Nyheter.

2015-05-29 08:55
När Aspuddsbon Sara var på väg hem en natt möttes hon av hotfulla lappar på rumänska, sida vid sida med flygblad från Avpixlat.    – Men det är Stockholms stad som står för den stora hetsjakten mot romer, säger Sven Hovmöller. Bild: Fredrik Persson/TT
När Aspuddsbon Sara var på väg hem en natt möttes hon av hotfulla lappar på rumänska, sida vid sida med flygblad från Avpixlat. – Men det är Stockholms stad som står för den stora hetsjakten mot romer, säger Sven Hovmöller.

Nazister dödshotar EU-migranter

”Ni blodiga tiggare, ni ska dö!” När Aspuddsbon Sara var på väg hem en natt möttes hon av hotfulla lappar på rumänska, sida vid sida med flygblad från Avpixlat.
   – Men det är Stockholms stad som står för den stora hetsjakten mot romer, säger Sven Hovmöller från föreningen Hem. 

Det var en natt i mitten av maj som Sara, som egentligen heter något annat, var på väg hem. I Aspuddens centrum möttes hon av flygblad från den högerextrema hemsidan Avxpixlat.

– Det händer ganska ofta att Avpixlat-nazister sprider sina flygblad här på nätterna. Men den här gången var de blandade med små lappar med en text på rumänska, berättar Sara.

Väl hemma översatte hon lapparna och upptäckte att de var riktade mot EU-migranter. ”Ni blodiga tiggare, ni ska dö! Ni är inte välkomna här, dra!” stod det. 

Enligt vad Sara vet har inte de EU-migranter som tigger i Aspudden blivit utsatta för hot tidigare. Men runt om i landet rapporteras det om de många hoten mot EU-migranter. De som polisanmäls tas inte på tillräckligt stort allvar, menar polisen och forskaren Stefan Holgersson.

– Polisen prioriterar målsägande med hög status medan de med låg status inte prioriteras, dit hör romer, säger han. 

”Sexuella inviter”

Sven Hovmöller, vice ordförande i föreningen Hem, vill inte uttala sig om hoten ökar utan påpekar att varje brott är ett brott. 

– De förekommer och de är illa.

Men han berättar att de EU-migranter som föreningen träffar berättar om hot. Särskilt utsatta är kvinnor.

– De får dagligen sexuella inviter av folk som frågar om de är till salu, säger han. 

I april hotade en 25-årig man ett 50-tal romer i Kista. Han hällde tändvätska över deras saker och skrek att han skulle döda dem. Sven Hovmöller blev positivt överraskad när polisen ställde honom inför rätta, men är inte nöjd med utgången. Mannen dömdes den 10 maj till skyddstillsyn för olaga hot och egenmäktigt förfarande. 

– Efteråt var han ute direkt. Han har hotat en av de romska kvinnorna ytterligare tre gånger, vilket vi har polisanmält, säger Sven Hovmöller. 

”Blir inspirerade”

Och även om högerextrema sidor hetsar mot EU-migranter så tycker han att det är Stockholms stads agerande som är det stora hotet mot EU-migranterna.

– De genomför ju verkligen sina hot. Det är värre än att nazister står och gapar – för de gör sällan något i praktiken. Stockholms politik är inte humanitär som de säger, de gör allt de kan för att avhysa folk till ett härbärge där de får bo i fyra dagar, säger Sven Hovmöller och berättar om en rumänsk kvinna som han hade fixat en husvagn åt.

– Hon levde i den i lugn och ro i sex månader tills Stockholms stad avhyste henne och tog husvagnen i beslag. Nu har hon ingenstans att bo. 

– Och det är klart att högerextrema blir inspirerade när de ser hur det svenska samhället behandlar romer, fortsätter Sven Hovmöller.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter