Reportage.

2017-01-17 07:50
 • 16 december 2016. Nätverket Förorten mot våld genomför en demonstration på Rinkeby torg efter de många dödsskjutningarna i norra Stockholm. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
  16 december 2016. Nätverket Förorten mot våld genomför en demonstration på Rinkeby torg efter de många dödsskjutningarna i norra Stockholm. 
 • Macarena de la Cerda och Ilyas Hassan är talespersoner för nätverket Förorten mot våld. Bild: Gustav Gelin
  Macarena de la Cerda och Ilyas Hassan är talespersoner för nätverket Förorten mot våld.
 • Fredag den 2 december sköts två bröder till döds inne på kaféet Mynta i Rinkeby. Bild: Claudio Bresciani/TT
  Fredag den 2 december sköts två bröder till döds inne på kaféet Mynta i Rinkeby. 

Nätverket Förorten mot våld: "Det här är en nationell kris"

22 människor har dödats i norra Stockholm de senaste två åren. Några boende i Järvaområdet har fått nog och bildat nätverket Förorten mot våld. 

"Vi vill att regeringen ska erkänna detta som en nationell kris, som är kopplad till socioekonomisk utsatthet och diskriminering", säger talespersonen Macarena de la Cerda.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

På kvällen fredagen den 2 december sköts två bröder till döds inne på kaféet Mynta på Rinkebystråket. Det var två i raden av mord som har drabbat ungdomar och unga vuxna i området kring Järvafältet i nordvästra Stockholm de senaste åren. Det blev också droppen som fick ett antal boende i närområdet att göra något. Nätverket Förorten mot våld startades. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Efter de morden, när bröderna dog, så samlades en grupp människor som var oroliga, som kände att det var nog nu, säger Macarena de la Cerda, som är talesperson för nätverket tillsammans med Ilyas Hassan. 

"Många har känt sig maktlösa"

Vi sitter på fiket på Tensta konsthall en bitande kall januarieftermiddag. Båda två bor i närheten, Macarena i Hjulsta och Ilyas i Husby. 

– Vi hade ju gått runt och tänkt på det här länge. Väldigt många i områdena har gått och funderat, varit frustrerade och känt sig maktlösa av att det är så många unga som mördas. Men när de två bröderna mördades var det nog, då kände vi att nu måste vi ta tag i det här, säger Ilyas. 

Runt 87 000 personer, mindre än fyra procent av Stockholms läns befolkning, bor i stadsdelarna som omger Järvafältet: Kista, Husby och Akalla i norr, Rinkeby, Spånga och Tensta i söder. 

Under de två senaste åren har 22 människor mördats i norra Stockholm, varav flertalet i Järvaområdet. Bara under 2015 betyder det att 40 procent av morden och dråpen i Stockholms län har kopplingar till Järva, via offer eller gärningsman. Var tionde fall av dödligt våld i Sverige. 

Vi pratar om hur reaktionerna hade sett ut om samma utveckling hade skett i befolkningsmässigt jämförbara stadsdelen Hägersten-Liljeholmen, eller Södermalm med betydligt fler invånare än Järva. 

– Då skulle det ha blivit kaos, tror Macarena de la Cerda. 

Hon fortsätter: 

– Då skulle förmodligen en massa politiker ha reagerat och satt in åtgärder, ett krispaket som det som vi har krävt nu. Det är jag övertygad om, och det är väldigt sorgligt. Vi vill att regeringen ska erkänna detta som en nationell kris, som är kopplad till socioekonomisk utsatthet och diskriminering. Regeringen behöver tala klarspråk och inkludera alla människor, se alla människor som lika. Om inte de kan ta den ställningen så är det svårt för resten av samhället att göra det. 

Ilyas Hassan fortsätter: 

– Det här är en samhällsfråga. Man behöver vidta nationella åtgärder och se det på en strukturell nivå. 

Stort antal organisationer

Bakom nätverket Förorten mot våld står ett stort antal organisationer, föreningar, lokala företag, ungdomar och vuxna med förankring i närområdena. 

– Det är en bred konstellation av olika grupper. Förr har det kanske varit antingen unga eller föräldrar. Nu är vi alla enade. Vi har moskéer och Svenska kyrkan bakom oss. Det är tillräckligt brett för att täcka allas åsikter. Det är en helhet. Vi kan säga att det är Järva som pratar, säger Macarena de la Cerda. 

– Det är viktigt att poängtera att det här inte är någon anti-rörelse, utan att vi vill jobba tillsammans med politiker och tjänstemän. Vi ser det som ett politiskt misslyckande och att man då måste vidta politiska åtgärder och jobba tillsammans. I slutändan vill vi leva i ett samhälle där de sociala orättvisorna inte råder, säger Ilyas Hassan. 

Nätverket har diskuterat länge tillsammans och kommit fram till en lång kravlista, uppdelad i akuta nationella krav, lokala krav/medborgarförslag och långsiktiga nationella krav. 

Överst på listan står kravet om att tillsätta en haverikommission och att tillsätta en kris-budget för att akut stötta upp de drabbade områdena. Bland övriga krav märks till exempel en budget till avhopparverksamhet för kriminella, ökad delaktighet och insyn i lokala projekt, ökade satsningar på psykologer och kuratorer för barn, ungdomar och vuxna som har traumatiserats av våldet, fler praktikplatser och satsningar på uppsökande jobbverksamhet. 

– Vi tror att det är viktigt att man jobbar långsiktigt, lösningen ligger i att ta tag i de sociala orättvisorna, säger Ilyas. 

Läs vidare på nästa sida: Boende skeptiska mot myndigheter