Nyheter.

2015-04-17 11:35
”Vi har försökt skapa ett program där kontexterna möts, de lokala och de internationella”, säger Victoria Lagerkvist. Bild: Jörgen Lund
”Vi har försökt skapa ett program där kontexterna möts, de lokala och de internationella”, säger Victoria Lagerkvist.

Lokalt och globalt möts på Botkyrkas bokmässa

De internationella poeterna Warsan Shire och Hassan Blasim möter Botkyrkapoeter på Botkyrkas internationella bokmässa nästa vecka.
       – Vi vill lyfta berättelser från hela världen och visa att allas historier är viktiga, säger projektsamordnaren Victoria Lagerkvist.    

På torsdag kväll inleds Botkyrkas internationella bokmässa på Hallunda bibliotek. Gäster under invigningen är den brittiska poeten och spoken word-artisten Warsan Shire, med rötter i Somalia, samt scenkollektivet Scenkonst Z, som i regi av Ruben Lopez ger en dramatiserad läsning av årets tema Mellan flykt och förvandling. Texterna de gestaltar är skrivna av poeterna Yahaya Hassan och Patti Smith.  

Botkyrka internationella bokmässa arrangeras i år för tredje gången och Victoria Lagerkvist tycker att evenemanget fyller ett litterärt och kulturellt tomrum i Stockholm och Sverige. 

– Vi behöver samtala mer om flerspråkig verksamhet och lyfta värdet och styrkan av vad det innebär att ha tillgång till flera språk. Det talas många olika språk här i Botkyrka, vi vill ta till vara det, säger hon.        

I år fokuserar bokmässan på poesi och den lokale poeten Amina Said kommer under torsdagen att tolka Warsan Shires dikter på somaliska. 

– Det finns så många röster och sätt att utrycka sig på. Vi har försökt skapa ett program där kontexterna möts, de lokala och de internationella. Vi vill lyfta berättelser från hela världen och visa att allas historier är viktiga, säger Victoria Lagerkvist.     

”Handlar också om normer”

Mellan flykt och förvandling, som är årets tema, behöver enligt Victoria Lagerkvist inte nödvändigtvis behandla geografisk flykt och integrationen i ett nytt främmande land. 

– Det har varit väldigt spännande att se hur olika människor har tagit sig an temat. Många har en migrationsberättelse att dela, men det kan också handla om kroppsliga och mentala gränser, eller påhittade gränser som normer. Ämnet ska kännas, men samtidigt vara tillgängligt, säger hon.      

Warsan Shires första diktsamling ”Lära min mor att föda” kom ut på svenska i höstas och har av många läsare upplevts som stark och fängslande. 

– Den handlar om hur kvinnor utsätts för trauman i krig och konflikter. Den har en stark språklig närvaro och aktuella dikter som är lätta att relatera till. Warsan Shire har sagt att skrivandet för henne har varit ett sätt att läka och ta itu med sin egen historia, säger Victoria Lagerkvist.    

Workshoppar för besökare

Bokmässans andra internationella gäst heter Hassan Blasim. Han är exilirakier och skriver på arabiska, men lever i dag i Finland. 

– Han har skrivit om sin egen flykthistoria och har fått flera internationella priser för detta. Hassan Blasim är väldigt relevant för årets tema, säger Victoria Lagerkvist.   

Förutom uppläsningar av internationella gäster och etablerade lokala poeter bjuder Botkyrka internationella bokmässa under lördagen också på workshoppar. 

– Poesi är ett sådant bra uttrycksmedel för den enskilde och behöver inte alls vara svårt. Vi kommer att ha skrivverkstäder här och Cirkus Cirkör kommer hit för att låta besökarna prova på att gå på lina. Att våga gå på lina handlar om en mental tröskel, om att våga, precis som med skrivandet, säger Victoria Lagerkvist.   

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fakta

  • Botkyrka internationella bokmässa pågår 23–25 april på Hallunda bibliotek. 
  • Invigningen sker på torsdag, är gratis och öppen för alla nyfikna.  
  • Fredagen den 24 april är mässan inriktad mot fortbildning och vänder sig till yrkesverksamma på landets bibliotek och skolor. 
  • Lördagen den 25 april är bokmässan åter öppen för allmänheten. Under dagen bjuds på bland annat uppläsningar och workshoppar i skrivande. 

Mer info: www.bibliotek.botkyrka.se/bokmassan