Nyheter.

2017-04-21 05:52
 • Bortsett från den starka responsen har debatten i efterhand handlat om hur attacken på Drottninggatan kunde ha förhindrats. Bild: Fredrik Sandberg/TT
  Bortsett från den starka responsen har debatten i efterhand handlat om hur attacken på Drottninggatan kunde ha förhindrats.
 • Karin Wanngård (S). Bild: Jonas Ekströmer/TT
  Karin Wanngård (S).
 • Daniel ­Helldén (MP). Bild: Henrik Montgomery/TT
  Daniel ­Helldén (MP).
 • Sissela Nordling Blanco (Fi). Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
  Sissela Nordling Blanco (Fi).
 • Clara ­Lindblom (V). Bild: Vänsterpartiet
  Clara ­Lindblom (V).
 • Betonglejonen är inte byggda som skydd mot den här typen av attacker. Nu diskuteras bland annat tyngre trafikhinder. Bild: Fredrik Sandberg/TT
  Betonglejonen är inte byggda som skydd mot den här typen av attacker. Nu diskuteras bland annat tyngre trafikhinder. 

Efter terrorattacken: Så vill stadens styrande gå vidare

Risk för ett nytt Reva

Blanco menar vidare att övervakningskameror kan fylla en funktion för insamling av bevismaterial i utredningar, men att det i sig inte är en lösning som förebyggande åtgärd. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Hon motsätter sig dessutom att händelsen ”utnyttjas för att steppa upp jakten på papperslösa”.  

– I stället borde man inse att det är viktigare än någonsin att vi slår vakt om demokratin och de mänskliga rättigheterna. Vi behöver stärka arbetet mot våldsbejakande extremism och i det arbetet ska vi utgå från belagd forskning och kunskap om vad som fungerar, inte populistiska utspel.

Hon får medhåll från Vänsterpartiets borgarråd Clara Lindblom, både vad gäller övervakningskameror och i frågan om papperslösa. 

Det finns en risk för ett nytt Reva, menar hon.

– Om vi vill fokusera på att lösa terrorn så ska vi inte fokusera på papperslösa. Sett till ett globalt och historiskt perspektiv så finns inga samband mellan att avvika från en utvisning och att begå terrorhandlingar. Det är inte läge att piska upp hysteri och panik. Nu måste vi föra sansade diskussioner om vad Sverige kan göra för att höja beredskapen, och minnas stockholmarnas instinktiva reaktioner med kärlek och gemenskap som jag känner en oerhörd stolthet över, säger Clara Lindblom.

Miljöpartiets Daniel Helldén vill inte gå in på detaljer om hur man ska hantera frågan om papperslösa. 

– När något sådant här händer så kommer det många tankar om hårda insatser. Men jag tror att man måste hålla huvudet kallt och tänka efter, så att man inte rusar iväg. Men djupare än så vill jag inte gå in på den frågan. 

Socialdemokraternas Karin Wanngård tycker däremot att man måste vara öppen för att diskutera allt – även förfarandet vid avvisning. 

– Om man bli utvisad så är det klart att man ska lämna landet. Avvisning har kanske inte varit prioriterat och om det är något som inte har fungerat på den punkten så måste det tålas att diskuteras, säger hon.

Positiv till utökad övervakning

Karin Wanngård är dessutom positivt inställd till att utöka stadens övervakningssystem. 

– Vi är i stort sett övervakade av Facebook och Google som det är ändå. Övervakningskameror är ett bra komplement till att säkerställa när våldsdåd begås och kan förhoppningsvis leda till identifiering av förövarna och därefter fällande domar, säger kommunstyrelsens ordförande.