Nyheter.

2017-04-07 06:44
Bild: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Miljöpartiets jättetapp kan byta stadens styre

Trots att Moderaterna fortsätter att tappa skulle Alliansen vinna om det vore kommunval i Stockholm i dag. Det beror framför allt på Miljöpartiets halverade väljarstöd, från 14 till 7 procent.

Med knappt ett och ett halvt år kvar till val publicerar Novus en mätning över invånarnas partisympatier i Stockholms stad, tillsammans med Socialdemokraternas tidning Aktuellt i politiken. 1 100 personer har svarat i undersökningen som genomfördes 19 januari–6 februari.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Just Socialdemokraterna står tillsammans med Centerpartiet för de största ökningarna sedan valet 2014, med 2,1 respektive 4,4 procentenheter. 

”Regerande partier brukar backa”

Inte minst det förstnämnda är anmärkningsvärt menar Marja Lemne, statsvetare, fil dr och universitetslektor vid Södertörns högskola och Stockholms universitet.

– Regerande partier brukar backa, men här har Socialdemokraterna gått framåt. Sedan ser vi en spegling på -Centerpartiets nationellt starka trend, då de nästan fördubblar sitt väljarstöd från 2014 i Stockholm, säger hon. 

Kristdemokraterna och Feministiskt initiativ ligger båda på 3,3 procent. Förstnämnda har ett helt oförändrat väljarstöd sedan 2014 medan Fi har backat med 1,3 procent. 

– Det är två partier som hänger på gärdsgården till kommunfullmäktige. Men resultatet skulle troligen se annorlunda ut om undersökningen hade gjorts efter Fi:s partikongress. Medieexponering brukar påverka.

Om det vore val i dag skulle Alliansen vinna i Stockholms stad. Det beror nästan ensamt på Miljöpartiets enorma tapp från 14,3 till 7,3 procent. 

– Det här är långt bortom felmarginalen. Och då är storstäderna ett starkt fäste för Miljöpartiet. Det här är förklaringen till ett visst övertag på allianssidan. 

Är ändå hoppfull

Mats Berglund, ordförande för Miljöpartiet de gröna i Stockholms stad, är ändå hoppfull efter undersökningen. 

– Ett år efter valet visade mätningar i Stockholm att vi hade fortsatt starkt stöd för vår politik. Men efter en turbulent tid på riksnivå så var vi nere på 6,3 procent. I den här mätningen ser vi att den trenden nu vänder.  Vi vet att vi har en politik som gör stor skillnad, och vi fortsätter att ställa om Stockholm till en stad där det blir lättare och lättare att vara klimatsmart. Utsläppen från transporterna minskar och luft- och vattenkvaliteten blir allt bättre, säger han.

Det parti som bortsett från Miljöpartiet har tappat mest är Moderaterna, som backar 1,9 procent. Här påverkar valet att samtala med SD, tror Marja Lemne. 

– Om jag ska vara lite fräck: Varför skulle de som sympatiserar med SD plötsligt gå till en kopia, det vill säga Moderaterna? Det finns en fara i att göra politiska copycats. Vi har ändå en hög utbildningsnivå i Sverige, och man bör inte underskatta väljarna med den sortens snabba trix. 

Läs vidare på nästa sida: Inget SD-samarbete