Nyheter.

2014-03-28 06:00
”De tror att de har många potentiella väljare bland folk som jobbar i utsatta områden. Men vi som jobbar i räddningstjänsten har en stor förståelse för varför områden är utsatta. Och det handlar inte om etnicitet”, säger en anonym brandman. Bild: Thea Holmqvist
”De tror att de har många potentiella väljare bland folk som jobbar i utsatta områden. Men vi som jobbar i räddningstjänsten har en stor förståelse för varför områden är utsatta. Och det handlar inte om etnicitet”, säger en anonym brandman.

”Borde få säga nej till SD”

”SD kan släppas in på stationen, men de är inte välkomna”, skrev brandmän från Botkyrka brandstation inför Jimmie Åkessons (SD) studiebesök i tisdags.
   – Vi kan inte neka ett demokratiskt valt parti, säger Ingegerd Thorngren (M), ordförande för Södertörns brandförsvarsförbund.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Banderoller mot rasism sitter uppsatta utanför Botkyrka brandstation. Utanför entrén står ett medieuppbåd och intervjuar Jimmie Åkesson. Ett tiotal demonstranter ropar ramsor och fackförbundet Kommunal har under dagen gått ut med ett pressmeddelande där de tar avstånd från SD:s rasism.

En av brandmännen, som vill vara anonym, berättar att många kollegor mått dåligt inför besöket och tycker att Åkesson inte borde få komma hit.

– Det finns en tro högre upp i ledningen om att om vi tar ställning så kommer det bli en grund för konflikt och försvåra vårt arbete. Jag tror snarare tvärtom.

– SD är ett rasistiskt parti som vill göra skillnad på folk. Det går inte ihop med räddningstjänstens värdegrund om att behandla alla lika, fortsätter han.

Vet att många mått dåligt

Jimmie Åkessons landsomfattande turné i sossestyrda kommuner syftar till att ragga väljare från Socialdemokraterna. Det är SD öppna med. Men på flera håll har partiledaren mötts av motstånd. Och många ifrågasätter om SD ska ha tillträde till kommuners arbetsplatser.

Moderaten Ingegerd Thorngren är ordförande för Södertörns brandförsvarsförbund där Botkyrka brandstation ingår. Hon är medveten om att många brandmän mått dåligt innan och menar att de får det stöd de behöver från cheferna.

– De ska inte känna sig utlämnade till att behöva diskutera med SD, säger hon.

Någon möjlighet till att neka SD besöket på grund av att personalen känner obehag ser hon dock inte.

– SD är invalda i Botkyrkas kommunfullmäktige och de begärde att få komma. Då kan vi inte neka dem. Förhoppningsvis tar SD intryck av vårt mångfaldsarbete, säger hon.

”Skulle prata med facket”

Det är en policy som Katarina Berggren (S), ordförande i kommunstyrelsen, också hänvisar till när det gäller besök på kommunens arbetsplatser.

– Alla som finns representerade i parlamentariska församlingar får göra besök. Sverigedemokraterna är dessutom ett riksdagsparti, säger hon. 

Alf Solander som är rektor för Tumba gymnasium i Botkyrka berättar att partierna i kommunen, landstinget, riksdagen och EU-parlamentet är välkomna i samband med valen.

– Men vi har ingen öppen dörr. De får komma på våra villkor.

Skulle ett parti eller en partiledare vilja göra ett arbetsplatsbesök skulle han först prata med de fackliga organisationerna.

– Det har aldrig hänt, så det är en hypotetisk fråga. Jag skulle i så fall titta på vad det får för positiva effekter för arbetsplatsen, säger Alf Solander. 

Katarina Berggren (S) håller med om att man bör diskutera policyn om det skulle vara så att elever och lärare mår dåligt av att ett parti ska besöka en skola.  

– Det är en viktig diskussion som behöver föras ur ett arbetsmiljöperspektiv, säger hon.

”SD borde ta ansvar”

Utanför brandstationen står Mehrako Masifi från Medborgarrättsbyrån som har dragit igång manifestationen.

– Som muslim och invandrare känner jag att allt SD gör angår mig. Vi vill visa att brandmännen inte är ensamma. Demokrati handlar också om rätten att inte bli tvingad. Personalen måste kunna få säga nej, säger hon.

Den anonyma brandmannen tycker att SD borde fundera över sin strategi.

– SD borde ta ansvar för att folk nu mår dåligt och övervägde att inte gå till jobbet. De förstör människors liv i vardagen på det här sättet.