Nyheter.

2016-10-06 23:54
  • Andelsägarmetoden gör att hyres­gästen blir delägare i fastigheten och får ansvar för det inre underhållet och skötseln av sin egen lägenhet.  Bild: Fredrik Sandberg/TT
    Andelsägarmetoden gör att hyres­gästen blir delägare i fastigheten och får ansvar för det inre underhållet och skötseln av sin egen lägenhet.
  • "Det är bara ett sätt att rättfärdiga det de är ute efter, pengar", säger Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen i Stockholm.  Bild: Vilhelm Stokstad/TT
    "Det är bara ett sätt att rättfärdiga det de är ute efter, pengar", säger Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen i Stockholm. 

Hård kritik mot Botkyrkabyggens nya boendeform

För drygt två år sedan startade allmännyttiga Botkyrkabyggen försäljningen av en ny boendeform. Andelsägarmodellen innebär att den boende själv äger sin lägenhet, men att fastigheten förvaltas av hyresbolaget. Nu ska 22 nya lägenheter i Storvreten säljas. Tanken är att skapa mer blandade upplåtelseformer i hyresrättstäta miljonprogramsområden för att öka stabiliteten. Men Hyresgästföreningen är kritisk till att omvandla hyresrätter och får stöd av Vänstern. 

"Vi har varit emot projektet sedan starten", säger kommunalrådet Mats Einarsson (V). 

Den så kallade Andelsägarmetoden går kortfattat ut på att de hyresgäster som vill köpa sin lägenhet blir delägare i fastigheten och får dispositionsrätt till sin lägenhet. De får därmed ansvar för det inre underhållet och skötseln av sin egen lägenhet, på samma sätt som en bostadsrättsinnehavare. Men den ursprungliga fastighetsägaren är fortfararande kvar som förvaltare av huset och yttre underhåll. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Man har möjlighet att sälja andelar i en fastighet som också ger dispositionsrätt till den lägenhet man bor i. Samtidigt är vi som fastighetsägare kvar som grundandelsägare. Så den majoritet som är kvar som hyresgäster är det hos oss, och inte i någon egen bostadsrättsförening, säger Ulf Nyqvist, vd för Botkyrkabyggen. 

Totalt 65 lägenheter

Sommaren 2014 såldes de första av de 43 andelslägenheterna i området Eriksbergsåsen, genom Botkyrkabyggen. Nyligen gick den andra fasen i projektet ut till försäljning, 22 lägenheter i området Storvreten i Tumba. 

– Vi var osäkra på marknadspriset i början, men har sett att det finns en fungerande andrahandsmarknad. Det vi har gjort nu är att vi har 22 lägenheter som har stått tomma efter renovering och som nu går ut direkt till försäljning via mäklare, säger Nyqvist. 

De 22 lägenheterna är spridda i en fastighet med totalt 112 lägenheter och säljs genom en privat mäklarbyrå. Marknadspriset ligger enligt Nyqvist på omkring 60 procent av priset för en motsvarande bostadsrätt. 

Totalt är det alltså 65 lägenheter som hittills har omvandlats till andelsägande enligt den nya modellen. Ulf Nyqvist menar att upplåtelseformen är ett bra sätt för att skapa ett mer blandat boende i hyresrättstäta miljonprogramsområden. 

– Jag tror på den här idén. Det ska ju naturligtvis inte göras överallt, men i de här miljonprogramsområdena där vi behöver ökad stabilitet bland folk som annars kanske flyttar därifrån kan det vara ett bra sätt att behålla folk. Det stärker området genom en mer blandad upplåtelseform och skapar bättre möjligheter för integration. 

Köerna för att få en hyresrätt i Botkyrka har ökat från fyra år 2011 till åtta år 2015, en fördubbling på bara fyra år. Höjs inte tröskeln för folk att komma in på bostadsmarknaden ännu mer genom ombildningar? 

– Både och. Dels så frigörs det kapital som gör att vi har större möjlighet att bygga och utveckla hyresfastigheterna. Om vi inte skulle göra det här skulle vi inte ha muskler att bygga så mycket nytt som vi kan göra nu. Dels så har vi väldigt mycket hyresrätter i de här områdena. Andra kanske ska ta sitt ansvar för att det ska byggas hyresrätter också, säger Ulf Nyqvist och fortsätter: 

– Jag tror att våra områden mår bra av att få en ökad stabilitet och människor som är beredda att satsa på sitt boende. Det här att många hela tiden är på väg någon annanstans är ett stort problem. Det är en trend som vi måste bryta, tror jag. Men just nu är det väldigt marginellt. Vi har 11 000 hyresrätter och det här handlar om 65 lägenheter hittills. 

Kommer detta att vara ett sätt att undvika höga hyreshöjningar i framtida renoveringar? 

– Det skulle kunna vara det, ja. Det bidrar till en bättre ekonomi i fastighetsupprustningar. 

Hur stort kan projektet med andelsägarmodellen bli? 

– Jag tycker att det här borde vara intressant för andra bolag också. Framför allt i miljonprogamsområden och med långsiktiga ägare, som vi, är det ju intressant. Men det är ett stort steg, en helt ny upplåtelseform. För de här områdena är det en styrka. Varken samhället eller vi har ju nytta av att ha instabila så kallade problemområden. Då är det bättre att få de här områdena mer stabila och satsa på sysselsättningsåtgärder i ett helhetsperspektiv, för att få bort den nedåtgående spiralen, säger Ulf Nyqvist på Botkyrkabyggen. 

Hyresgästföreningen är skeptiska till projektet med andelsägarlägenheter. 

– Om man skulle lägga 30 procent av beståndet i en nyproduktion på andelsägarlägenheter så skulle vi vara positiva. Men i verkligheten så försvinner ju hyresrätter som vi redan har och som det är stor brist på. Det är vi inte glada för, säger Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen i Stockholm och själv boende i Botkyrka. 

Han menar att Botkyrkabyggen bara är ute efter att tjäna pengar, som inte går tillbaka till de befintliga hyresgästerna i slutändan. Och att det finns många bättre sätt att arbeta mot segregation.

– Det är bara ett sätt att rättfärdiga det de är ute efter, pengar. Vi har en allmännytta som fungerar och för att få folk att stanna kvar är det snarare en bra förvaltare som behövs än det här, som bara skapar ett a- och ett b-lag i samma hus.  Om de menar allvar måste pengarna gå tillbaka till samma fastighet. Det finns inget som säger att de gör det nu. Vi är väldigt måna om de hyresrätter vi har och vill inte att de ska ombildas, men om det handlar om nyproduktion så är vi inte emot modellen med andelsägande i en del av beståndet, säger Simon Safari. 

Läs vidare på nästa sida: Skeptiska till modellen

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter