Reportage.

2017-03-07 06:46
Jessica Ohlson, Gustav Kasselstrand och William Hahne (th) uteslöts från Sverigedemokraterna. Tillsammans med också utesluta Adam Berg (ej på bild) startar de partiet Alternativ för Sverige.  Bild: Christine Olsson/TT
Jessica Ohlson, Gustav Kasselstrand och William Hahne (th) uteslöts från Sverigedemokraterna. Tillsammans med också utesluta Adam Berg (ej på bild) startar de partiet Alternativ för Sverige. 

Nytt högerextremt parti fokuserar på Stockholm

Uteslutna toppar från Sverigedemokraternas ungdomsförbund startar partiet Alternativ för Sverige. ETC Stockholm reder ut varför partiet satsar på landets största kommun – och vilka chanser det har att etableras. 

Lördag den 4 februari. Ett 80-tal personer har anlänt till en mingelkväll i festlokalen Anna Whitlock vid Stureplan, efter en inbjudan signerad de tidigare SDU:arna Gustav Kasselstrand, William Hahne, Jessica Ohlson och Adam Berg. Under kvällen presenteras det nya partiet ”Alternativ för Sverige” som bara några dagar tidigare har registrerats hos Valmyndigheten av William Hahne. Under kvällen riktas kritik mot såväl SD som feminism, men partilinjen är ännu inte helt bestämd. Det här erfar Sveriges radio som har varit i kontakt med några av gästerna.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Vanligtvis satsar den här sortens nya partier först på mindre kommuner för att etablera sig. Men Alternativ för Sverige har registrerats för landets största kommun – Stockholm stad. 

Expos chefredaktör Daniel Poohl tror att valet av Stockholms stad beror på att de försöker ”mobilisera missnöjet efter alla interna strider som pågått under mandatperioden”. 

Flera gånger vädrat missnöje

Bråken han syftar på grundar sig i motsättningar mellan moderpartiet och SDU, med tidigare ordförande respektive vice ordförande Gustav Kasselstrand och William Hahne i spetsen. De två Stockholmspolitikerna har många gånger vädrat sitt missnöje över de många utrensningarna i partiet, till exempel Erik Almqvist efter den så kallade järnrörsskandalen. 

När Sverigedemokraterna valdes in i Stockholm stads kommunfullmäktige 2014 började duon formera en opposition mot distriktsordförande Maria Danielsson. Hon hade starkt stöd på riksnivå men kom inte överens med den lokala styrelsen, och kritiserades bland annat för att hålla partistödet hemligt. I en maktkupp våren 2015 tog William Hahne över ordförandeklubban. 

Kort därefter blev Hahne och Kasselstrand uteslutna från SD, anklagade för samröre med ”externa extremister” och den nyfascistiska identitära rörelsen. Några månader senare mötte ytterligare sex personer samma öde, bland annat Jessica Ohlson och Adam Berg. 

Samlat in 51 namn

Nu ska alltså kvartetten i stället utmana SD utifrån, med Alternativ för Sverige. Partiet har samlat in 51 namn till listorna i valet till Stockholms kommun, uppger Daniel Poohl, som dock menar det kommer att bli tufft att konkurrera med SD eftersom partiet är så pass etablerat. Att ens ta sig in i kommunfullmäktige ser han som osannolikt. 

– Visst kan de säkert locka en och annan missnöjd eller utsparkad sverigedemokrat. Men eftersom de satsar på Stockholms stad, där det behövs omkring 10 000 röster för att ta sig in, så har jag svårt att se hur det ska lyckas. I sådana fall skulle det tyda på en djup splittring inom SD. Visst finns det splittringar, men att fånga upp och styra dessa rätt i ett val är en stor apparat. Sedan är de som leder partiet elitister och vill inte ha ett parti fyllt av utkastade rättshaverister och udda existenser. De kommer vara försiktiga med vilka de tar in, säger han och fortsätter: 

– Det kan däremot bli jättejobbigt för SD i Stockholm, som nu måste se sig över axeln. Risken är att man drabbas av ännu mer turbulens. 

Han tror att partiet kommer att positionera sig mellan SD och Nordiska motståndsrörelsen, och ha dörrarna mer på glänt än SD. 

– Man ser att tidningen Fria tider, som hör hemma i den nyfascistiska traditionen, tycks omfamna projektet. Det är ett ganska tydligt tecken på vilken ideologisk bubbla de kommer att vara i. 

”Kan bara spekulera i partiets linje” 

Namnet Alternativ för Sverige anspelar på det tyska nationalkonservativa partiet Alternativ für Deutschland. Huruvida de kommer att härma annat än namnet, är än så länge svårt att sia om, menar Tomas Lundström, doktorand på Uppsala universitet, som forskar om radikalnationalism. 

– Men det är troligt. Det finns länkar mellan den så kallade identitära rörelsen i Tyskland och AFD. Identitära idéer var just vad gamla SDU flörtade med. Vi har inte fått se något partiprogram så man kan bara spekulera om partiets linje, men falangen vi pratar om tenderar att sätta det nationalistiska framför SD:s socialkonservativa. 

Tomas Lundström har tagit del av reaktionerna i nationalistiska podcasts och skönjer en del skepsis i rörelsen. 

– Man litar inte på den här gruppen, eftersom de har ett problem: De har hela tiden hävdat att de inte har en annan ideologi än SD, men däremot förespråkar en annan taktik och framtoning. De har betonat att de interna konflikterna beror på en maktstrid, inget annat. Om de nu positionerar sig ideologiskt annorlunda än SD, så får ju partiledningen rätt i att man uteslöt gruppen. Nu måste de antingen göra avbön från det eller konkurrera på samma planhalva som SD.

ETC Stockholm har sökt flera av de inblandade i Alternativ för Sverige. William Hahne svarar i ett meddelande att det som skrivs i media om ett nytt parti ”får betraktas som rykten och spekulationer”. 

Jessica Ohlson vill inte heller bekräfta att ett parti har startats, men säger något motsägelsefullt:

– Jag hänvisar till det som skrivits på Sveriges radio. 

Erik Almqvist, som uteslöts från SD efter järnrörsskandalen och numera bor i Ungern, är en av de som välkomnar partiet. Han skriver på Facebook att det generellt finns utrymme för ett ”mindre ’sossigt’ alternativ för den som är nationalistiskt och/eller invandringskritiskt lagd, med en vilja att lyfta frågor och perspektiv som av SD döms ut som ’otaktiska’ snarare än ’fel’”