Nyheter.

2017-09-15 06:00
 • Banderoll på Högalidskyrkan inför det förra kyrkovalet. Då låg valdeltagandet på kring 13 procent men i år verkar det bli betydligt högre. Bild: Maja Suslin/TT
  Banderoll på Högalidskyrkan inför det förra kyrkovalet. Då låg valdeltagandet på kring 13 procent men i år verkar det bli betydligt högre. 
 • Valförrättning i Brännkyrka kyrka i Stockholm. Bild: Jonas Ekströmer/TT
  Valförrättning i Brännkyrka kyrka i Stockholm. 
 • Omkring 5,5 miljoner av Svenska kyrkans medlemmar har rätt att rösta i helgens kyrkoval. Bild: Vilhelm Stokstad/TT
  Omkring 5,5 miljoner av Svenska kyrkans medlemmar har rätt att rösta i helgens kyrkoval.

Ökat engagemang inför kyrkovalet

Socialdemokraterna vill värna om ”Robin Hood-systemet”, Vänstern i Svenska kyrkan anser att präster som inte vill viga samkönade par ska förlora sin vigselrätt, Borgerligt alternativ vill ändra valsystemet och Sverigedemokraterna mobiliserar sig över hela Stockholm.

Den 17 september gör nomineringsgrupperna upp i ett kyrkoval som engagerar fler än vanligt.

 

Det är inte långt kvar till den 17 september och aktiviteten är större än den brukar i ett kyrkoval. Flera av nomineringsgrupperna har längre listor än tidigare, det förekommer upprop på sociala medier och LO och Kommunal har engagerat sig.

– Jag har aldrig varit med om en kyrkovalrörelse med så många engagerade. Vi tänker tala med människor ända in i kaklet, säger Olle Burell, kyrkopolitisk talesperson för Socialdemokraterna i Stockholm.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Antalet kandidater blivit fler i år

Trots att Svenska kyrkan har slagit samman en del församlingar och antalet beslutsorgan därmed har minskat, har ändå antalet nominerade kandidater blivit fler i år. Det finns en ökad aktivitet i vissa grupper, till exempel hos Sverige­demokraterna.

– De ställer upp i fler valkretsar och har fler namn än tidigare. Det är en kraftig ökning från förra valet, säger Jan-Åke Engfors, kanslisekreterare på Svenska kyrkan Stockholms stift.

Socialdemokraterna uppmanar alla medlemmar som tror på människors lika värde att rösta.

– Utan kyrkan hade Stockholm inte klarat av flyktingmottagandet så pass bra. Det skulle SD ha satt stopp för. Och utan kyrkan skulle fattiga EU-migranter leva i ännu större utsatthet. När det gäller kyrkans internationella bidrag, så vill Sverigedemokraterna begränsa det till att bara hjälpa kristna flyktingar. Jag citerar ärkebiskopen: vi hjälper inte människor för att de är kristna, vi hjälper människor för att vi är kristna, säger Olle Burell, kyrko­politisk talesperson för Socialdemokraterna i Stockholm.

Sedan förra valet styrs ungefär hälften av stadens församlingar av S-ledda majoriteter. Socialdemokraterna uppger att de vill ha en öppen folkkyrka för människor i alla åldrar, göra all barn- och ungdomsverksamhet avgiftsfri, stärka samhällsengagemanget och utveckla hbtq-kompetensen. När kyrkomötet år 2009 bestämde att samkönade par skulle få gifta sig i Svenska kyrkan bestämde man också att präster inte kan tvingas viga dem. Nu är frågan på tapeten igen. Vänstern i Svenska kyrkan, ViSK, vill att präster som i dag inte viger samkönade par frivilligt bör avstå sin vigselrätt, eller så måste kyrkan inskränka deras vigselrätt. Socialdemokraterna vill också ställa det kravet, men endast på nya präster som utbildar sig i dag. Öppen kyrka och Fria liberaler i Svenska kyrkan vill också skärpa reglerna för präster som inte vill viga samkönade par, samtidigt som Frimodig kyrka går längst åt andra hållet och menar att äktenskapet är till för man och kvinna.

Bra som det är

Flera grupper, bland annat Borgerligt alternativ, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) och Kristdemokrater i Svenska kyrkan tycker att det är bra som det är i dag.

– Generellt ska vi välsigna den typen av tvåsamhet, men jag tycker att det är upp till prästerna att bestämma och vi ska inte tvinga någon, säger Ewonne Ekmyr Göransson från Kristdemokrater i Svenska kyrkan i Stockholms stift.

En annan fråga som ställer nomineringsgrupper mot varandra är partiernas inblandning i kyrko-pol­itiken. Riksdagspartierna har lämnat kyrkopolitiken ett efter ett och i dag är bara Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna kvar. Partiers närvaro kritiseras främst från POSK som bildades i protest mot partiernas inblandning. Borgerligt alternativ, som bildades när Moderaterna slutade ställa upp i kyrkoval, tycker att det skapar en orättvisa i valsystemet när några grupper har partier bakom sig, eftersom valet sker på flera nivåer, det är en stor apparat och de andra kan ha svårt att till exempel förse alla lokaler med valsedlar.

– Det är ett absurt valsystem vi har nu. Vi som är fristående får pula på egen hand. Vi är vanliga medborgare med vanliga jobb. Sossarna har mer resurser. Det är ett jätteproblem, säger Jan Olov Sundström som representerar Borgerligt alternativ och är vice ordförande i Stockholms stift.

Hur vill ni att valsystemet ska se ut?

– Vissa vill ha ett direktval bara på församlingsnivån, men exakt hur valsystemet skulle se ut måste vi diskutera, men vi kan inte ha det som nu, säger han.

Socialdemokraternas Olle Burell påpekar att nästan alla i Borgerligt alternativ är eller har varit moderater.

– Fredrik Reinfeldt kickade ut kyrkopolitikerna. De har anledning att vältra sig i sin situation, men det är deras partis fel. De har inga innehållsfrågor, de bara kör på negativt kampanjande om att vi är ett politiskt parti. De är själva gamla politiker, då klingar det falskt i mina öron, säger han.

Kyrkan alltför vänstervriden

Borgerligt alternativ, som i dag är den näst största nomineringsgruppen, tycker att kyrkan ofta är alltför vänstervriden. De anser också att det är för mycket byråkrati, att församlingar inte ska tvingas slås samman och de oroar sig för att Svenska kyrkan tappar medlemmar. Att införa ett tak för kyrkoavgiften skulle kunna få fler att stanna, menar de.

–Tjänar du mycket pengar, som många gör i Stockholmstrakten, leder det ibland till att de lämnar kyrkan på grund av den höga avgiften de betalar, säger Jan Olov Sundström.

Svenska kyrkan gör mycket i samhället och flera kandidater lyfter fram olika projekt som de skulle vilja satsa mer på.

– Jag skulle vilja slå ett slag för Barn i väntan – Barn i start, som vi har i min församling i Botkyrka. Där vill vi utvidga verksamheten till vuxna och framför allt ensamkommande unga. Till exempel skulle vi kunna lära ut svenska genom kyrkan, säger Ewonne Ekmyr Göransson, från Kristdemokrater i Svenska kyrkan.

Carita Stenbacka Tenezakis från ViSK lyfter fram ett samarbetsprojekt i Fisksätra, där Svenska kyrkan, en katolsk kyrka och en muslimsk församling har byggt ett Guds hus, samt startat ett center tillsammans med Stockholms Stadsmission som erbjuder föräldragrupper, språkträning, enskilda samtal och förmedlar kontakter.

– De har öppnat upp trossamfunden. De har ibland gemensamma möten och hänvisar till varandra. Där finns  alltid någon att prata med, säger Carita Stenbacka Tenezakis.

För att verksamheter i förorter ska kunna drivas påpekar Social­demokraterna att det är viktigt att behålla dagens ”Robin Hood-system”.

– Välbärgade församlingar ger till förortsförsamlingar. De har kanske inte många medlemmar, men de har bra verksamheter och de kostar pengar. Min församling Maria Magdalena, där jag är ordförande, ger fem miljoner kronor i år till utjämningssystemet. Det är jag stolt över, det är rätt och riktigt. Det är jätteviktigt att Svenska kyrkan finns överallt och att även små församlingar har råd att fortsätta sina viktiga verksamheter, säger Olle Burell.

Läs vidare på nästa sida: De här kan du rösta på i stockholm

Kyrkoval 2017

Den 17 september kan den som är medlem i Svenska kyrkan och fyllt 16 år rösta.

I Stockholms stift handlar det om cirka 824 000 personer.

Valet görs på tre nivåer:

–  till kyrkofullmäktige som är den lokala nivån,

– till stiftsfullmäktige som är den regionala nivån

– och till kyrkomötet som är den nationella nivån.

Sammanlagt ställer 7 550 kandidater upp till stiftet, församlingar och pastorat i Stockholms stift.

I Stockholms stift finns 61 församlingar.

Källa: Svenska kyrkan