Nyheter.

2014-11-14 06:00
Dennis Jörnesten, en av de lockoutade syndikalisterna, tycker att frågan om Paragå måste upp på dagordningen. ”Visst, det är inte Aleris som har bestämt att vi ska använda det, men företaget hade inte behövt lockouta oss för det.” Bild: Mariela Quintana Melin
Dennis Jörnesten, en av de lockoutade syndikalisterna, tycker att frågan om Paragå måste upp på dagordningen. ”Visst, det är inte Aleris som har bestämt att vi ska använda det, men företaget hade inte behövt lockouta oss för det.”

Syndikalister strejkar mot minutövervakning

När syndikalisterna i Södermalms hemtjänstarbetares driftsektion varslade om blockad mot tidsrapporteringssystemet Paragå svarade företaget Aleris med lockout. "Paragå har berövat oss vår arbetsglädje", säger Dennis Jörnesten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Varje minut av vår arbetsdag är exakt schemalagd och det finns inget utrymme för oss att använda vår yrkeskompetens och empati i mötet med de äldre.

Hemtjänstarbetaren Dennis Jörnestens röst ekar ut från megafonen mellan husen på Timmermansgatan på Södermalm. Han är en av de tre syndikalister som sedan tre veckor är lockoutade från sin arbetsplats här intill. Bakom honom följer några syndikalister i gula strejkvästar som delar ut flygblad om konflikten. Någon tittar ut från ett fönster och ropar ”Jag står helt på er sida.”

– Det vi vill är att Paragå tas bort, säger Dennis Jörnesten.

Paragå är det system där de som arbetar inom hemtjänsten tidsrapporterar det de gör hemma hos de äldre och hur lång tid det tar. Sedan det infördes i våras knappar de in allt de gör på en mobil och genom telefonens gps kontrolleras det att de är hos rätt kund. 

”Ett stressmoment”

Förespråkarna menar att de äldre tjänar på systemet eftersom de bara betalar för det som verkligen görs och att personalen kan visa hur mycket tid saker verkligen tar. Det håller inte Dennis Jörnesten med om. 

– Paragå är bara ytterligare ett stressmoment som tar väldigt mycket fokus från de äldre.

Syndikalisterna på Aleris Södermalm satte Paragå i blockad. Aleris svarade med att lockouta dem och hänvisade till att de äldres säkerhet var hotad när insatserna inte dokumenteras. Nu strejkar Dennis och två andra kollegor. 

– Paragå krånglar ofta och hänger sig. Systemet kan ligga nere i flera dagar och det finns kollegor som har dispens från att använda Paragå. Det här handlar mer om att Aleris vill få bort oss syndikalister, säger Dennis Jörnesten som menar att missnöjet mot Paragå är stort bland personalen.

”En del är positiva”

Solveig Ljung är Kommunals ordförande på Aleris. Hon tycker att Syndikalisterna skjuter mot fel mål.

– Det är ju politikerna som har bestämt att Paragå ska användas. Alla hemtjänstföretag i Stockholm måste ha det. 

– Men jag tycker att det vore bättre att satsa på att ha mer tid och personal, än på att mäta tid. Det är inte mänskligt. Hur kan någon sitta och bestämma att en dusch tar tio minuter till exempel, säger Solveig Ljung. 

Inte heller håller hon med om att missnöjet med Paragå är totalt bland personalen. 

– En del upplever lika mycket stress som förut. En del tycker att det är sämre, säger hon. 

I måndags träffades Aleris och Syndikalisterna.

– Vi föreslog en kompromiss där vi gick med på att använda Paragå för att dokumentera saker av särskild vikt. Aleris hänvisade till avtalet med Stockholm stad, som vi inte fick se, säger Dennis Jörnesten.

En lösning på konflikten ser inte ut att ske under den närmaste tiden.