Reportage.

2017-02-07 05:16
  • Många Haninge-politiker riktar skarp kritik mot att Moderaterna har närmat sig SD politiskt under det senaste året. ”De vill vinna över SD:s väljare”, säger Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet socialisterna.   Bild: Offensiv
    Många Haninge-politiker riktar skarp kritik mot att Moderaterna har närmat sig SD politiskt under det senaste året. ”De vill vinna över SD:s väljare”, säger Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet socialisterna.
  • Alexandra Anstrell, ordförande för Haningemoderaterna. Bild: Susanne Diffner
    Alexandra Anstrell, ordförande för Haningemoderaterna.

M i Haninge närmar sig SD

Sedan valet har Moderaterna i Haninge drivit en politik som liknar eller till och med går längre än den som SD för. I frågor om tiggeri, flyktingmottagande och modulhus har SD och M drivit samma linje.

"De vill vinna tillbaka röster från SD", säger Ahmed Nur Khaire, lokal centerpartist till ETC Stockholm.

I Haninge är alliansen sprängd sedan valet. Kommunen styrs av S ihop med MP och C med stöd av V. Men Moderaterna har sedan valet närmat sig Sverigedemokraterna. I flera frågor har de bedrivit en liknande linje.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


I februari gjorde Moderaterna ett tillägg till ett SD-förslag om att kräva tillstånd för pengainsamling, men som främst syftade till att förbjuda tiggeri. De har drivit en kampanj mot byggandet av ett HVB-hem för ensamkommande flyktingar.Då hänvisade Moderaterna till att boendet skulle vara dåligt för integrationen. De har stoppat tolv planerade sängplatser för EU-migranter i händelse av extrem kyla under vintern. Med hänvisning till att det skulle locka fler tiggare till Haninge.

– När kommunen går ut så här och jobbar för garantihjälp eller ytterligare stöd åt EU-migranter så ökar det bara attraktionskraften för människorna att vara i Sverige, sade Michael Fridebäck (M) till Mitt i Haninge då.

Ahmed Nur Khaire från Centerpartiet Haninge säger att Moderaterna många gånger ställer sig till höger om SD i frågor om invandring och tiggeri.

– Det började med en kampanj som de drev mot ett flyktingboende. Den var extremt främlingsfientlig. De är många gånger värre än Sverigedemokraterna. Man kan inte ha ett sansat samtal med Moderaterna längre, säger han.

Hur länge har Moderaterna drivit den här linjen?

– Sedan flyktingkrisen började.

Han menar vidare att Moderaternas kampanjande har väckt politiska strömningar som inte har funnits i Haninge sedan 1990-talet. Bland annat har nazister från Nordiska motståndsrörelsen, NMR, agerat i trakten och bland annat vandaliserat den lokala pendeltågsstationen och stört möten med föräldrar inför byggandet av ett boende för flyktingbarn.

En fråga som har blivit väldigt infekterad i Haninge är frågan om bostäder för flyktingar, vilket ETC Stockholm skrev om den 16 december förra året. Då gick Moderaterna ihop med bland andra SD för att skicka förslaget på återremiss. Det handlar också om att flyktingar skulle få gå före i den lokala bostadskön. Något som Moderaterna kampanjade emot med argument om att Haningeborna fick flytta på sig och förlora sin köplats. En retorik som Ahmed Nur Khaire anser helt orimlig.

– Vart ska folk ta vägen? Jag står själv i bostadskön men jag har tak över huvudet redan. De som kommer hit har ju inte några köpoäng.

Varför tror du man har anammat den här retoriken?

– Moderaterna i Haninge drivs av ett gäng opportunister som ser politiken som ett golden opportunity. Och nu ser den möjligheten att sno åt sig SD:s röster.

Slår ifrån sig kritiken

Alexandra Anstrell är ordförande för Haningemoderaterna. Hon slår ifrån sig kritiken som riktas från de andra partierna.

– Vi Haningemoderater har ett tydligt samarbete med Liberalerna och Kristdemokraterna. I en del ärenden tycker vi olika och då röstar vi olika, det kan se väldigt olika ut vilka partier som stöder ett ärende eller inte i Haninges kommunfullmäktige. Haningemoderaterna vill naturligtvis att så många som möjligt röstar på våra förslag. Ibland blir det så, ibland inte. Vi har som mål att driva moderat politik och få igenom den så mycket som det går med ansvar för Haningebornas bästa, säger hon.

Anstrell slår även ifrån sig kritiken mot Moderaterna i frågan om HVB-hem för ensamkommande flyktingar och boende för de flyktingar som har anvisats Haninge. Hon menar att Moderaterna har kampanjat emot beslutet då kommunledningen har struntat i dialogen med Haningeborna innan några beslut har fattats.

– Att en journalist på ETC tycker att detta är likt SD:s politik förvånar oss inte. Men vi tror att det är bättre för människor som har flytt krig att de får bo kvar på fullt fungerande boenden där de redan har etablerat sig än att ryckas upp och placeras i ett ytterligare tillfälligt boende på en gräsplätt i Haninge.

Hon har inte heller mycket till övers för kritiken om att deras kampanj har skapat främlingsfientliga strömningar i kommunen.

– Självklart så har våra kampanjer fått många Haningebor att engagera sig i dessa frågor. Det handlar ju om deras kommun. Det finns säkert extrema grupper både från vänster och höger i debatten men vi tänker inte låta extremisters agerande begränsa vår yttrandefrihet och att föra fram en politik som vi tror blir bäst för Haninge. Haninge-moderaternas mest prioriterade frågor är att ta ansvar för ekonomin, ett tryggt och säkert Haninge och en bättre skola.

"Lockat till sig extrema åsikter"

En annan stark kritiker av Moderaternas politik är Mattias Berharndsson som sitter i kommunfullmäktige för Rättvisepartiet socialisterna.

– Moderaterna har väldigt tydligt gått högerut och närmat sig Sverigedemokraterna. Egentligen ända sedan valet men framför allt senaste året, säger han.

Även han tror att moderaternas agerande är en anledning till att starka främlingsfientliga stämningar har uppstått i Haninge och menar att det har lockat till sig extrema åsikter.

– I början av förra året var det ett möte för att informera om HVB-hemmet med flera hundra föräldrar. Då kom det organiserade nazister och hetsade upp stämningen och mordhotade presidiet, säger Mattias Berharndsson.