Reportage.

2017-01-23 06:35
Var femte invånare i rika Danderyd utnyttjar Rut-avdraget, medan bara fyra procent av Södertäljeborna gör avdrag.  Bild: Hasse Holmberg/TT
Var femte invånare i rika Danderyd utnyttjar Rut-avdraget, medan bara fyra procent av Södertäljeborna gör avdrag.

De rika är fortfarande rut-avdragets vinnare

För ett år sedan halverades maxbeloppet för Rut-avdrag. Regeringen genomförde förändringen för att minska lyxkonsumtionen och gynna vanliga barnfamiljer. Men förändringen har fått motsatt effekt. Var femte invånare i rika Danderyd utnyttjar Rut-avdraget, medan bara fyra procent av Södertäljeborna gör avdrag. 

"Det är rika människor som har råd att använda Rut-avdraget", säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

När regeringen för ett år sedan halverade maxbeloppet för Rut-avdrag från 50 000 kronor till 25 000 var huvudargumentet att minska lyxkonsumtion som rengöring av inomhuspoolen och i stället gynna vanliga barnfamiljer. Finansminister Magdalena Andersson pratade om att anpassa Rut-avdraget till vanligt folk och att ”stärka avdragets legitimitet och göra det mer anpassat för vanliga barnfamiljer och pensionärer”. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Men med facit i hand är det fortfarande de rika som gynnas mest. 

På listan över de kommuner som är flitigast att utnyttja Rut-avdraget ligger fem välbeställda Stockholmskommuner bland de elva första i landet. 

Koppling till inkomst

I Danderyd, med en medelinkomst på 520 000 kronor om året, utnyttjade 19,7 procent av invånarna Rut-avdraget förra året. I andra rika kommuner som Lidingö, Täby, Vaxholm och Nacka använde mellan 12 och 15 procent av de boende Rut-avdraget. 

– När man har sett tidigare utvärderingar av Rut-avdraget så har det funnits en tydlig koppling mellan inkomst och Rut-användande. Danderydsborna har ju högst disponibel inkomst så då är det inte konstigt att vi ligger i topp i den här listan, säger Olle Reichenberg, (M), kommunstyrelsens ordförande i Danderyd. 

På samma lista får man gå ända ner till plats 262 i riket för att hitta Södertälje, en kommun med 257 000 kronor i medelinkomst, där endast 4,1 procent av de boende använde sig av Rut-avdraget i fjol.  

"Man vänder på slantarna"

– Jag är inte förvånad över de siffrorna. Det visar de sociala sammansättningarna i kommunerna och speglar befolkningen, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje. 

Hon menar att det delvis kan bero på att folk i Södertälje inte har kunskaper om alla möjligheter som finns med Rut-avdraget. Men framför allt handlar det om inkomst. 

– Många människor har inte råd att be om hjälp utifrån. Man vänder på slantarna. Man städar själv och gör sina egna reparationer. Men i Danderyd bor Sveriges rikaste, där har man råd att ta hjälp, säger Godner. 

Skoputsning, gräsklippning, putsning av matsilver och strykning av kläder är några exempel på vad man får göra Rut-avdrag för. Är detta saker som Danderydsborna gör oftare än Södertäljeborna? 

– Ja, har man en hög disponibel inkomst och dessutom jobbar mycket, då väljer man att prioritera det här för att få mer tid för familjen, menar Olle Reichenberg i Danderyd. 

– I Södertälje gör man sådant själv. Det är stora sociala skillnader, säger Boel Godner i Södertälje. 

Olle Reichenberg lyfter fram att Rut-avdraget är en bra åtgärd mot svartarbeten och vill hellre se siffror på hur mycket den svarta sektorn har minskat efter att Rut och Rot infördes. 

– Jag tycker att man ska få upp avdragsnivåerna till hur det såg ut förut, innan den här justeringen. Sedan ska man få in fler tjänster, som läxläsning igen till exempel. Det kan vara bra för att underlätta som instegsjobb för nyanlända, som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. 

Han tycker att resonemanget om att göra Rut-avdraget mer jämställt är svårt att förstå.  

– Om man gör Rut-avdrag betalar man ju skatt. Och skatteinkomster gynnar ju oss alla. Ju fler som använder de här tjänsterna desto fler gynnas av det. Det är fel att lägga den typen av sociala dimensioner i det här. Man ska vara glada över att folk betalar skatt, säger Olle Reichenberg. 

Ingen prioriterad fråga

Boel Godner är tveksam till hur det fungerar i dag. 

– Jag tycker att läxläsning och annat som tillhör det offentliga välfärdsuppdraget ska vara kvar inom skolan och samhället. I övrigt har jag inte så många synpunkter. Så länge det leder till arbete och att fler svarta jobb blir vita så är det väl bra. Men för mig är Rut ingen prioriterad fråga. Det är rika människor som har råd att använda det. 

Hon menar att lösningen för att utjämna användandet av Rut-avdraget ligger i ett mer jämställt samhälle. 

– Ett jämlikare Sverige, där lägstanivån är högre och skillnaderna mindre mellan människors ekonomi och livsstil. Det är lösningen på väldigt många problem i vårt samhälle, inklusive användandet av Rut-avdraget, säger Boel Godner. 

Fakta

Så många utnyttjade Rut-avdraget under 2016

Toppen:​

Danderyd: 19,71 % – 9 872 kr/person

Medelinkomst: 520 000 kr/år

Lidingö: 14,89 % – 8 527 kr/person

Medelinkomst: 432 000 kr/år

Täby: 14,32 % – 7 750 kr/person

Medelinkomst: 409 000 kr/år

Vaxholm: 12,77 % – 8 070 kr/person

Medelinkomst: 382 000 kr/år

Nacka: 12,08 % – 8 103 kr/person

Medelinkomst: 384 000 kr/år

Botten:

Haninge: 5,0% – 5 632 kr/person

Medelinkomst: 285 000 kr/år

Södertälje: 4,1% – 5 287 kr/person 

Medelinkomst: 257 000 kr/år

Botkyrka: 4,09 % – 5 499 kr/person

Medelinkomst: 257 400 kr/år

Inkomstsiffrorna kommer från 2015.

Källa: Skatteverket 

Några saker du får göra Rut-avdrag för

Barnvakt.

Flytthjälp.

Reparation av persondatorer, läsplattor, smarttelefoner, etcetera.

Tvätt och strykning av kläder, sängkläder och gardiner.

Putsning av skor och lagning av kläder och hemtextilier.

Hjälp att betala räkningar, enklare matlagning, matning och högläsning.

Städning, diskning och fönsterputsning, rengöring. 

Rutavdraget

Rut står för Rengöring, Underhåll och Tvätt och infördes av alliansregeringen 2007.

Möjliggör skatteavdrag med 50 procent av arbetskostnaden för hemarbete.

Maxbeloppet är 25 000 kr/år för personer som inte har fyllt 65 år, därefter 50 000 kr/år.

Från och med den 1 januari 2017 ingår reparation av vitvaror i Rut-avdraget.