Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Debatt: Stäng kolkraftverket i Värtan

"Fortum säger att kolkraftverket ska avvecklas men hymlar om när det kan ske", skriver debattörerna.
"Fortum säger att kolkraftverket ska avvecklas men hymlar om när det kan ske", skriver debattörerna. Bild: Bild: Mats Andersson/TT

ETC Stockholm.

Klimathotet tillåter inte att vi fortsätter driva kolkraftverket i Stockholm. Förnybara alternativ finns, samtidigt som åtgärderna för att få utsläppen att minska går alldeles för långsamt. Vi behöver skapa ett folkligt tryck för att få till en förtida avveckling av kolkraft-verket i Värtan.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Stockholm som står för åsikten.

Under första kvartalet 2016 ökade Sveriges utsläpp av växthusgaser igen. Den största ökningen står el- och värmeproducenterna för. Det är givetvis en helt oacceptabel utveckling med tanke på alla politiska ambitioner om att minska utsläppen. En slutsats vi bör dra av detta är att vi är bra på att sätta mål men att det går alldeles för sakta med att vidta de kraftfulla åtgärder som behövs. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Särskilt viktigt är det då att vidta de enkla åtgärderna, de som inte kostar för mycket och som inte kräver långa planeringstider.

En sådan åtgärd är en omedelbar avveckling av Fortums kolkraftverk i Värtahamnen i Stockholm. Kolkraftverket har nu ersatts av ett toppmodernt biobränsleverk som helt ersätter kolkraftverkets kapacitet.

Fortum säger att kolkraftverket ska avvecklas men hymlar om när det kan ske. Deras huvudargument är att kolkraftverket är modernt och effektivt. Om det stängs för snabbt kan det enligt bolaget innebära att den nordeuropeiska elmarknaden (dit Fortum levererar el) kan öka bruket av äldre smutsigare kolkraftverk nere på kontinenten. 

Det är ett helt hypotetiskt resonemang, särskilt som el från vindkraft och solceller blir alltmer konkurrenskraftig gentemot fossilproducerad el. En fortsatt användning av kolkraftverket kan lika gärna leda till att elpriser pressas ner och att utvecklingen av förnybara alternativ fördröjs.

En ny rapport från Oil Change International konstaterade att ingen ny fossil infrastruktur får byggas om vi ska klara tvågradersmålet, vilket världens ledare har enats om genom klimatavtalet i Paris. Det är till och med så att även en del befintliga projekt måste läggas ner i förtid om vi ska klara målen. Viktigast är att detta sker i de utvecklade länderna. Kampen mot klimatförändringarna handlar med andra ord om att snabbt stänga ner utsläppskälla efter utsläppskälla, och ersätta dem med energieffektivisering eller förnybara energikällor.

Därför bör det nu vara dags för Stockholms enskilt största klimatbov, Värtaverkets koldrivna kraftvärmeverk KVV 6, att läggas ner. Kolkraftverket har de senaste åren släppt ut omkring 600 000 ton koldioxid per år, vilket är i stort sett lika mycket som trafiken i hela Stockholm.

Det är uppenbart att Fortums tvekan handlar om möjligheten att fortsätta tjäna pengar på kolkraftverket. Med tanke på att klimatläget blir alltmer akut så är det ett oacceptabelt förhållningssätt av ett bolag som till hälften ägs av Stockholms stad.

Nyligen publicerade ett antal forskare en debattartikel i DN (21/10) där de lyfte nya beräkningar som visar att vi i praktiken är för sent ute med att nå klimatmålen om vi inte lyckas minska koldioxidhalten i atmosfären. Vi behöver alltså lita till tekniker för att begrava koldioxid i berggrunden, eller spjälka upp molekylerna till andra beståndsdelar. Det är teknologier som är oprövade i stor skala, och väldigt kostsamma. Alternativet är att länder som Sverige minskar sina utsläpp med 12 procent årligen. Det är en oerhört stor utmaning.

Vi kan alltså inte dra saker i långbänk längre. Det gläder oss att delägaren Stockholms stad uttalat att de vill ha en stängning av Värtaverket till 2020. Men det gäller att få den andra ägaren Fortum AB med på saken. Därför behövs ett folkligt tryck i frågan.

Ett antal organisationer driver därför kampanjen Noll Kol i Värtan 2018. Syftet är att kolkraftverket ska stängas så snart som möjligt. Just nu pågår ett webbupprop fram till sista november där stockholmare och andra kan stödja kravet på en snabbstängning.  

Målet som Stockholms stads politiska majoritet har satt upp kräver att de får fortsatta mandat i valet 2018 för att kunna fullfölja avvecklingen till 2020. Eftersom det inte är säkert att de får majoritet vill vi driva på för en snabbare avveckling. Det allt skarpare läget i klimatfrågan fordrar detta. Våra barns framtid fordrar detta.

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00