Nyheter.

2017-03-17 05:08
 • I Stockholms län har bara 16 skolor ansökt om bidrag för att renovera lokaler och     förbättra ventilationen. Trots att många av stadens skolor har klara brister på området. Bild: Pontus Lundahl/TT
  I Stockholms län har bara 16 skolor ansökt om bidrag för att renovera lokaler och förbättra ventilationen. Trots att många av stadens skolor har klara brister på området. 
 • Dålig luft och ventilation påverkar lärandet och elevernas hälsa markant, med ökade risker för astma, allergier och inte minst sämre inlärning. Bild: Henrik Montgomery/TT
  Dålig luft och ventilation påverkar lärandet och elevernas hälsa markant, med ökade risker för astma, allergier och inte minst sämre inlärning.

Skolorna usla på att söka stöd för bättre inomhusluft

Flera skäl till få ansökningar

Skolborgarrådet Olle Burell (S) menar att huvudskälet till att så få skolor har sökt är den krångliga byråkratin i ansökningsprocessen.
– I Stockholm ägs nästan alla kommunala skolor av Sisab, som förvaltar våra skolor åt oss. Förra året investerade vi nästan 1,8 miljarder kronor i underhåll av skolor och förskolor, mycket av det gick till att förbättra ventilation. Så vi blev väldigt glada när regeringen gav ett statsbidrag för att hjälpa till att öka takten. Men reglerna för att söka är så detaljerade och krångligt utformade att vi inte kan kvala in. Pengarna fastnar på vägen. Det är jag väldigt kritisk till, säger Olle Burell. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Tillsammans med kommunala fastighetsägaren Sisab har Stockholms stad nu tagit in experter för att gå igenom ansökningsförfarandet. 

–Vi ska försöka komma över hindren för att bemästra byråkratin, säger Olle Burell och tillägger:  

– Det bästa hade varit om staten litade på oss i kommunerna.
Per Lindkvist, enhetschef på Boverket, delar inte uppfattningen att det är för krångliga regler. 

– När huvudmannen inte är densamma som fastighetsägaren, då måste man ha ett godkännande från fastighetsägaren. Det krävs att man har en huvudsökande. Jag har hört synpunkten om att det har uppfattats som krångligt, men jag delar inte den uppfattningen, säger han. 

Boverket ska nu bli bättre på att nå ut med informationen till skolorna, genom att skicka ut påminnelser om att det statliga stödet går att söka. 

– Det är lite bekymmersamt om regeringen gör en satsning på att rusta upp skolorna, och skolorna ändå inte söker, säger Per Lindkvist.

Av den miljard som har avsatts av regeringen ska runt en tiondel gå till Stockholm, på de fyra år som satsningen pågår blir det cirka 25 miljoner kronor om året.

– Det är jättemycket pengar och vi skulle gärna använda dem, säger skolborgarrådet Olle Burell.         

Fakta

Dessa skolor i Stockholms län har ansökt om bidrag för renovering av ventilation: 

Botkyrka: Banslättsskolan och -Tallidskolan.

Danderyd: Klart Skepp Marin-teknik AB, Danderyds gymnasium och Ekebyskolan.

Haninge: Ornö skola.

Lidingö: Bodals skola.

Norrtälje: Freinetskolan Mimer, Da Vinci.

Nynäshamn: Gröndalsskolan.

Stockholm: Fryshusets grundskola och Stiftelsen Adolf Fredrik och Gustav Vasa Barnkrubba.

Sundbyberg: Pysslingen, Älvkvarnsskolan.

Tyresö: Bergfotens skola.

Täby: Kunskapsskolan.

Österåker: Ljusteröskolan och Tråsättraskolan.

Källa: Svensk ventilation