Debatt. .

2017-09-07 07:00
”Som socialdemokrater aktiva på Södermalm säger vi nej till fortsatta privatiseringar och i stället ja till investeringar i personal och verksamhet. ”, skriver debattörerna.  Bild: Erik Nylander/TT
”Som socialdemokrater aktiva på Södermalm säger vi nej till fortsatta privatiseringar och i stället ja till investeringar i personal och verksamhet. ”, skriver debattörerna.

Sälj inte Södersjukhuset – investera i verksamheten!

Under våren och sommaren har det återigen bevisats att Stockholms läns landsting befinner sig i djup kris. Kaos på akutmottagningarna med timslånga köer för allvarligt sjuka äldre.

Stängda vårdavdelningar och inställda operationer. En havererad förlossningsvård som skapar oro och otrygghet hos stadens blivande föräldrar.

Personal som väljer att lämna sina arbetsplatser och yrken på grund av helt orimliga arbetsvillkor.

Och till detta kan läggas privatiseringsiver och upphandlingsskandalen med Nya Karolinska sjukhuset, vars ekonomiska effekter kommer drabba generationer av stockholmare framåt. Så sammanfattas elva år av borgerligt politiskt vanstyre av landstinget.

Inför valet 2018 stiger intresset för vårdfrågorna bland väljarna. Detta tycker vi är både positivt och bra. Som stockholmare förtjänar vi en debatt om sjukvården och framtiden. Som socialdemokrater aktiva på Södermalm säger vi nej till fortsatta privatiseringar och i stället ja till investeringar i personal och verksamhet.

Ta sjukhusfrågan som ett exempel. I våras röstade riksdagsmajoriteten ner regeringens förslag om en stopplag, vilken skulle stoppa utförsäljningar av sjukhus i Sverige. Nu förbereds privatiseringslista i Alliansens Stockholms läns landsting. På Södermalm kan det handla om Södersjukhuset.

Nästa års val är avgörande. I riksdagen slåss borgerligheten med stöd av Sverigedemokraterna för möjligheten att privatisera mer välfärdsverksamhet och i Stockholms läns landsting går privatiseringar före ordning och reda, investeringar och satsningar på personal och verksamhet.

Välfärden är i stort behov av resurser. Socialdemokraterna tillför nationellt nya välfärdsmiljarder till landstingen för att förstärka vård och omsorg över hela landet. Men det är avgörande att resurserna stannar i verksamheten. Därför måste vi sätta stopp för privatiseringar av stora sjukhus i Sverige och för de riskkapitalbolag som gör stora vinstuttag ur välfärden. Då kan vi i stället anställa fler kollegor, ge personalen fortbildning och göra något åt arbetsmiljön i vården. Därför är ett maktskifte i landstinget i Stockholm nödvändigt.

Vi sätter välfärdsvinster för alla framför vinstuttag för några få riskkapitalbolag. Vi säger nej till utförsäljning av vårt Södersjukhus och ja till investeringar och vård åt alla.

Mattias Vepsä & Gizela Sladic (S) 
Mattias Vepsä, ordförande Socialdemokraterna, Tanto-Zinken och Gizela Sladic, ordförande Socialdemokraterna, Högalid-Hornstull