Reportage.

2016-08-30 06:01
Apostolis Papakostas, professor i sociologi vid Södertörns högskola. Bild: Lucas de Vivo
Apostolis Papakostas, professor i sociologi vid Södertörns högskola.

"Bygg samhällen – inte bara bostäder"

Rumslig segregation

Papakostas menar att det handlar om att bygga samhällen, och inte bara bostäder. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Samhället består av spänningar baserade på olikheter mellan människor. Segregeringen är olikheterna rumsliga parodi – skulle jag säga. Vi kan vara olika, men det är när vi bor på olika områden som det blir en rumslig segregation. Men med kreativa lösningar kan man komma runt dessa problem, förklarar han. 

Papakostas liknar samhällsutvecklingen vid ett tåg. Det finns en möjlighet att växla spår och lyckas med att förvandla problemen som man ser till något kreativt, men gör man inget så kommer det att spåra ur – i bilbränder och segregation. 

–Jag vill poängtera att det är forskningens huvudfråga: vad kan vi göra för att vi ska komma åt rätt håll och hur lyckas vi skapa en stad där medborgarna känner att här är det bra att leva?

Ett annat problem som finns för förorterna i södra Stockholm är att de allra flesta arbetsplatser ligger i city eller norr om staden. Samtidigt är södra Stockholm vanligast att bo i. Det skapar en ohållbar transportsituation med långa restider för invånarna och enormt investeringsbehov i infrastruktur. Därför kommer projektet också fokusera på att ta reda på hur man får företag att etablera sig i nya områden och hur företagsetableringar och nedläggningar påverkar närliggande orter. 

– Ett bra exempel är porslinsfabriken i Gustavsberg som lades ner. Men sedan hände mycket intressant i det området, med nya företagsetableringar och nya bostäder. Det blev en annan typ av förort. Vi vill titta närmare på hur detta fungerar och varför det fungerar. 

En tredje faktor som kommer att studeras närmare är hur företagande lyfter områden. Dels så kallad hi tech-företag som växer fram ur universitetsvärlden, där till exempel Flemingsberg med närheten till Södertörns högskola kan utvecklas. Men också det som Papakostas kallar vardagsentreprenörsskap.

"Finns massor av kreativitet"

– I Botkyrka finns det ett ställe som kallas Subtopia, som var ett gammalt åkerbruk och ett nedlagt industriområde som kommunen satsade på att renovera. Och det har blivit ett enormt kulturområde med massor av olika utövare. Det finns massor av kreativitet där. 

Projektet ska också kolla på hur socialt kapital skapas med hjälp av arkitektonisk utformning. Hur olika lokaler och sociala arrangemang kan påverka människor till att träffa varandra, minska ensamhet och överbrygga vi och dem-föreställningar . 

– Vi vill fråga folk var de har träffat sina vänner, för att på så sätt se hur stadsplanering kan skapa meningsfulla möten mellan människor. 

Han tror att en bättre stadsplanering kan fungera som integrationsverktyg och få människor att känna sig hemma i sitt område.  

– Många unga känner att vi bygger städer för dem, men inte med dem. Om man känner att det här är mitt område, min ort – och jag har varit med och skapat den, då känner man att man hör till platsen och samhället. 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Enkät

ETC Stockholm åkte ut till Handens pendeltågsstation, där det i närheten har brunnit bilar den senaste tiden, för att fråga de boende vad de tycker fattas i området:

Vad tycker du skulle behövas för att göra ditt område bättre?

Jens Svensén: – Jag tycker det saknas en biograf eller ett badhus. Och ett disco tycker jag skulle vara toppen, för det finns bara några få tråkiga pubar här. Jag bor i Jordbro, men brukar åka till Handen för att handla. I Jordbro finns det knappt något. 

Birgitta Nord: – Jag tycker att det som behövs finns här, både närhet till natur såväl som ett bra centrum med tillgängliga butiker. Det jag önskar mig är dock att bussterminalen blir klar och att den fula grusgropen försvinner. 

Terese Lagerholm: – Det skulle vara lite mer nöjen, även om jag vet att det byggs en bio nu. Men oftast är det bristen på nöjen som gör att man måste åka in till stan eller till Heron city.