Nyheter.

2014-09-26 06:00
Leker. Gruppledaren Fatou Mbuyi och bibliotekarien Laura Purdy visar hur man kan leka samtidigt som man sjunger Björnen sover på Fatous barn Adam, sex månader. Dania och Hamza (i bakgrunden) kom till Sverige från Syrien för två år sedan. Bild: Mariela Quintana Melin
Leker. Gruppledaren Fatou Mbuyi och bibliotekarien Laura Purdy visar hur man kan leka samtidigt som man sjunger Björnen sover på Fatous barn Adam, sex månader. Dania och Hamza (i bakgrunden) kom till Sverige från Syrien för två år sedan.

”Integrationen är allas ansvar”

I en segregerad stad finns få naturliga mötesplatser där människor från olika bostadsområden träffas. "Man kan inte bara klaga på valresultatet och inte göra något åt det själv. Integrationen är allas ansvar", säger Södermalmsbon Matilda, en av deltagarna på Svenska med baby i Alby.

– Hur låter den sången på ert språk, frågar Fatou Mbuyi.

Det är tisdag och biblioteket i Alby är fullt av barnvagnar. Inne i ett av rummen sitter ett tiotal mammor och deras barn och sjunger. Hit, till gruppen Svenska med baby, kommer föräldralediga från både närområdet och andra delar av staden.

– Det som är så bra här är att alla dras med. På Öppna förskolan hamnar man lätt utanför om man inte kan svenska. Jag vill lära mig bättre svenska men har inga svenska kompisar, säger Albybon Halima.

Projektet Svenska med baby startades för två år sedan av två mammor som ville göra något trevligt både för dem själva och för sina barn under föräldraledigheten. Efter några försöksomgångar på Skärholmens bibliotek drog de igång på riktigt. En person arbetar nu heltid med organisationen, koordinerar och raggar pengar. Hittills har över 1 500 besök skett och i höst finns grupperna på nio olika ställen från Sollentuna i norr till Södertälje i söder. 

– Jag, Grolein och Luz åker runt till alla Svenska med babys träffar i hela stan. Vi har ju tid, vi är föräldralediga, skrattar Diana från Flemingsberg som ursprungligen kommer från Colombia.

– Här i Alby är det bäst. Alla hjälps åt att förklara orden, fortsätter hon.

Kompisarna Luz och Grolein håller med.

– Jag vill prata bättre svenska. När man inte kan språket är det lätt att man blir osynlig, säger Luz som kom hit från Chile för en månad sedan.

Får nya perspektiv

På golvet sitter barnen bland kuddar och böcker. Några tittar storögt på föräldrarna medan de sjunger och någon annan tuggar på en pusselbit. När sången Blåsippan ute i backarna står är slut undrar gruppledaren Fatou om alla hängde med. En diskussion om vilka blommor man får plocka och vad fridlyst betyder startar.

Matilda och Hanna är två av dem som har åkt hit från Södermalm. Ingen av dem hade varit i Alby förut.

– Staden är ju så otroligt segregerad. Man känner sin egen grupp och rör sig bara i den, jag har ingen plats i min vardag där jag träffar människor från andra länder, säger Hanna och berättar att hon genom Svenska med baby får nya perspektiv på tillvaron.

– Man fattar att allt inte ser ut som på söder, säger hon.

Matilda håller med.

– Jag skäms verkligen över valresultatet och tänker att man inte kan sitta och klaga på politiker om man inte gör något själv. Det här är ett sätt att öka integrationen och få nya vänner, säger hon.

Lättare genom barnen

En sak som alla återkommer till är att man måste våga gå utanför sin ”comfort zone” och möta sådant som känns främmande. Att göra det genom barnen är ett lätt sätt, menar Anna Libietis som arbetar med projektet, som är en del av organisationen Internationella Bekantskaper.

– Barnen kan man alltid prata om. Det som blir så tydligt är att vi är så otroligt lika varandra när det kommer till hur vi tar hand om våra barn, säger Anna.

Och även om Svenska med baby inte ställer sig på barrikaderna för att skrika mot rasism så finns det en klar antirasistisk tanke.

– Vi vill se alla möjligheter som kommer ur mångfald, lära oss av varandra och dela erfarenheter. Vi vill visa på det positiva och jobba för något. Förhoppningen är att det skapar ringar på vattnet, säger Anna.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Nya kompisar för att minska konflikter

Kompis Sverige 

Drivs av Röda Korset. Matchar nyanlända och etablerade stockholmare med varandra utifrån intressen, personlighetsdrag och familjeförhållanden.

Hur: efter matchning ses ni över en fika på Röda Korsets lokaler. Därefter planerar ni själva hur ni ska ses.

Kontakt: www.kompissverige.se

När: drop-in tisdagar 18.00–21.00 på mötesplats Kupan, Östgötagatan 67, Södermalm

Invitationsdepartementet

Etablerade svenskar bjuder SFI-studerande på middag hemma hos sig. 

Hur: Invitationsdepartementet hjälper till med kontakten.

Kontakt: www.invitationsdepartementet.eu

Stockholmsfadder

Stockholms stads eget projekt där du matchas ihop med en etablerad eller nyanländ stockholmare.

Kontakt: mejla stockholmsfadder@stockholm.se

Mer information: www.stockholm.se

Svenska med baby

Måndagar: 

Kista bibliotek kl 12.30–14.00

Tisdagar: 

Alby bibliotek kl 12.00–13.30
Skarpnäcks kulturhus kl 12.00–13.30 Tensta bibliotek kl 12.30–14.00
Öppna förskolan i Rågsved kl 12.30–14.00

Onsdagar: 

Sollentuna bibliotek kl 10.30–12.00 Farsta bibliotek kl 12.30–14.00

Torsdagar: 

Fisksätra Familjecentral kl 10.30–12.00 Södertälje, Lina kyrka kl 10.30–12.00