Nyheter.

2015-03-28 06:00
Samariten. Ett 30-tal sjuksköterskor hos Samariten har inte fått pensionsinbetalningar erfar ETC Stockholm.  Bild: Leif R Jansson / TT
Samariten. Ett 30-tal sjuksköterskor hos Samariten har inte fått pensionsinbetalningar erfar ETC Stockholm. 

Ambulansföretag betalade inte pension under flera år

Ambulansföretaget Samariten betalade inte in tjänstepensionen till sin personal under flera år. Nu lovar företagets vd bättring. Men landstinget har fortsatt förtroende.
– Det är så här det blir när man gör pengar på ambulanssjukvård, säger en ambulanssjuksköterska.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När ambulanssjuksköterskan Vidar öppnade sitt tjänstepensionsbesked från Collectum upptäckte han att hans förra arbetsgivare Samariten inte hade betalat in tjänstepension under de fem år han hade jobbat hos företaget.

– Jag blev väldigt förbannad, säger Vidar som egentligen heter något annat.

Och Vidar är inte ensam. Enligt flera ambulansanställda som ETC Stockholm har pratat med har ett 30-tal sjuksköterskor hos Samariten inte fått pensionsinbetalningar. 

– En har inte fått någonting sedan 2004. Men mörkertalet är nog stort eftersom många inte har koll, berättar en annan anonym ambulanssjuksköterska.

– Det konstiga är hur företaget har missat det här i tio år, fortsätter hen.

Stämningen bland de som arbetar hos Samariten är väldigt upprörd nu, berättar de. 

– Man oroar sig över hur företagets ekonomi egentligen ser ut, säger Vidar.

”Jag tar på mig det”

Samariten ägs av två bröder och har kört ambulanser i Stockholm sedan 1993, just nu i konkurrens med Falck och landstingets egna ambulansbolag. I dag har de cirka 280 anställda. 

Vd:n Torbjörn Kanfjäll har ingen förklaring till hur de har kunnat missa inbetalningarna och menar att det bara gäller ett fåtal personer.

– Det har blivit fel. Jag tar på mig det. Nu håller vi på att gå igenom person för person för att se om någon har fallit utanför, men så mycket som tio år stämmer inte, säger han.

Exakt vad som har blivit fel kan han inte svara på eftersom han ”kan för lite själv”.

– Men vi har tillsatt en haveriutredning och ska gå en kurs nästa vecka. Den medarbetare som har haft hand om det här har haft för mycket att göra och det är mitt fel, säger Torbjörn Kanfjäll.

”Ingen har reagerat”

Peter Molin är ombudsman för Vårdförbundet i Stockholm och har förhandlat med Samariten. De är nu nöjda med den information som Samariten går ut med till de anställda om pensionerna. 

Hur kommer det sig att ni inte har märkt det här förut?

– Ingen har reagerat tidigare. Pensionsinbetalningarna går ju direkt till personalen. Vi kan inte gå in och kolla vad de har fått på sina konton, det vore som att gå in på folks bankkonton. 

Är det vanligt att företag inte betalar in tjänstepension?

– Det här är första gången som jag har ett sådant här ärende när det finns ett kollektivavtal, säger Peter Molin.

”Vill ha det billigt”

Efter att politikerna i landstinget hade blivit uppmärksammade på frågan utredde tjänstemännen under förra veckan Samaritens ekonomi. I rapporten uppger Samariten själva att det handlar om 3 miljoner kronor i obetalda pensionspengar. Och trots att företaget har 2,3 miljoner kronor i obetalda räkningar till landstinget har man fortsatt förtroende.

– Vi har gått igenom ekonomin grundligt och de har redovisat att de har krediter och ett eget kapital. De obetalda fakturorna har vi bett dem att betala omgående, säger Ann Eva Askensten, chef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Den anonyma ambulanssjuksköterskan är förvånad över att varken facket eller landstinget gör en större grej av det här.

 – Fast landstinget är bara intresserade av att få betala så lite som möjligt. För mig är det här konsekvensen av åratal av dålig personalpolitik och besparingar. Det är så det blir när man gör pengar på ambulanssjukvård, säger hen.

Fotnot: Vidar heter egentligen något annat.

Pensionsinbetalningen 

Enligt ambulanssjuksköterskan har företaget Collectum under åren samlat in uppgifter från Samariten om hur mycket de anställda tjänar och vad de ska betala i tjänstepension. Sedan ska Collectum föra över pengarna till Alecta – som förvaltar pensionen. Men Samariten har inte betalat in pengarna.