Debatt. .

2017-06-15 07:00
”Våra gemensamma skattepengar som vi betalar in till välfärden ska komma elever, patienter och äldre till del. Det borde vara en självklarhet.”  Bild: LEIF R JANSSON/TT
”Våra gemensamma skattepengar som vi betalar in till välfärden ska komma elever, patienter och äldre till del. Det borde vara en självklarhet.”

Inga fler krislarm – stoppa den privata vinstjakten nu

Inför sommaren kommer återigen larm om personalbrist inom sjukvården och det är tydligt att välfärden behöver mer resurser. Det kan den få om vi stoppar den privata vinstjakten som gör att stora pengar försvinner iväg från sjukvården, skolan och omsorgen och betalas ut till bolagens ägare. Vi måste fortsätta driva på för att pengarna ska stanna där de hör hemma.

Bara under 2016 ökade de tio största vårdbolagen sina vinstresultat med 749 miljoner kronor enligt en sammanställning i tidningen Dagens samhälle i förra veckan. Totalt har de tillsammans en omsättning på över 68 miljarder. Vinstutredningen, som tillsattes efter förhandlingar mellan regeringen och Vänsterpartiet, bedömer att flera miljarder kronor skulle stanna i välfärden med ett tak för vinstuttagen. Men de borgerliga partierna och näringslivets lobbyorganisationer fortsätter arbeta hårt för att bevara vinstjakten. Även en del socialdemokrater verkar svaja i frågan.

Vi som bor i Stockholm har tydligt sett och ser fortfarande resultatet av de borgerliga privatiseringarna och nedskärningarna. I åtta år var Stockholms kommun en experimentverkstad för högerpolitik. När den rödgrönrosa majoriteten tog över styret 2014 var en av de första åtgärderna att ta tag i den vilda västern-situation vi hade inom bland annat hemtjänsten, där antalet utförare fått växa explosionsartat helt utan att de borgerliga politikerna ställt kvalitetskrav.

I dag ser vi samma kaosartade läge i Stockholms läns landsting, där Alliansen styrt de senaste tio åren och fortfarande styr. Förlossningsvården och akutsjukvården är i djup kris. Den som i dag behöver åka in på akuten får vänta i timtal på hjälp samtidigt som personalen tvingas stressa halvt ihjäl sig och inför sommaren kommer nu igen larm om personalbrist. 

Det här är inget annat än vansinne. Välfärden behöver mer resurser nu.

Till hösten väntas regeringen, efter förhandlingar med Vänsterpartiet, lägga fram ett förslag till riksdagen om hur vinstjakten i välfärden kan stoppas. Det är helt avgörande att frågan fortsätter vara aktuell, så att välfärden kan få en välbehövlig injektion av resurser. 

Våra gemensamma skattepengar som vi betalar in till välfärden ska komma elever, patienter och äldre till del. Det borde vara en självklarhet. Det tycker också största delen av svenska folket. 

Med ett stopp på vinstjakten kommer flera miljarder kronor varje år i stället att stanna kvar i välfärden. De pengarna behövs i våra skolor, i sjukvården och i äldreomsorgen. 

Clara Lindblom & Håkan Jörnehed (V) 
Clara Lindblom (V), äldre- och personalborgarråd i Stockholm och Håkan Jörnehed (V), oppositionslandstingsråd