Debatt. .

2017-02-09 07:38

Sluta att avfärda kvinnors skepsis

I ETC Stockholm #4, 27/1 2017 skrev ett antal läkare och doktorer en debattartikel med rubriken "Låt inte rädslan stå i vägen vid valet av preventivmedel". Elsa Hedenström replikerar. 

Artikelförfattarna argumenterar emot en negativ beskrivning av p-piller, vad som antyds är att kvinnors rädsla för biverkningar av hormonpreparat är ogrundad.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Det subventionerade p-pillret var en enormt viktig landvinning som har spelat en stor roll för kvinnors sexuella frihet och liv, så långt är vi överens. Vi måste tala om riskerna med graviditet, absolut. Rapporteringen om p-piller får inte syfta till att haussa upp obefogad rädsla, också det är sant och viktigt. 

Men att avfärda kvinnors skepsis mot hormonläkemedel som obefogad riskerar att underminera förtroendet för sjukvården ytterligare.Ta rädslan på allvar i stället. Många kvinnor lever med negativa biverkningar av hormonpreparat.

Så skyll inte på en negativ bild som om den vore målad fritt ur fantasin. Ge de unga kvinnorna anledning att känna förtroende i stället, lyssna på oron, förklara varför kvinnor ska behöva leva med risker och biverkningar samtidigt som män slipper allt ansvar, berätta om alternativen till exempel preventivmetoder för män. Då kanske de tjejer ni vill påverka faktiskt kommer att överväga p-piller. Om det är allvar ni menar får ni också ta kvinnors skepsis och rädsla på allvar.