Reportage.

2017-01-31 05:17
På en vårdavdelning på Karolinska sjukhuset i Huddinge finns 21 sängar, men bara bemanning för tio. ”Vi har fått signaler om tufft tryck och dålig arbetsmiljö från våra medlemmar under en längre period”, säger Gunilla George. Bild: Jonas Ekströmer/TT
På en vårdavdelning på Karolinska sjukhuset i Huddinge finns 21 sängar, men bara bemanning för tio. ”Vi har fått signaler om tufft tryck och dålig arbetsmiljö från våra medlemmar under en längre period”, säger Gunilla George.

Stockholms vård i kris: "Det är stopp i systemet"

Krisen på Stockholms sjukhus blir bara värre. Arbetsmiljön har förvärrats, fler och fler säger upp sig, och de som blir kvar lämnas i en alltmer pressad situation. 

"Det är stopp i systemet", säger sjuksköterskan Anna Jonsson.

Det är inte sängar det råder brist på. Allt handlar om personalen. På en vårdavdelning på Karolinska sjukhuset i Huddinge finns 21 sängar, men bara bemanning för tio. Ibland ökar trycket och med det kommer beskedet från chefen: "Ni får ta in tre till", eftersom det rent praktiskt får plats fler. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Att de varken kan erbjuda säker vård eller bra arbetsmiljö blir en senare fråga. 

Om detta vittnar Anna Jonsson, som själv jobbar på akutvårdsavdelningen, funktionen mellan akutavdelningen och vårdavdelningarna. 

– Hos oss på fungerar det i stort sett bra. Vi har våra vårdplatser – och rätt bemanning för det. Men på vårdavdelningarna, där sliter de som djur. 

Akutvårdsavdelningen är som en propp, menar hon. De har ständigt fullt, och allt rinner över till de andra avdelningarna. Så har det varit sedan hon började jobba där, för över tre år sedan.

– Det är stopp i systemet. Jag hör om sjuksköterskor på vårdavdelningen som har 17 patienter. Jämför det med de sex patienter som jag har hand om – tillsammans med en kollega, säger Anna Jonsson. 

Influensa och benbrott gav hårt tryck

Rapporterna är samstämmiga: Julveckorna har inneburit en topp, med extra många sjuka patienter till följd av långvarig och utbredd influensa samt benbrott och olyckor efter novembers kraftiga snöoväder. Trycket har lett till en arbetsmiljö där många varken hinner med toaletten eller lunchen. De ombeds jobba övertid, och går in i väggen. Vissa sjukskrivs, andra säger upp sig. 

Nästan samtliga som ETC Stockholm har pratat med är dock eniga om att toppen inte är orsaken till problemen – alla vet att den alltid kommer. Nu har man bara haft en särskilt dålig grund som inte står pall.     

Läs vidare på nästa sida: Behövs investeringar i personalen