Debatt. .

2017-06-08 07:00
Det har skett en ökning av nazistiskt klotter på skolbyggnader, skriver debattören. bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Det har skett en ökning av nazistiskt klotter på skolbyggnader, skriver debattören.

Våldsbejakande extremister har ingen plats på Stockholms skolor

Rekrytering pågår. I Stockholm har vi sett flera aktiviteter där Nordiska motståndsrörelsen tagit sig in på innerstadsskolor för att rekrytera skolelever till den våldsbejakande nazistiska rörelsen.

Fi Stockholm har sedan tidigare drivit igenom ett lärarnätverk mot rasism och extremism för att stärka och ge verktyg till skolpersonalen i sin roll att stå emot antidemokratiska krafter. 

Sverige och Stockholm har allvarliga problem med nazistisk våldsbejakande extremism. 

Stockholms stad tar nu på lokal nivå fram handlingsplaner mot våldsbejakande extremism. Efter en kartläggning av de behov som finns i de lokala områdena har det visat sig att det är särskilt nazistisk organisering som är problemet – och där pekas skolan ut som en arena där högerextrema försöker rekrytera medlemmar. 

Vit makt-rörelsen försöker flytta fram sina positioner genom organisering och parlamentarisk väg. I februari i år skulle en föreläsning med förintelseöverlevaren Emmerich Roth äga rum. Där medlemmar från Nordiska motståndsrörelsen tagit sig in på skolan med kniv. Det har också skett en ökning av nazistiskt klotter på skolbyggnader och NMR har även gjort försök att ta sig in på gymnasieskolor för flygbladsutdelning och rekrytering. 

Skolan ska vara en trygg plats där du inte ska behöva vara rädd för att bli utsatt för hot och påhopp. I Stockholm har Fi drivit igenom ett lärarnätverk mot rasism och extremism för att stärka lärare att hantera frågor som rör rasism, nazism och extremism. Vi har satsat på kunskap om mänskliga rättigheter i skolan. Fi har sedan tidigare velat driva genom för ett förbud mot nazistiska organisationer, något som även FN har krävt. 

Samtidigt som de sista överlevarna från förintelsen går ur tiden, försöker nazister organisera sig. Därför är det viktigt att vi bär vidare de röster och den historia som påminner oss om hur samhället kan vändas upp och ner om antidemokratiska rörelser och partier får makt. När vi nu går till val 2018 kommer frågan om nazisters närvaro på skolor aktualiseras ytterligare. Nazister har inget att göra på skolor och nazism och fascism ska bekämpas till varje pris.

 

Lisa Palm Fi) 
Feministiskt initiativ Stockholm