Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Debatt: Det finns inte en typisk våldtäkt

Motbild. Fotoutställningen True Faces of Sexual Violence skapades av föreningen Tillsammans för att ge en motbild till myten om vad en våldtäkt är. 
Motbild. Fotoutställningen True Faces of Sexual Violence skapades av föreningen Tillsammans för att ge en motbild till myten om vad en våldtäkt är.  Bild: Bild: Ulrika Norman

ETC Stockholm.

Att känna att man inte är ensam om det man utsatts för är något av det viktigaste i bearbetnings­processen.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Stockholm som står för åsikten.

Vi hoppas att vi genom att berätta öppet om de övergrepp vi har utsatts för kan göra att fler vågar berätta. På så sätt kan vi förändra samhället, tillsammans, skriver grundarna av Föreningen Tillsammans som vill slå hål på myterna om vad en våldtäkt är.

En kvinna är på väg hem och går genom en mörk park, en äcklig man hoppar på kvinnan och slår henne blodig samtidigt som han våldtar henne. Detta är den vanligaste förklaringen av våldtäkt bland de vi möter, en förutfattad och stereotyp bild.

Detta beskriver dock bara en bråkdel av alla de våldtäkter som sker, där de flesta brott faktiskt sker inomhus och av en bekant till offret. Den stereotypa bilden av våldtäktsbegreppet kan få förödande konsekvenser, inte minst för den som har utsatts men även för samhällets syn på vad våldtäkt är.

Dessa felaktiga stereotyper lade grunden till fotoutställningen True Faces of Sexual Violence. När vi båda möttes på gruppterapin på Akutmottagningen för Våldtagna Kvinnor hade vi gemensamt att våra förutfattade föreställningar om vad en våldtäkt var stod i vägen för oss i bearbetningsprocessen. Vi bestämde där och då att vi skulle göra vad vi kunde för att sprida kunskap om våldtäktens variationer så att fler kan förstå att det de utsatts för kan utgöra ett brott, och att man har rätt till hjälp och stöd. 

Allra viktigast är det att nå ut med denna kunskap till ungdomar, då det är i den åldern som man formar sin sexualitet, lär sig om sin egen kropp och också bildar sig en uppfattning om vad som är rätt och fel. När vi är ute på skolor och möter ungdomar märker vi, precis som flera undersökningar har visat, att ungdomar är den grupp som till störst del väljer att lägga skulden på den som utsatts och hens beteende i samband med våldtäkten. Detta beror dels på den bild media förmedlar, men även på brist på samtal och diskussioner i skolan om rätten till sin egen kropp.

Detta visar tydligt att det behövs mer kunskap inom området och även ett förbättrat värderingsarbete.

Att våga berätta om det man utsatts för är något som för många kan kännas väldigt skamfyllt. Detta är ytterligare en av anledningarna till att vi går ut med våra berättelser, och det är också en av anledningarna till varför vi skapade fotoutställningen True Faces of Sexual Violence. Genom att vi berättar om det vi varit med om kan vi stärka någon annan till att våga berätta. Att känna att man inte är ensam om det man utsatts för är något av det viktigaste i bearbetningsprocessen. Men det är även viktigt att ge allmänheten en möjlighet att faktiskt krossa sina fördomar och börja reflektera över frågan.

Det finns inte en typisk våldtäkt, inte heller en stereotyp som kan beskriva förövaren eller den som utsätts. Därför är det av högsta betydelse att man slår hål på myterna. Vi hoppas att det faktum att vi väljer att öppet berätta om de övergrepp vi utsatts för kan innebära att fler vågar berätta, och på det sättet kan vi förändra samhället, tillsammans.

 

Emma Blomdahl

Julia Östfeldt

Grundare Föreningen Tillsammans 

Ämnen i artikeln