Debatt. .

2017-07-06 07:00
”Rekrytering baserat på en selfie och ett så lågt lönekrav som möjligt är definitivt oseriöst.”  BILD: JESSICA GOW/TT
”Rekrytering baserat på en selfie och ett så lågt lönekrav som möjligt är definitivt oseriöst.” 

Vi accepterar inte lönedumpning

Rekryteringssajten selfiejobs.com uppmanar jobbsökare att ”ta en snygg selfie och begär ditt lägsta pris” Sedan står det fritt för arbetsgivare att anställa vem hen vill. Hur fasen är det möjligt att vi backat bandet 100 år?

Denna oseriösa rekrytering skapar en direkt lönedumpning! Personerna som söker jobb hos dessa företag ska tävla mot varandra genom att helt öppet lägga ut ett så lågt lönekrav som möjligt.

Många av företagen på sajten är medlemmar i arbetsgivarorganisationen Visita. Här hittar vi annonser från bland annat Scandic, McDonalds, Fazer Food, Grand Hotel, ISS, Quality Hotel Globe, Radisson Royal Blu Viking, Sodexo, Panini, Långholmen hotell och restaurang, Mr French och O’Learys.  Det här är företag som har kollektivavtal och som har tagit i hand med HRF på att ha schysta villor för alla anställda.

Trots detta väljer dessa företag aktivt att använda sig av en fullständigt oseriös rekryteringssajt vars syfte är att dumpa lönerna. Det är fullkomligt ovärdigt. Vi ser det som ett aktivt ställningstagande mot den svenska modellen.

Är det här ett agerande från ansvarstagande och trovärdiga arbetsgivare? Nej, det tycker inte vi! Och vad anser Visita om att deras medlemsföretag annonserar på selfiejobs? Gäller inte vårt avtal?

Vi värnar de anställdas och våra medlemmars väl. Alla anställda ska behandlas lika och få lika och schysta villkor. Rekrytering baserat på en selfie och ett så lågt lönekrav som möjligt är definitivt oseriöst. Vi accepterar inte lönedumpning. Kollektivavtal och lagar ska följas på svensk arbetsmarknad.

 

Företrädare HRF Stockholm-Gotland 
Kajsa Bysell. ordförande Hotell- och restaurangfacket avdelning Stockholm-Gotland, Bassem Majid, vice ordförande, Johan Östman, styrelseledamot, Anna Hjortheden, styrelseledamot, Andreas Dits, styrelseledamot, Tserenkhuu Byambadorj, styrelseledamot, Andrew Routh, styrelseledamot, Georgios Gkoratsas, styrelseledamot