på till exempel parkeringsplatser eller utformningen av huset.

Det tredje skälet till att prisnivåerna kan hållas nere är det statliga investeringsstödet. Tyresö bostäder har fått 16 miljoner kronor i investeringsstöd till byggprojektet i Temyntan. Kravet för att del av stödet är en maxhyra på 1 450 kronor per kvadratmeter årligen.

Tyresö bostäder ligger under den nivån, med 1 350 kronor, men ska gå plus ekonomiskt på projektet.

– Självklart. Vi hade ju inte satt de hyrorna om vi inte hade kunnat räkna hem det, säger Maria Öberg.

Mer lönsamt utan stöd menar kritiker

Investeringsstödet är en åtgärd som har varit omdiskuterad, där många menar att det inte har fungerat alls, allra minst i Stockholm där bara åtta projekt hittills har beviljats investeringsstödet i hela Stockholms län sedan starten förra hösten.

Kritikerna menar att det helt enkelt är mer lönsamt att bygga hyresrätter utan stöd – och utan krav på hyrestak – eftersom
hyran då kan sättas högre.

Stockholm stads bostadsborgarråd Ann-Margarethe Livh (V) är en av dem som har varit kritisk.

– Investeringsstödet är utformat så att det är svårt för Stockholms stad att söka i och med förutsättningarna bland annat på byggmarknaden. Det är stödets nivå som behöver anpassas, säger hon till ETC Stockholm.

Maria Öberg på Tyresö bostäder vill bara tala för sig själv.

– Jag kan inte spekulera i varför andra inte har sökt, men det handlar ju om att man måste hålla en normhyra på högst 1 450 kronor. Jag kan bara svara på vilka förutsättningar som vi har och i det här projektet har investeringsstödet fungerat bra, säger hon.

Ann-Margarethe Livh vill att taket för att kunna få stödet ska höjas i Stockholm, från dagens 1 450 kronor per kvadratmeter till ”runt 1 600 kronor”, för att kunna användas mer frekvent.

Lågt hyrestak förhållande till stöd

Boverket vill att taket ska ligga kvar, men vill i stället öka stödet i Stockholm, från dagens 6 600 till 8 000 kronor per kvadratmeter.

– I dag är hyrestaket för lågt i förhållande till stödet. Då kan man välja att antingen justera upp hyrestaket eller nivån på bidraget. Vi har valt det senare, säger Bengt Hansson, analytiker på Boverket, till Hem och hyra.

– Jag har inget emot en höjning av själva stödet också, säger Ann-Margarethe Livh, som ser positivt på Tyresö bostäders projekt med relativt billiga hyreslägenheter.

– Jag blir jätteglad över alla nya hyresrätter med rimligare hyror. Jag hoppas att även vi kan få ner hyrorna i nyproduktion. Tyvärr är det tufft så länge läget på bostadsmarknaden i Stockholms stad ser ut som det gör.

Livh säger att hon kan rabbla upp hur många åtgärder som helst som behövs för att bygga billigare.

– Framför allt behövs en statlig bostadspolitik, bland annat ett statligt byggbolag som kan öka konkurrensen och införandet av en obligatorisk allmännytta i alla kommuner. Det finns fortfarande många kommuner som faktiskt inte ens är intresserade av att bygga hyresrätter över huvud taget, än mindre med rimliga hyror. Det är oacceptabelt.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Så funkar det

Stödet ges till nybyggda hyresrätter och student­bostäder.

I Storstockholm är stödet högst, med 6 600 kronor per kvadratmeter upp till 35 kvadrat. I kommuner som gränsar till Storstockholm är stödet 5 300 kronor och i övriga landet 3 800 kronor.

För lägenheter byggda med investeringsstöd sätts ett maxtak för hyran. I Storstockholm är det 1 450 kronor per kvadratmeter och år, i angränsande kommuner 1 350 kronor och i övriga landet 1 300 kronor per kvadratmeter.