Nyheter.

2017-02-10 05:58
  • Enligt Stockholms stads egen utredning skulle ett OS i Stockholm kosta 13,6 miljarder kronor, men enligt en studie har alla OS överskridit budget och i snitt kostat 27 miljareder kronor att arrangera. Bild: Dmitry Lovetsky/AP/TT
    Enligt Stockholms stads egen utredning skulle ett OS i Stockholm kosta 13,6 miljarder kronor, men enligt en studie har alla OS överskridit budget och i snitt kostat 27 miljareder kronor att arrangera.
  • Karin Wanngård (S) finansborgarråd och Emilia Bjuggren (S) arbetsmarknads- och idrottsborgarråd under en presentation av utredningen om förutsättningarna för att ansöka om och hålla de olympiska vinterspelen och Paralympics 2026.  Bild: Pontus Lundahl/TT
    Karin Wanngård (S) finansborgarråd och Emilia Bjuggren (S) arbetsmarknads- och idrottsborgarråd under en presentation av utredningen om förutsättningarna för att ansöka om och hålla de olympiska vinterspelen och Paralympics 2026. 

"Slöseri med OS-ansökan"

Stockholm vill söka vinter-OS 2026, men bara själva ansökan skulle kosta 60 miljoner kronor. 

"Det är oklart hur stor chans det finns att OS till slut hamnar i Stockholm och pengarna skulle behövas på andra ställen", menar Clara Lindblom (V).

Bobåkning på Hammarbyhöjden, curling på Gubbängens IP, längdskidåkning runt slottet och OS-final i ishockey i Globen. Det kan vara vad stockholmarna får uppleva 2026. Men det kan bli ett dyrt kalas.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Stockholm stads OS-utredning slår fast att staden kan ansöka om att organisera vinter-OS och Paralympics 2026. Det är på förslag att spelen ska organiseras tillsammans med Åre, Falun och Södertälje, så att befintliga anläggningar där kan användas. Utredningen ska nu ut på en remissrunda där berörda parter ska få ge sin mening om förslaget. Beslutet om staden ska kandidera måste fattas innan mars 2018. 

Det har tidigare diskuterats om att Stockholm skulle ansöka om att stå som värd för vinter-OS 2022, men den processen avbröts efter att Stockholms stadshus inte hade tagit upp frågan till behandling. Ett av de största hindren ansågs då vara det långa avståndet mellan Stockholm och Åre. 

Enligt stadens egen utredning skulle ett OS i Stockholm bli rekordbilligt, cirka 13,6 miljarder, men enligt en studie från universitet i Oxford har alla OS, utan undantag, överskridit budgeten och i snitt kostat 27 miljarder kronor att arrangera.

Flera av stadshusets partier, som är de som i slutändan beslutar om det blir någon ansökan, har redan uttalat sig kritiskt till den eventuella kostnaden. 

– Det är roligt med stora evenemang och folkfest, men det är mindre roligt att behöva stå för notan när kalaset är slut. Projektet ska inte stå och falla med stockholmarnas plånböcker, säger Karin Ernlund (C), gruppledare i Stockholms stadshus, till TT.

Även Liberalerna, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ har uttryck skepsis mot evenemangets kostnader. 

Men även om den lågt beräknade kostnaden skulle visa sig stämma finns det en betydande kostnad som det inte är säkert att kommunen får tillbaka. Bara att skicka in ansökan beräknas kosta 60 miljoner kronor – varav 18 är personalkostnader, 12 konsultkostnader, 10 kostnader för beställningar av detaljplaner och miljöprövning och 15 för kommunikation och information.

Läs vidare på nästa sida: Skulle kunna användas klokare