Debatt. .

2017-02-16 07:48
"Riskanalyser kring upplägget inför varje dags arbete är avgörande för alla på byggarbetsplatsen", skriver debattören.  Bild: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT
"Riskanalyser kring upplägget inför varje dags arbete är avgörande för alla på byggarbetsplatsen", skriver debattören.

Vi vill bygga Sverige med livet i behåll

Uppdrag granskning den 18 januari handlade om den arbetsplatsolycka på bygget av Vattenfalls huvudkontor i Solna där Christian Wikström miste livet. Ingen kommer att åtalas för olyckan, trots uppenbara brister i säkerheten eftersom rättsapparaten inte kan avgöra vilken av de entreprenörer på plats som hade arbetsgivaransvar.

I programmet ger åklagare Christer Jarlås stöd för Byggnads linje att huvudentreprenören ska vara ytterst ansvarig för arbetsmiljön.

Ett bygge är inte vilken arbetsplats som helst. Där finns kranar som lyfter tusentals ton varje dag. Där finns maskiner med avbitare som kan klippa av bjälklag, våning för våning. Det svävar betong, formar och armering över byggnadsarbetarna från den första minuten på arbetsplatsen. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Riskanalyser kring upplägget inför varje dags arbete är avgörande för alla på byggarbetsplatsen.

I mångt och mycket är ett bygge som ett eget samhälle där vi byggnadsarbetare är helt utlämnade i varandras händer. Vi är beroende av att alla vet sin plats, sin uppgift och vilka regler som finns. När ett bygge fungerar, då finns det ingen bättre arbetsplats. Men när den inte gör det, då är det med våra kroppar och vår hälsa – tyvärr också ibland med våra liv – som insats.

Under de senaste åren har arbetsklimatet hårdnat ute på våra byggarbetsplatser. Antalet underentreprenörer har ökat. Det ställer höga krav på arbetsmiljösamordning. Här måste arbetsgivarsidan ta sitt ansvar och det har de inte gjort i det här fallet. Det såg vi tydligt i Uppdrag granskning.

Först och främst måste arbetsgivarna lyssna på våra skyddsombud och vidta åtgärder när brister påtalas. Och om en olycka ändå inträffar måste det finnas en huvudentreprenör som kan hållas ansvarig. Det är också viktigt att vi fackligt kan genomföra löpande skyddsombudsträffar för att stötta skyddsombuden i sin roll. Detta är inte alltid uppskattat av arbetsgivarna.

Arbetsgivarna tycker dessutom att det är orimligt att huvudentreprenören ska ha hela arbetsmiljöansvaret utan vill ha kvar systemet med samordning. Men vi har nu tydligt sett det som vi i Byggnads hela tiden har påpekat: att när alla ska ta ansvar så tar ingen ansvar. 

Vi får nu medhåll av åklagare Christer Jarlås som i det aktuella avsnittet av Uppdrag granskning säger att även han tycker att huvudentreprenören på ett bygge ska ha ansvaret fullt ut för säkerheten på arbetsplatsen. Huvudentreprenören blir då skyldig att se till att underentreprenörerna i alla led uppfyller alla krav.

Att stora byggjättar med miljarder i vinster inte tycker att de har tid och råd att lyssna på byggnadsarbetare och deras skyddsombud när de påpekar brister i säkerheten. Det kan vi aldrig acceptera. 

Christian Wikström dog på bygget och det är en stor tragedi. Men att de olika entreprenörerna som fanns på plats nu står och pekar på varandra och att huvudentreprenören kommer undan utan åtal är också en tragedi. Christian dog på grund av bristande säkerhet på arbetsplatsen. Därom råder inga tvivel. Men ingen kan åtalas. Reglerna är för råddiga.

Vi älskar våra jobb, vi älskar att vara med och bygga Sverige – men vi vill kunna göra det med både livet och hälsan i behåll. Huvudentreprenörsansvaret måste börja gälla fullt ut.

Lars Holmström & Johan Lindholm 
Lars Holmström, regionordförande Stockholm-Gotland. Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.