Nyheter.

2017-12-22 09:08
Under storhelger är ensamheten extra påtaglig och julen är för många en smärtsam påminnelse om avsaknaden av ett hem och en familj, berättar Maria von Sydow på Stockholms stadsmission.   Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT
Under storhelger är ensamheten extra påtaglig och julen är för många en smärtsam påminnelse om avsaknaden av ett hem och en familj, berättar Maria von Sydow på Stockholms stadsmission. 

Julafton för alla

Julen är inte bara mat i överflöd, familjemys i tv-soffan och önskelistor som slår in till tindrande barnaögon. För många människor är julhelgen en smärtsam påminnelse om ensamhet och ekonomisk utsatthet.

Men det finns alternativ, som gör det möjligt för alla stockholmare att fira jul.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

På Stockholms stadsmission, som arbetar med utsattheten varje dag året runt, har de en väldigt annorlunda bild av julens högtid.

– Under storhelger är ensamheten extra påtaglig och julen är för många en smärtsam påminnelse om avsaknaden av ett hem och en familj. Julen är också en svår tid för den som lever i en utsatt ekonomisk situation – som till exempel barnfamiljer som lever på existensminimum och som hör av sig till vår verksamhet Unga Station i desperation för att få akut stöd, säger pressekreterare Maria von Sydow.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Högtiden förknippas med oro och ensamhet i stället för med glädje och gemenskap, menar hon och därför fyller Stadsmissionen en viktig funktion speciellt under julen.

– Under julhelgen prioriterar vi mer än någonsin att erbjuda mänsklig värme och gemenskap för alla. Och det gör vi på olika sätt i våra verksamheter. Det uppskattas mycket av våra deltagare, säger Maria von Sydow.

Firande på sex ställen

Stockholms stadsmission har i år julfiranden på sex ställen i egen regi.

– Klaragården, en öppen dagverksamhet för kvinnor, samt personer som identifierar sig som kvinnor, och som är akut hemlösa, har öppet årets alla dagar och självklart även på julafton. Mat kommer att serveras och julklappar delas ut.

– Stadsmissionen Center, dagverksamhet för män på Fleminggatan, där bjuder vi på julmat och julgodis.

– På Bostället, vårt akutboende och stödboende på Högbergsgatan, julbakar och julpysslar volontärer med de som önskar. Någon av dagarna arrangerar vi en stor julgröts­frukost. På julafton bjuder vi in till gemensamt firande med julbord. Vi strävar efter en lugn och stillsam stämning.

– På Unga Station på Fatburs Brunnsgata är julafton en uppskattad dag. Vi firar med 100 deltagare, klär granen i väntan på att jultomten kommer som sedan delar ut paket. Vi äter julbord, leker lekar och julpysslar.

– Äldrecenter på Kungsholmen håller extra öppet på julafton och arrangerar en jullunch för sina deltagare och även Crossroads har extraöppet på julafton.

– St Paul vid Mariatorget har öppet på julaftons morgon klockan 9, då en julgudstjänst hålls med efterföljande frukost.

Volontärer och gäster fyller kyrkan

Utöver det var Stockholms stadsmission även delaktiga i Smaka på Stockholms stora jullunch i Kungsträdgården i tisdags. Dessutom är de en av arrangörerna bakom stadens största öppna julfirande, Jul i gemenskap, som arrangeras för elfte året i rad i Immanuelskyrkan.

– Tanken har hela tiden varit att bjuda in så många arrangörer, volontärer och gäster som möjligt till ett värdigt alternativt julfirande där alla välkomnas, berättar Magnus Helmner från Ny Gemenskap som står som huvudman för arrangemanget.

Totalt är nästan 400 volontärer delaktiga under julafton, juldagen och annandagen då julfirandet pågår i den stora kyrkan på Norrmalm. Och ännu fler gäster brukar dyka upp.

– Inbjudan sprids i verksamheter dit hemlösa och andra utsatta söker sig, varje kväll brukar vi gästas av mellan 400 och 600 personer.

Uppsluppen feststämning

Vilka som kommer till Jul i Gemenskap har förändrats lite under årens lopp.

– Vi har sett fler med olika bakgrund, bland andra fattiga EU-medborgare, ensamma pensionärer, migranter och ensamma föräldrar.

Vid sidan av julmat och fika bjuds det på musik och julspel.

– Dessutom finns möjlighet att uppsöka ett lugnt rum där diakoner och andra kan lyssna eller bara sitta med den som behöver stöd. Och för dem under 18 år finns ett familjerum med pyssel och klappar, och erfarna pedagoger, säger Magnus Helmner och berättar att stämningen brukar vara fin.

– Trots att så många kommer med ett tungt bagage råder det uppsluppen feststämning och vid varje bord samtalas det om både sorgliga och gladare ting. De många volontärerna bidrar med energi och nyfikenhet som sprider sig i en öppen gemenskap.

Ett annat ställe som håller öppet på julafton i år igen är biografen Zita. Där visas gratis film för hela familjen under dagtid på julafton, för alla som inte kan, vill eller får fira jul på annat sätt.

– Det är ett initiativ som kommer från vår personal, som jobbar volontärt. Vi har öppet för folk som vanligtvis inte kan ha lyxen att gå på bio, säger Johan Fogde Dias, producent på Zita.

Klassiker och nya filmer

Såväl gamla klassiker som ”Chaplins pojke” och ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” som nya filmer från i år visas, däribland Aki Kaurusmäkis senaste ”Ljus i natten” och den hyllade svenska ungdomsfilmen ”Måste gitt”. Men mest folk brukar den animerade franska filmen ”Trion från Belleville” dra.

– Den har blivit lite av en publikfavorit här, som är given varje julafton, säger Johan Fogde Dias och beskriver stämningen på Zitas julafton:

– Det brukar vara väldigt fin stämning, mysigt. Vi bjuder på pepparkakor och glögg, folk tycker om att komma hit.