Nyheter.

2017-12-08 06:00
  • Sedan 2014 har såväl privat som kooperativt anställda arbetare rätt till ytterligare 10 procent av lönen i ersättning som föräldralediga.  Bild: Christine Olsson/TT
    Sedan 2014 har såväl privat som kooperativt anställda arbetare rätt till ytterligare 10 procent av lönen i ersättning som föräldralediga. 
  • 82 procent av mammorna ansökte om tillägget 2016, av papporna endast 9 procent. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.  Bild: Christine Olsson/TT
    82 procent av mammorna ansökte om tillägget 2016, av papporna endast 9 procent. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. 

Många föräldralediga pappor missar tusentals kronor

De allra flesta mammor i Stockholms län utnyttjar sin rätt till extra pengar i föräldraförsäkringen. Men bara var tionde pappa – trots att det handlar om stora summor.

”Det är nog tabubelagt för många pappor att vara föräldralediga. Att sedan ta ut extra pengar blir ännu mer tabu”, säger föräldralediga Isak Rudberg, som själv tjänar nära 3 000 kronor i månaden på att nyttja försäkringen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Sedan den 1 januari 2014 har såväl privat som kooperativt anställda arbetare rätt till ytterligare 10 procent av lönen i ersättning som föräldralediga, inom det så kallade föräldrapenningtillägget, FPT. För en lön på 25 000 kronor innebär det hela 2 500 kronor extra i hushållskassan under högst 180 dagar. Men det gäller att se till att söka av egen kraft, och att arbetsgivaren är ansluten till facket.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Mammor är tämligen bra på att nyttja tillägget – hela 82 procent ansökte 2016, enligt en årlig rapport från LO. Bland papporna är det däremot endast 9 procent som tar del av de extra pengarna.

– Det kan finnas flera orsaker: En är att man inte känner till tilläggs­försäkringen. En annan att man har en otrygg anställning, till exempel jobbar i projektform, som många byggarbetare gör. Det kan även handla om att den andra parten är arbetslös och därmed stannar hemma, säger Marie Jokio, ordförande för LO-distriktet i Stockholms län.

Är arbetsgivarna själva dåliga på att informera om tilläggsförsäkringen?

– Det är klart att man skulle önska att arbetsgivarna hade ett automatiskt pling som sade: ”Glöm inte FPT!” För det är ju där man begär ledigheten och kan ha full koll. Men så ser det tyvärr inte riktigt ut.

Det hänger också ihop med att det fortfarande är relativt nytt för pappor att över huvud taget stanna hemma med sina barn under längre perioder, tror hon.

– Pappor har under ganska många år tagit ut mindre delar av föräldraförsäkringen, men att vara hemma halva föräldraledigheten eller längre är fortfarande ganska färskt i många samhällsskick. Det gäller framför allt pappor från andra kulturer, där man inte alls har en tradition av att pappan är hemma med barnen på det sättet.

Chefen upplyste om möjligheten

Enskedebon Isak Rudberg jobbar på en kollektivansluten arbetsplats men är tjänstledig för att studera. Han har sedan i somras varit hemma med sonen Arnór, och utnyttjar föräldrapenningtillägget. Därmed får han ut närmre 3 000 kronor extra i månaden – en skillnad som har varit betydande.

– Det täcker nästan vår hyra. Min sambo pluggar och får studiebidrag, så det har inneburit en jätteskillnad för oss. I stället för att leva sparsamt kan vi leva ungefär på samma sätt som att jag har lön.

Han kände själv inte till möjligheten att söka FPT. I stället var det chefen som meddelande att möjligheten fanns, och hjälpte honom att skicka in ansökan.

– Hade det inte varit för henne så hade jag inte vetat om det. Många känner inte till tilläggsförsäkringen, och jag tror att det beror på dålig information från fackrörelsen, men även från många andra arbetsgivare. Men i grunden är problemet att det ligger på individen.

Andelen pappor som utnyttjar FPT ökar stadigt på riksnivå sedan samma period 2014. Men i Stockholm har andelen stått stilla. Marie Jokio har inget svar på varför det inte har skett någon ökning i Stockholm, men hon menar att LO har jobbat med informationsinsatser för att nå ut.

– Bland annat jobbar vi mycket med att få fackombuden att sprida informationen på arbetsplatserna, i form av papplappar som delas ut. Sedan har LO centralt gjort filmer och tv-annonser. Mot nästa år ska vi bland annat göra rundringningar där tanken är att vi tar upp försäkringen.

Varför är det viktigt att fler pappor nyttjar försäkringen?

– Det är viktigt för papporna och för barnen. Många pappor börjar intressera sig först när barnet är äldre och börjar spela fotboll, men forskning visar att det är viktigt att ha anknytning till båda föräldrarna redan som liten, vid den första perioden. Dessutom handlar det om att öka jämlikheten och jämställdheten när det gäller uttag av föräldraförsäkringen.

”Det kan finnas ett tabu”

Isak Rudberg tycker att alla pappor som funderar på föräldraledighet borde prata med sin chef och kolla av om försäkringen gäller på arbetsplatsen, alternativt det fackliga ombudet.

– Många har inte kollektivavtal och det är ett problem i sig. Jag tror också att det kan finnas ett tabu för män att vara föräldralediga. Och nästa steg, att begära pengar, är ännu mer tabu. Men det är inget att skämmas för. Det är ju en försäkring, och man har därmed rätt till pengarna, säger han.

Föräldrapenningtillägget

Kollektivavtalet garanterar ett extra tillägg om 10 procent på inkomsten för föräldralediga arbetare som är privat eller kooperativt anställda. Men för att få pengarna måste en ansökan lämnas in, av arbetsgivaren eller av arbetstagaren. Det handlar om tusentals kronor extra i månaden.

82 procent av Stockholms kvinnor nyttjar tillägget, enligt en kartläggning av 2016 års siffror. Motsvarande för männen är 9 procent.

Nationellt sett ligger Stockholm högt. Bara 7 procent av männen i Sverige nyttjar tillägget. 80 procent av landets alla kvinnor. Både mammornas och pappornas uttag har ökat sedan samma period 2014, men just i Stockholms län har andelen som nyttjar tillägget stått fast.

Arbetare som har rätt till tilläggsförsäkringen är ofta anställda i butik, på lager, inom hotell och restaurang, transport, industrin eller inom bygg och anläggning. Arbetsplatsen måste ha kollektivavtal och arbetaren ska ha varit anställd i minst 12 månader.

Källa: LO