Nyheter.

2017-03-17 05:08
 • I Stockholms län har bara 16 skolor ansökt om bidrag för att renovera lokaler och     förbättra ventilationen. Trots att många av stadens skolor har klara brister på området. Bild: Pontus Lundahl/TT
  I Stockholms län har bara 16 skolor ansökt om bidrag för att renovera lokaler och förbättra ventilationen. Trots att många av stadens skolor har klara brister på området. 
 • Dålig luft och ventilation påverkar lärandet och elevernas hälsa markant, med ökade risker för astma, allergier och inte minst sämre inlärning. Bild: Henrik Montgomery/TT
  Dålig luft och ventilation påverkar lärandet och elevernas hälsa markant, med ökade risker för astma, allergier och inte minst sämre inlärning.

Skolorna usla på att söka stöd för bättre inomhusluft

Bara två av 1 400 skolor i Stockholm har sökt stöd för att förbättra inomhusluften, trots att var femte skola kan vara drabbad av problem.

"Det är anmärkningsvärt. Speciellt när det ju faktiskt finns pengar", säger Britta Permats, vd på branschorganisationen Svensk ventilation.

Uppemot var femte skola i Sverige har problem med inomhusluften, enligt en stor undersökning gjord av Arbetsmiljöverket mellan 2013 och 2016. I undersökningen inspekterades runt 30 procent av landets skolor. 450 av de 2 200 som undersöktes fick anmärkningar på ventilation och luftkvalitet. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


I Stockholms stad visade 38 procent av de besökta skolorna och förskolorna brister när det gällde främst buller och ventilation, i miljöförvaltningens löpande tillsyn, enligt DN. 

Påverkar lärandet

Det är eleverna som drabbas hårdast av den dåliga inomhusmiljön i skolorna. Dålig luft och ventilation påverkar lärandet och elevernas hälsa markant, med ökade risker för astma, allergier och sämre inlärning. 

– Det finns väldigt tydliga samband när det gäller dålig luft och inlärning, visar forskning från bland annat Danmark, säger Britta Permats. 

Hon ger några exempel. 

– Övertemperatur kan vara ett stort problem. I Norden brukar riktmärket vara 22 grader. Om det blir varmare än så blir det svårt att ta in rätt information och lärande. Och när det är fler elever i klassrummen så blir det ju varmare. Tittar man på luftflöden så brukar man utgå ifrån sju liter per sekund och person. Kommer man under det så ser man att resultaten blir sämre. 

En del av problemet är att många skolor är gamla och dåligt renoverade. 

– Vi har väldigt många äldre skolor som byggdes under miljonprogramstiden och som har kvar gammal utrustning. Sedan är det som sagt väldigt mycket fler elever. Klassrummen är ofta byggda för 20–25 elever, men nu är det kanske 30 eller 35, säger Britta Permats. 

Alla skolor kan ansöka om bidrag

Sedan 1 november 2015 har alla skolor i Sverige kunnat ansöka om statliga pengar från Boverket för att renovera lokaler och förbättra ventilationen. Totalt har 1 miljard kronor avsatts från 2015 till 2018. Men endast en liten del av de svenska skolorna har sökt, visar Svensk ventilations granskning.  

Av Sveriges 290 kommuner har knappt en tredjedel, 84 stycken, ansökt om stödet. I Stockholms län har bara 16 skolor ansökt om bidraget.  

– Det är mycket olyckligt att så många skolor avstår från chansen att förbättra situationen. Det är anmärkningsvärt, speciellt när det ju faktiskt finns pengar, säger Britta Permats, vd på Svensk ventilation.

Läs vidare på nästa sida: Flera skäl till få ansökningar

Fakta

Dessa skolor i Stockholms län har ansökt om bidrag för renovering av ventilation: 

Botkyrka: Banslättsskolan och -Tallidskolan.

Danderyd: Klart Skepp Marin-teknik AB, Danderyds gymnasium och Ekebyskolan.

Haninge: Ornö skola.

Lidingö: Bodals skola.

Norrtälje: Freinetskolan Mimer, Da Vinci.

Nynäshamn: Gröndalsskolan.

Stockholm: Fryshusets grundskola och Stiftelsen Adolf Fredrik och Gustav Vasa Barnkrubba.

Sundbyberg: Pysslingen, Älvkvarnsskolan.

Tyresö: Bergfotens skola.

Täby: Kunskapsskolan.

Österåker: Ljusteröskolan och Tråsättraskolan.

Källa: Svensk ventilation