Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Debatt: Vi satsar mer än någonsin på våldsförebyggande arbete

I år är det 15 år sedan Fadime Sahindal mördades av sin pappa. ”Vi måste fortsätta att hörsamma alla de som följer i Fadime Sahindals fotspår”, skriver debattören. 
I år är det 15 år sedan Fadime Sahindal mördades av sin pappa. ”Vi måste fortsätta att hörsamma alla de som följer i Fadime Sahindals fotspår”, skriver debattören.  Bild: Bild: TT

ETC Stockholm.

I år är det 15 år sedan Fadime Sahindal mördades av sin egen pappa. Mordet blev startskottet för en diskussion om hedersvåld i Sverige. Innan mordet hade Fadime Sahindal engagerat sig för att uppmärksamma frågan i medierna och på ett seminarium i riksdagen. Hon blev en röst och ett ansikte för andra tjejer som riskerade att bli utstötta eller mördade om de inte underkastade sig sina familjers vilja och kontroll.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Stockholm som står för åsikten.

Fadime Sahindals budskap var enkelt: ”Oavsett vilken kulturell bakgrund man har bör det vara en självklarhet för varje ung kvinna att både få ha sin familj och det liv man önskar sig.” Det är en fråga om grundläggande mänskliga rättigheter. Därför har Stockholms stad, på initiativ av rådet för mänskliga rättigheter, valt att högtidlighålla 15-årsdagen genom en minnesceremoni i Stadshuset.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

 Ett och ett halvt decennium har gått och kunskapen om heder har ökat, men mer måste göras. Flickor och hbtq-personer som lever i en hederskontext vittnar om kontrollerande syskon och släktingar, om tvångsäktenskap, om begränsningar i vilka de får umgås med och var de får vistas. Pojkar tvingas i stor utsträckning bära ansvaret för kontrollen av sina kvinnliga släktingar.

För att komma till rätta med våldet jobbar staden parallellt med akuta skyddsåtgärder och förebyggande arbete. Vi har permanentat resurserna till kunskapscentret mot våld i hederns namn Origo. Vi har på två år trefaldigat stödet till tjej- och kvinnojourerna till 24 miljoner och skapat förutsättningar för långsiktighet i verksamheten. Socialtjänsten ska kompetensutvecklas och ett nytt program mot våld i nära relationer och våld i hederns namn har tagits fram.

 Vi satsar också mer än någonsin på det våldsförebyggande arbetet. I budgeten för 2017 avsätter vi medel för att höja kunskapen om heder i skolan, så att lärare och elevhälsa kan se signaler i tid och få redskap för hur de ska agera. Vi inför också antivåldsprogram i skolan med fokus på att motverka patriarkala normer, machoideal och diskriminering. Därutöver fortsätter vi satsa på fler mötesplatser för unga tjejer och hbtq-personer, samt på ungas organisering med fokus på mänskliga rättigheter, feminism och antirasism. För vi vet hur avgörande det är att stärka ungas egenmakt.

Vi vet också hur viktigt det är att lyssna till de som är experter på frågan inom det civila samhället. Därför fortsätter vi lyfta frågan om våld genom rådet för mänskliga rättigheter, där sakkunniga från bland annat Linnamottagningen som arbetar med utsatta för hedersrelaterat våld sitter med tillsammans med sakkunniga inom barnrätt, hbtq-frågor och en rad andra kompetensområden. Rådet utgör en viktig remissinstans och rådgivare för stadens politiker och förvaltningar.

Feministiskt initiativ och den rödgrönrosa majoriteten arbetar aktivt för att öka kvinnors, flickors och hbtq-personers handlingsutrymme och sätta stopp för hot, våld, övergrepp och förtryck i hederns namn. Men det är fortfarande långt ifrån tillräckligt. Varje fall av våld är ett fall för mycket. Vår vision är en jämställd stad fri från våld, förtryck och diskriminering. Tills målet är uppnått måste vi fortsätta att hörsamma alla de som följer i Fadime Sahindals fotspår, alla de som tar mod till sig och står upp för de mänskliga rättigheterna.

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00