Nyheter.

2014-12-20 06:00
Hjälps åt. ”På Bondens marknad kanske du köper lite morötter. Hos oss köper du större partier som du		 använder under en längre tid. Vi är en del av samma rörelse och drar nytta av varandra”, säger Stephen Lynam. Bild: Sofia Dahlberg/Min farm
Hjälps åt. ”På Bondens marknad kanske du köper lite morötter. Hos oss köper du större partier som du använder under en längre tid. Vi är en del av samma rörelse och drar nytta av varandra”, säger Stephen Lynam.

"Kunderna ska kunna köpa allt de behöver från oss"

Vill du veta vem som har odlat dina grönsaker eller hur grisen levde innan den hamnade på din tallrik? Det kan du snart göra i Stockholm när företaget Min farm expanderar.
– Det går ut på att du beställer det du vill ha direkt från bonden genom internet, säger grundaren Stephen Lynam.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Intresset för att köpa lokalt producerad mat har ökat under de senaste åren. Från och med nästa år kan alla stockholmare som vill handla mat direkt
från bönder göra det genom företaget och hemsidan Min farm.

– Visionen är att kunderna ska kunna köpa allt de behöver för sin matlagning från oss. Allt från mjölkprodukter och ägg till kött och honung, säger Stephen Lynam som tillsammans med hustrun Anna är grundare till Min farm.

Idén uppstod när de själva ville ha närproducerad mat. Stephen Lynam som har en bakgrund inom IT ville kombinera det med Annas familjebakgrund inom jordbruket. De fick kontakt med en bonde i Jämtland som nappade på idén.

– Det var för 2,5 år sedan. Det tog fart direkt och nu har idén tagit över våra liv, säger Stephen Lynam och skrattar.

Bonden sätter priset

Då – 2013 – startade de med åtta lantbrukare i Jämtland. Tio kunder skrev upp sig för att köpa böndernas produkter. Året efter startade de i Umeå, där företaget har sitt säte, och nu har man över 500 kunder. Tillsammans har de köpt varor från lantbrukarna för 1,2 miljoner kronor. 

– Förutom att vi vill ge folk möjligheten att veta var deras mat kommer ifrån så vill vi minska mellanhänderna så att bönderna får mer pengar, berättar verksamhetschefen Carl Tano.

För i Min farm är det lantbrukaren själv som sätter prislappen, företaget lägger på 20 procent.

– Det gör det också lättare för bonden att planera hur mycket hen behöver producera. Hen behöver inte ta överpriser för att kompensera för sådant som inte blir sålt, eller riskera att överproducera. Och bonden behöver inte själv hålla på och marknadsföra sig, hen kan koncentrera sig på lantbruket, säger Stephen Lynam.

”Slipper köra runt”

Maten man beställer på nätet får man sedan komma och hämta upp några gånger per år när uppsamlingsdagar anordnas. Det brukar bli som en skördefest, lite som julafton, berättar Carl och Stephen.

– Mjölk och säsongsgrönsaker får man hämta ungefär varannan vecka. På det här sättet med gemensamma uppsamlingsdagar behöver inte bönderna köra runt till alla och lämna ut saker. Vi minskar transporterna, berättar Stephen Lynam.

En av de lantbrukare
som har nappat på idén i Stockholmsområdet är Anna Hane på Resta gård i Örsundsbro utanför Uppsala. Här driver man redan gårdsbutik och bed and breakfast, genom Min farm hoppas hon att nå ut till fler.

– Alla bönder i dag kämpar med att få verksamheten att gå runt, det är otroligt tufft. Man får så otroligt lite pengar från de stora inköparna att man inte kan ge djuren ett bra liv, säger Anna Hane. 

Liksom Stephen Lynam har hon en bakgrund inom IT och sadlade om för fyra år sedan. Nu har Resta gård bland annat gris-, ko- och lammuppfödning. De odlar grönsaker och frukter.

– Utvecklingen inom lantbruket har blivit att alla specialiserar sig så mycket som möjligt. Vi tänker tvärtom. Djuren drar nytta av varandra och det handlar också om ekonomisk trygghet, slår skörden fel ett år finns det något annat som går bra. Det var så här det var tänkt från början, säger Anna Hane.

– För oss är det också viktigt att djuren har det så naturligt som möjligt. Därför försöker vi få folk att förstå att man måste äta saker efter säsong, fortsätter hon.

Kan fråga direkt

De lantbrukare som är med i Min farm har förbundit sig till att ha öppet hus några gånger per år, så att konsumenterna kan komma och titta hur djuren har det. Alla gårdar är inte Krav-certifierade men Min farm är också måna om att djuren har det bra och att grönsakerna inte blir besprutade med gifter.

– Det kostar väldigt mycket för små lantbruk att få Krav-certifiering. Men på vår hemsida kan man läsa om alla gårdar och hur de arbetar, hur länge djuren diar och vad de äter. Vi vill att konsumenten ska få så mycket information det bara går. Har man ändå frågor kan man fråga bönderna direkt, säger Carl Tano.


Enkät

• Är det viktigt för dig att veta var din mat kommer ifrån? 

• Skulle du vilja köpa direkt av en bonde?

Sixten Hult, Kungsholmen, med barnbarnet Ludvig

   – Ja, det är väldigt viktigt! Särskilt att veta att köttet inte är behandlat med antibiotika. Jag betalar absolut mer för att få bra producerat kött och vi handlar mer och mer ekologiska grönsaker. Jag brukar köpa från gårdsbutiker.

Malin Sundström, Vårberg

– Det är viktigt, jag vill veta vad jag stoppar i mig. När jag handlar tittar jag mer på priset än på eko-märkningen men jag väljer helst svenska varor. Jag skulle gärna handla direkt från en bonde.

Miriam Ripatti, Södermalm

   – Det tycker jag att det är. Jag vill inte ha gifter och sådant i min mat. Man får mer och mer information om hur dåligt djuren har det, till slut vill man nästan inte veta mer. Jag har inte råd att köpa allt ekologiskt, men gör det så mycket jag kan. Jag vill inte köpa mat på nätet, jag är en impulsätare!