Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Debatt: Därför inför vi rätt till heltid på förskolan

"Vi kan tycka olika om förskolan, och dess roll i våra barns liv. Men för mig är det viktigt att debatten om förskolan förs utifrån hur det förslag vi lagt faktiskt ser ut", skriver Karin Wanngård.
"Vi kan tycka olika om förskolan, och dess roll i våra barns liv. Men för mig är det viktigt att debatten om förskolan förs utifrån hur det förslag vi lagt faktiskt ser ut", skriver Karin Wanngård. Bild: Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT

ETC Stockholm.

Förskolan är en prioriterad verksamhet för oss.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Stockholm som står för åsikten.

Stockholm går före och tar nu ett steg till i utvecklingen av förskolan. Vi inför rätt till heltid på förskolan för alla barn. Alla barn ska behandlas lika, det är en självklarhet för mig. Vårt beslut ger alla barn samma rätt till förskolan. Förskolan har positiva effekter på barns lärande och utveckling, och ger ett bra socialt sammanhang. Utöver det fungerar den även utjämnande när vi tittar på socioekonomiska effekter, förskolan är en viktig del i vårt arbete att bygga ett Stockholm för alla. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Det är också en viktig valfrihetsreform, jag är övertygad om att det är föräldrarna själva som bäst förstår behoven i sin familj. Det är inget jag som politiker ska lägga mig i. Andra har en annan syn på detta, men för mig är familjens valfrihet grundläggande. Min syn är att politiken ska skapa möjligheter för alla barn och familjer att planera utifrån sin situation, det gör vi genom detta beslut.

Förskolan står inför stora utmaningar. Under alldeles för lång tid har staden varit för dålig på att rekrytera förskollärare, bygga nya förskolor och tillföra de resurser som krävs. Vi behöver anställa mer personal i förskolan. Jag har länge drivit på för detta, i staden har vi tagit fram en egen utbildning för barnskötare och vidareutbildning till förskollärare och det är glädjande att även regeringen nu insett allvaret och aviserat att de kommer öka antalet platser på förskole-lärarutbildningen i Stockholms-regionen.

Vi har valt en annan prioritering än den som Stockholm hade under det tidigare styret. I stället för att sänka skatten så satsar vi på skolan och förskolan.

Vi tog också bort det vårdnadsbidrag som Alliansen införde. Det var ett bidrag som hindrade kvinnor att etablera sig på arbetsmarknaden och hämmade barns språkliga och sociala utveckling. Många är de lärare som vittnat om att barn som varit hemma med en förälder som har använt vårdnadsbidraget har svårt att hänga med när de börjar skolan. Att avskaffa vårdnadsbidraget var en progressiv reform som är bra för alla barns utveckling och parallellt med det så tillförde vi mer resurser till förskola och skola än någonsin tidigare i stadens historia. Förskolan är en prioriterad verksamhet för oss.

Det nya förslaget väcker debatt. Vi kan tycka olika om förskolan, och dess roll i våra barns liv. Men för mig är det viktigt att debatten om förskolan förs utifrån hur det förslag vi lagt faktiskt ser ut. Det som förslaget de facto innebär är att de barn som i dag har rätt till 40 timmar i veckan fortsatt kommer att ha det om de får ett syskon. Föräldrar kommer – precis som i dag – att själva kunna välja hur mycket deras barn ska gå på förskolan. Ingenting förändras i detta. Du kan som förälder välja att vara hemma helt och hållet med dina barn, låta dem gå några timmar i veckan i förskolan eller mer. Det innebär en ökad flexibilitet.

När det gäller finansieringen så är det redan så i dag att förskolorna ersätts med en heltidsschablon för de barn som går deltid. Vi kommer också att följa detta noggrant, och skjuta till mer resurser om det behövs. Det är i förskolan grunden till lärande och utveckling startar. Därför ska alla barn ha tillgång till förskolan på lika villkor.

Ämnen i artikeln