Reportage.

2016-05-10 07:28
 • Refugees Welcome Stockholms nya projekt Rosa stationen hjälper de nya svenskarna in i samhället genom språkundervisning, kulturaktiviteter, samhällsinformation och juridisk rådgivning. Bild: Lucas de Vivo
  Refugees Welcome Stockholms nya projekt Rosa stationen hjälper de nya svenskarna in i samhället genom språkundervisning, kulturaktiviteter, samhällsinformation och juridisk rådgivning.
 • Bild: Lucas de Vivo
 • Najma Mohamed. Bild: Lucas de Vivo
  Najma Mohamed.
 • Hanadi Yosf. Bild: Lucas de Vivo
  Hanadi Yosf.
 • Jan Thorén. Bild: Lucas de Vivo
  Jan Thorén.
 • Elisabeth Axetorn. Bild: Lucas de Vivo
  Elisabeth Axetorn.

Gemenskap ska få flyktingar att känna sig mer välkomna

Under hösten förra året blev föreningen Refugees Welcome Stockholm rikskända för sitt arbete. I rosa västar hjälpte de personer som har flytt krig och kommit till Stockholm. Men efter regeringens åtstramning av flyktingpolitiken under vintern har föreningen gått in i nästa fas och hjälper nu de nya svenskarna in i samhället.

Solen skiner utanför Birkagården på Karlbergsvägen mitt i Vasastan. Inne i huset är det fullt med folk som sippar på kaffe, äter av pastasalladen eller får hjälp med att ta sig igenom den lättlästa tidningen 8 sidor. Det är Refugees Welcome Stockholms nya projekt Rosa Stationen som pågår för fullt. Det hålls här varje tisdag mellan 18 och 21. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Förra veckan var vi över 100 personer här, berättar en glad Najma Mohamed, en av grundarna till Refugees Welcome Stockholm. 

Ny fas av mottagande

Mitt under vad som i riksmedia kom att kallas flyktingkrisen var det många som bemannade mottagningen på centralstationen dygnet runt. När regeringen införde gränskontrollerna den 4 januari minskade antalet flyktingar som kom till centralstationen kraftigt och engagemanget har nu bytt fokus.

– Vi har nu gått in i vad vi anser vara nästa fas av mottagandet – integrering. Därför startade vi det här, förklarar Najma. 

Rosa stationen består i nuläget av två olika delar. Dels tisdagar på Birkagården, dels onsdagar på Dieselverkstaden i Nacka. Tanken är att det båda dagarna ska erbjudas juridisk rådgivning, samhällsinformation och aktivitetsförmedling. Men de två dagarna har olika profiler. Dieselverkstaden är en kulturanläggning, och därför fokuserar man där på olika kulturaktiviteter. Birkagården är en språkskola och därför har man där fokus på språkutlärning. Varje tisdag ges därför språklektioner till asylsökande. 

Enligt Najma Mohamed kan det ta upp till två år att få besked i ett asylärende. Under den perioden får man ingen svenskundervisning och möjligheten till fritidsaktiviteter är begränsad. Hon förklarar att målet inte är att vara ett alternativ till SFI, utan att erbjuda en väg in i samhället redan under asylprocessen.

– I dag hade vi till exempel skinkan vid sidan av pastasalladen, och så stod det både på svenska och arabiska vad det var. Då pratade folk om det och många lärde sig ordet skinka bara för att de kom hit. Det är lite så vi vill att det ska fungera, berättar Najma. 

Många vill engagera sig

Språkundervisningen är uppdelad i fyra grupper, efter hur bra svenska man pratar. Den sker längst upp i huset, många tunga trappor upp. Därför blir det kö till hissen innan lektionen börjar och den tidigare fulla språkkafédelen töms snabbt på folk.

Lärarna arbetar ideellt och består till största del av pensionerade och nyexaminerade lärare, som kan hjälpa varandra. 

Intresset för att hjälpa är stort. Najma berättar att det kom 60 nya volontärer till ett informationsmöte inför uppstarten av Rosa Stationen och att det totalt finns cirka 100 aktiva volontärer i Refugees Welcome Stockholm, utöver dem som bara dyker upp ibland på olika aktiviteter. 

En av dem som går språkkurserna är Hanadi Yosf. Hon berättar att både hon och andra som hon bor med hade letat efter något sätt att lära sig svenska och komma in i samhället sedan de kom hit för ungefär sex månader sedan. När de blev inbjudna till Rosa Stationen var det perfekt. 

– Jag vill lära mig svenska och integreras redan nu, så att jag kan börja arbeta när jag får uppehållstillstånd, berättar hon och lägger till att hon tycker mycket om upplägget på kurserna och hur lärarna arbetar.

En av besökarna, som står och pratar med olika personer i språkkaféet, är Jan Thorén som är här som förälder till en grupp niondeklassare som jobbar ideellt och i utbyte får pengar till sin klasskassa.

– I dag är det väldigt vanligt att barn får allt de pekar på. Men vi tyckte att det var bättre att de bidrar till samhället på något sätt
i stället. Då kom vi på att här behövs det ju engagemang, och dessutom får de möta personer från andra kulturer som de annars inte skulle träffa, förklarar han. 

Juridiska frågor får svar

Ett av de inslag som Najma framhåller som viktigt är den juridiska hjälpen. Elisabeth Axetorn är en av juriststudenterna som har engagerat sig. Hon pluggar till jurist vid Stockholms universitet och hjälper personer som har juridiska spörsmål under kvällen. 

– Det kan handla om allt från hur länge man måste vänta på att få återförenas med sin familj, till vad som gäller enligt Dublinförordningen om man har lämnat fingeravtryck i ett annat EU-land. Det finns många frågor som behöver svar helt enkelt, säger hon om sina upplevelser från arbete på Rosa Stationen.

Aktiviteterna kommer att fortgå i ungefär en månad till, sedan blir det sommaruppehåll. Najma Mohamed berättar att hon hoppas att konceptet med Rosa Stationen ska spridas och att även kommunen tar efter.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fakta

Runt om i Stockholm finns många olika initiativ för att hjälpa flyktingar in i svenska samhället: Rosa stationen hålls tisdagar klockan 18–21 på Birkagården och onsdagar 17–21 på Dieselverkstaden i Nacka. De behöver lärare, jurister och barnpassare (krävs utdrag ur belastningsregistret för att jobba med barnen) samt personer som vill mingla i språkkaféet. 

På Stockholms kommuns hemsida finns länkar till andra sätt att hjälpa till.