Nyheter.

2014-09-26 06:00

”Polisen måste ta hoten på allvar”

Vittnen som inte har hörts, bristande undersökning och hot. Efter massiv kritik har polisen valt att anmäla sig själva för hur de har skött utredningen av branden i EU-migranternas läger i Högdalen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det var den 31 augusti som lägret brann. Här bodde ett 60-tal EU-migranter, två av dem brandskadades. Polisen som var först på plats satte snabbt rubriceringen allmänfarlig vårdslöshet, vilket antyder att lägerinvånarna själva skulle vara orsaken, utan att förhöra vittnen ordentligt. Först efter påtryckningar från aktivister inleddes en teknisk undersökning.

En av de män som brandskadades svårt i branden dog förra måndagen. Men först förra fredagen underrättades mannens änka, trots att föreningen Hem meddelat polisen tidigare att hon fanns i landet. 

Hot på Flashback

I förra veckan rapporterade också Sveriges Radio att lägret i Högdalen, och flera andra bosättningar, sedan ett år har kartlagts på Flashback. Uppmaningar till att förstöra dem blandas med kartor över var de ligger. ”Sten, kniv, molotovcocktail eller kalashnikov spelar ingen roll – jag tänker applådera alla och envar som drar sitt strå till stacken,” är ett av inläggen. En användare berättar hur han gör när han attackerar romer.

”Allmän hotbild”

Under två veckor före branden koncentrerades Flashbacktråden till lägret i Högdalen och folk smygfotade det dagligen. Det här har dock inte polisen tagit med i sin undersökning. På frågan om polisen känner till hoten svarar förundersökningsledaren Anders Gartér:

– En rent allmän hotbild, att det finns människor som inte tycker om de här tältlägren, det känner vi till. Men jag har inte varit inne och läst någonting på internet, säger han till SR.

Anna Silver, ordförande för Hem, har kritiserat polisen för att de inte har tagit branden på allvar och menar att mycket tyder på att den var anlagd. Hon välkomnar internutredningen. 

– Så länge de verkligen försöker ta reda på vad som gick fel är jag positiv, säger hon till Aftonbladet.

Under tiden fortsätter Flash-backanvändare att kartlägga bosättningar.