Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Debatt: Släpp inte hbtq-frågorna när schlagern tystnat

Paraden från årets West Pride i Göteborg.
Paraden från årets West Pride i Göteborg. Bild: Bild: Thomas Johansson/TT

ETC Stockholm.

Det är glädjande att se hur Pride-firanden får mer och mer utrymme i Sverige. Under vår och försommar hölls Växjö Pride och West Pride i Göteborg. I slutet av juli är det huvudstadens tur. Snart högtidlighåller varje stad och kommun med självaktning Pride med parader och tillställningar.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Stockholm som står för åsikten.

I en värld där hbtq-personer på många håll förföljs – världen är fortfarande i chock över den vämjeliga massakern i Orlando, en attack på både hbtq-rörelsen och demokratin – är det betryggande att Pride har så pass stark ställning i Sverige. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Men det gäller att driva en aktiv hbtq-politik även under de veckor som inte tillägnas Pride. Och då är det tyvärr desto tystare från de flesta partier. När man hållit en banderoll och låtit sig fotograferas på Hornsgatan är det dags att återuppta de riktiga politiska frågorna. 

Men vad blir av de utfästa löftena om förändring? 

Jag efterlyser helt enkelt mer verkstad. Här tar jag upp några exempel på hbtq-frågor som behöver uppmärksammas i Stockholms läns landsting, där jag är verksam.

På Södersjukhuset finns mottagningen HBT-hälsan, som år 2010 fick i uppdrag att erbjuda samtalsstöd till transpersoner. Mottagningen blev snabbt välbesökt och uppskattad. Men börjar man tillgodose ett uppdämt behov måste resurserna finnas att ge stöd åt alla som söker, och HBT-hälsan har inte fått några ökade resurser.

Inte heller SÖS gynekologiska mottagning för homo- och bisexuella kvinnor, Sesam-SÖS, får den ekonomiska backning som behövs för att hantera en ökande tillströmning av patienter, bland annat sedan det blev möjligt för samkönade par att få barn med IVF. 

Dessa enheter behöver ökade resurser för att hantera en tyngre arbetsbörda. 

Också i frågan om HPV-vaccin för pojkar och MSM-gruppen (män som har sex med män), står det still. HPV står för humant papillomvirus, och kan i vissa fall orsaka cancer. Ny forskning visar att vaccinet, som i dag endast erbjuds flickor, förebygger former av HPV-relaterad cancer som kan drabba MSM-gruppen. Det är därför inte bara angeläget ur ett hälsoperspektiv att vaccinera också pojkar, det är dessutom billigare än eventuella framtida cancerbehandlingar. Vänsterpartiet vill att Stockholm som första landsting ska arbeta för avgiftsfri HPV-vaccination för pojkar och MSM. Kompetensen finns på SÖS specialistmottagning Venhälsan, och här är dessutom behovet som störst. MSM-gruppen är större här än i övriga landet, och här bor flest personer med hiv. I huvudstaden och runt Mälardalen bor ungefär 70 procent av landets hivbärare.

Av samma skäl borde Stockholm också ta täten i frågan om att erbjuda PrEP kostnadsfritt. PrEP (preexponeringsprofylax) är ett samlingsnamn på läkemedel som används i behandlingen av hiv. Preparaten har också visat sig ge förebyggande skydd mot hiv, och används på många håll i världen just i preventivt syfte. Men för att den förebyggande strategin ska fungera måste läkemedlet erbjudas kostnadsfritt av sjukvården. I dagsläget kostar en månads behandling ungefär 6 000 kronor. Inofficiell, okontrollerad användning av PrEP genom beställning på nätet förekommer redan, och är av många skäl olyckligt. Vänsterpartiet vill därför undersöka om landstinget skulle kunna erbjuda PrEP fritt genom Venhälsan.

PrEP används, precis som HPV-vaccinet, i flera länder i dag. Läkemedlet är godkänt också i Sverige. Vi vill att Stockholm och Sverige ska komma ikapp omvärlden. Vi vill se politisk handling.

Så det senaste exemplet på politiska svek mot hbtq-gruppen: Sveriges kommuner och landsting, SKL, och regionala cancercentrum, RCC, har nyligen beslutat att flytta analcancervården från Stockholm vid årsskiftet. Man anser att cancervården behöver centraliseras, vilket i sig inte är oklokt. Men vad händer med samarbetet som funnits mellan Ersta, Venhälsan och Radiumhemmet på Karolinska, och den närhet till behandlande hivläkare, som varit en trygghet för Stockholms MSM?

Man har, som vanligt, inte tagit med MSM och hivbärare i beräkningen. Dessa redan utsatta grupper utgör en stor del av de som drabbas av analcancer. 

Mina politikerkollegor verkade helt ointresserade av att betrakta frågan ur ett hbtq-perspektiv. När den behandlades nyligen ville Vänsterpartiet som enda parti att förslaget skulle utredas innan man beslutade något. Men de borgerliga partierna och S ville gå vidare. MP lade ner sin röst. V var det enda partiet som stod upp.

Gärna Prideparader och fest, men det gäller att inte släppa dessa viktiga frågor när schlagern tystnat. Hbtq-rörelsen behöver allt stöd den kan få. 

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00