Nyheter.

2016-05-13 07:09
  • Carina Lodén Randall och Birgitta Jönsson har båda bott i kvarteret Pyramiden i över 30 år och älskar innergården.
    Carina Lodén Randall och Birgitta Jönsson har båda bott i kvarteret Pyramiden i över 30 år och älskar innergården.
  • Anders Beckman är orolig över vad som händer med kvarteret. Han kom till Pyramiden för drygt tio år sedan, men kallar sig fortfarande nyinflyttad.
    Anders Beckman är orolig över vad som händer med kvarteret. Han kom till Pyramiden för drygt tio år sedan, men kallar sig fortfarande nyinflyttad.

Chockhöjda hyror efter renovering

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Nödvändiga åtgärder

Kenneth Claesson är distriktschef för innerstaden på Svenska bostäder. Han menar att alla åtgärder i renoveringen av Pyramiden har varit nödvändiga. 

– Vi har ganska skilda sätt att se på hur man ska kunna påverka i renoveringen. Vi går in med ett ganska färdigt paket, ett baspaket, med åtgärder som vi inte kommer undan. Vår tolkning är att det är orimligt ur ett fastighetsägarperspektiv att prata om saker på den detaljnivån som de önskar, säger han. 

Är alla renoveringar i kvarteret nödvändiga? 

– Ja, vi har inte sett någon möjlighet att göra en mindre renovering. Vi drivs inte av någon vilja att göra mer än vi behöver. Vi hävdar bestämt att vi ligger på lägsta möjliga nivå nu. Vi har ansvar även för nästa generation hyresgäster. 

Hur ska folk utan höga inkomster ha råd att bo i innerstan om allmännyttans hyror höjs så här mycket? 

– Vi har i princip samma upplägg som när vi renoverar i Järva, om man tittar på standarden. Men till exempel lägesfaktorn väger tungt. Basnivån i Järva jämfört med Pyramiden hamnar på helt olika hyreshöjningar när man flyttar tillbaka. Men jag kan inte uttala mig om bruksvärdessystemet. 

Kan inte göra det billigare

Claesson menar att det hade varit omöjligt att göra en billigare basnivå. 

– Vi kan inte låta fastigheterna sjunka. Det ligger till beslut att vi ska renovera kvarteret och efter alla sprickor och vattenskador som renoveringen medför måste vi blåsa ut huset totalt. Därför måste vi ta beslut som motiveras över längre tid, så att vi inte ska behöva göra en ny omfattande renovering om några år igen. 

Karaktären försvinner

Många hyresgäster är upprörda över hur gården görs om från grönskande idyll till stenlagd, hård och kantig. De menar att själen och den speciella karaktären försvinner. 

– Där är jag faktiskt av helt annan uppfattning. Vi har haft samråd med gårdsgruppen som har fått komma in med massa synpunkter och vi gick till mötes på alla punkterna. Det är mer grönytor efter än innan. Vi planterar fler träd och buskar än tidigare. 

Vad händer med den omdiskuterade almen? 

–Vi ser fortfarande ingen annan lösning än att den ska fällas ner, men vill ta det på rätt sätt. Hyresgästerna har påkallat ett samråd, men vår uppfattning kvarstår om att det inte är samrådsfrågor. Den detaljnivån kan vi som fastighetsägare inte ligga på. 

Anders Beckman visar runt på Pyramidens stora innergård. Han pratar mycket och engagerat. Går igenom fråga för fråga, förklarar och argumenterar. Det märks att hyresgästerna är stolta över Pyramiden och den speciella karaktären kvarteret har fått genom åren. 

– Det här kvarteret har alltid präglats av en tolerans och en öppenhet. Det har varit många märkliga människor som har bott här, men man har fått lov att vara lite märklig. Det är vanligt folk som har bott här. Medelklass och låginkomsttagare. Det finns ingen här som skulle ha råd att köpa en bostadsrätt i stället. Att det ska bli förbjudet att bo så här om man har måttliga inkomster. Det är som en urbefolkning som ska drivas ut.