Reportage.

2017-09-20 06:00
Jakob Grandin är en av initiativtagarna till Gather Festival och Johanna Beckman är kreatör och har kurerat kulturdelen på festivalen.  Bild: Clara Lee Lundberg
Jakob Grandin är en av initiativtagarna till Gather Festival och Johanna Beckman är kreatör och har kurerat kulturdelen på festivalen.

Interdisciplinära samarbeten på Gather Festival

Under den tre dagar långa Gather Festival ska föredrag, innovationslabb och olika musik- och kulturakter korsbefruktas under olika teman som till exempel människan versus maskiner, demokrati och urban utveckling.

”Målet är att olika discipliner ska berika varandra. Till skillnad från andra plattformar som ofta bara fokuserar på en disciplin tror vi att det är genom interdisciplinära samarbeten som vi kan åstadkomma riktiga förändringar”, säger Jakob Grandin på plattformen Gather.

En dryg månad efter genomförandet av den multidisciplinära festivalen The Stockholm Act, som ETC Stockholm uppmärksammade i ett reportage, är det nu dags för nästa stora event som förenar kultur, högteknologisk utveckling och olika vetenskapliga fält. Gather Festival pågår mellan den 14–16 september och är både en musikfestival och en konferens där besökarna får möta representanter från företag, kultur­utövare och forskare. På dagtid avlöser föredrag, workshops och innovations-labb varandra och på kvällstid är det konserter, performance och klubbar. En vecka innan festivalstart träffar ETC Stockholm Jakob Grandin och Johanna Beckman från Gather Festival för en pratstund i solen på Nobelberget i Sickla.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Jag hoppas att det interdisciplinära inte bara är en övergående trend, utan ett nytt sätt att se på förändring, säger Johanna Beckman.

Hennes kollega Jakob Grandin menar att det här sättet att jobba på är nödvändigt för att en långsiktig förändringsprocess ska vara möjlig, men medger att det också innebär utmaningar:

– Det är klart att det är mer komplext och kan vara knepigt ibland att få ihop allt och få folk att förstå, men det är så här vi kommer att behöva organisera oss i framtiden om vi vill komma framåt, säger han.

Samlas under fem teman

Från början var festivalens över­gripande tema global förändring, men under de två år som förberedningsarbetet pågått växte flera andra teman fram. Nu har festivalen fem teman som de olika aktiviteterna kategoriseras efter: demokrati, ekonomi, människa versus maskin, kommunikation och urban utveckling.

– Våra talare kommer prata utifrån ett av dessa teman och innovationslabben kommer också kretsa kring dem. En av våra samtalssessioner har vi valt att kalla ”The future of news: Journalism in a post-truth era”. Där kommer Gerald Ryle som är en journalist som var med och gjorde grävjobbet om Panamapapers att samtala med Aftonbladet-journalisten Karin Pettersson om grävande journalistik och journalistikens villkor i postsanningens era, berättar Jakob Grandin.

En annan av festivalens mer ­kända gäster är modekonstnären och sci-fi-arkitekten Lucy McRae som ska prata om hur teknologin kan förvandla den mänskliga kroppen.

– Hon har till exempel skapat ett parfympiller som gör att man luktar inifrån kroppen och känslokännande klänningar som reflekterar kroppens sinnen. Hon är en otroligt häftig person som man inte får missa, säger Jakob Grandin.

Nattlivet ger stora utmaningar

Kollegan Johanna Beckman som har bestämt kulturinnehållet och bokat banden till festivalen vill lyfta problematiken kring hur relationen mellan stads- och nattliv kan samverka.

– I Stockholm har vi i dag stora utmaningar när det gäller hur ett aktivt och spännande nattliv med fester och klubbar kan existera sida vid sida med urbant boende. Det finns en stor splittring mellan hur polisen, boende och klubb­arrangörer ser på nattlivet. Jag som jobbar både med Trädgården och Nobelberget möter den splittringen hela tiden och det är något vi måste prata om och tänka mer kring, säger hon.

Bland de 20-tal musikakter som bokats till festivalen finns namn som svenska Amanda Bergman och Naomi Pilgrim, brittiska Honey Dijon, colombianska Mitú och Syriens dansmusik-stjärna Omar Souleyman.

– Att Omar Souleyman, som tidigare kämpat med olika visum­problem, kommer till Gather Festival är stort. Han kommer från ett konfliktfyllt land som uppmärksammats i vår samtid och har trots att han egentligen inte ses som elektro-musikartist ändå lyckats skapa sig en unik position inom den elektroniska dans-musikvärlden, säger Johanna Beckman.

24-timmarslabb för innovationer

Innovationslabben som också är en stor del av festivalkonferensen sker på dagtid på Nobelberget. Ett av dem börjar redan på tisdagen, ett 24-timmarslabb där ett stort antal av Stockholms största fastighets­ägare deltar.

– Vi låser in dem ett dygn tillsammans med ett gäng som heter Innovationplant och de ska ta fram prototyper för hur vi kan jobbar för en bättre stad. Förhoppningsvis kommer vi kunna presentera något av resultaten från det labbet under själva festivalen, berättar Jakob Grandin.

Det är väldigt höga priser om man vill vara med på konferensen, ordinarie pris för konferens är 7 450 kronor och musikdelen kostar mellan 200–350 kronor per dag.

Hur tillgänglig är er festival? Har ni till exempel teckentolk på konferensen och anpassat era lokaler efter personer med funktionsvariationer?

– Vi har försökt jobba med tillgänglighet men har en lång väg kvar. Vi har ett konferenspris för studenter på 1 250 kronor och för små företag och ideella organisationer kostar det 2 450 kronor. Vi har också delat ut en hel del gratis­biljetter. Men vi har inte jättestora sponsorer som kan subventionera det här helt, vi kommer gå minus första året, så är det bara, säger Jakob Grandin.

Gather festival

Gather Festival pågår mellan den 14–16 september.

Musikdelen av festivalen äger rum på olika platser i Stockholm:

Kägelbanan torsdagen den 14 september kl 18–01

Trädgården fredagen den 15 september kl 16–03

Nobelberget lördagen den 16 september kl 16–03

Samtliga föredrag och innovationslabb sker i Nobelbergets lokaler i Sickla.

Mer info: http://www.gatherfestival.com