Nyheter.

2017-04-07 06:44
Bild: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Miljöpartiets jättetapp kan byta stadens styre

Inget SD-samarbete

Mattias Thorsson är kommunikationschef för Moderaterna i Stockholms stad och län. Han menar att partiet har varit för vagt med innebörden av utspelen om SD. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi måste vara tydliga med att vi inte har öppnat för samarbete i Stockholms stad och att det finns avgrundsdjupa skillnader mellan partierna. Moderaterna är öppna för samarbeten i utskotten på riksnivå. I kommuner och landsting är inte det aktuellt. Vi bereder inte ärenden med SD i Stockholm. Däremot har vi ett anständigt förhållande till dem. Strategin med isolering, kontaktskräck, och att aldrig prata med har prövats och uppenbarligen inte fungerat.  

Han tycker överlag att Moderaterna i Stockholm visar glädjande siffror, med partiets tuffa period i åtanke. 

– Vi ser ut att ha goda chanser att vinna valet i Stockholms stad tillsammans med alliansen. 

”Kommunen sticker ut”

Vänsterpartiet går fortsatt starkt och noterar undersökningens tredje starkaste uppgång på 1,9 procent till 10,8 procent. 

– Det märks att det blir skillnad i Stockholm när vi sitter i regerande position, säger Vänsterpartiet Stockholms läns nyvalda ordförande Ebba Elena Karlström och fortsätter:

– Vi har byggt över 4 000 hyresrätter och sänkt inkomstkraven i Stockholms stad. Kommunen sticker ut jämfört med de alliansstyrda kranskommunerna som inte har en välfärd att lita på. Jag tror att resultaten av vår politik visar sig i undersökningen. 

Följer riket i övrigt

Sympatiförändringarna i kommunen följer i stor utsträckning trenderna på riksnivå, menar statsvetaren Marja Lemne. 

– Om vi bortser från de mindre förändringarna så går Centerns uppgång och Miljöpartiets nedgång i samma riktning som landet i övrigt. Det som framför allt skiljer i Stockholm är att Sverigedemokraterna fortsatt är svaga här. Dessutom får inte de mindre, lokala, partierna fäste på samma sätt i Stockholm som i andra kommuner. De traditionella partierna, och då räknar jag in Fi, lyckas fånga upp väljarna. 

Skiljer inte mycket

I valet 2014 skiljde det i snitt 0,75 procent mellan partiers stöd på riksnivå och i Stockholms stad. 

– Kommunpolitiken är inte lika synlig, och det finns de som argumenterar för skilda valdagar, som man hade innan Tage Erlander (S) införde den gemensamma valdagen. Det finns en tendens att en och samma dag ger både landstings- och kommunalvalet mindre utrymme. 

Läs vidare på nästa sida: Väljarbarometer – kommunvalet i Stockholms kommun